Moedermelk

Wanneer je fokt met dieren gaat er soms wel eens iets mis. De moeder overlijdt of zorgt gewoon niet goed voor haar jongen. Soms is het nest zo groot, dat de moeder ze niet allemaal kan voeren. Wat doe je dan?

Jonge dieren die te weinig melk krijgen zijn vaak erg onrustig, gaan piepen en zien er rimpelig uit. Wanneer je het nekvelletje tussen duim en wijsvinger omhoog trekt en loslaat, moet het binnen n seconde weer terugveren. Gebeurt dit niet, dan zijn ze uitgedroogd en is hulp noodzakelijk. Wanneer je twijfelt of de jonkies genoeg melk krijgen, kun je ze een aantal keren wegen om te zien of ze in gewicht aankomen.

En jong loopt achter

In ieder nest is er altijd een de kleinste. Soms is er zoveel rivaliteit tussen de jonkies, dat de kleinste bijna geen melk kan drinken bij de moeder. Dit is eenvoudig op te lossen door de grotere jongen enkele uren per dag weg te halen bij de moeder, zodat de kleinste rustig kan drinken. Maak in een klein bakje een lekker nestje en zorg ervoor dat het er lekker warm is. Bijvoorbeeld met een kruik, heat pad of warmtelamp. Leg daar de grote jonkies in, en laat de kleinste(n) bij de moeder. Die kan/kunnen dan in alle rust drinken.

Dit werkt niet bij konijnen, want die voeren hun jongen maar 1 2 keer per dag. Bij konijnen kun je de moeder oppakken en op de rug op je schoot leggen. Een tweede persoon pakt het kleinste jong en legt die bij een tepel. Zo kan het jong even rustig drinken en aansterken. Doe dit n keer per dag.

Bijvoeren met behulp van een pleegmoeder

Als je meerdere zogende moederdieren hebt, kun je besluiten om de jongen bij een andere moeder te leggen. Kies een pleegmoeder met een klein nest. Het liefst met jongen van ongeveer dezelfde leeftijd. Was je handen goed voordat je de jongen oppakt. Mensen dragen een hoop ziektekiemen met zich mee en het immuunsysteem van jonge dieren is nog niet zo sterk. Dan pak je de jongen van beide nesten en die leg je door elkaar. Neem wat bodembedekking uit het hok van de pleegmoeder en wrijf de jongen daarmee in. Zo krijgen alle jongen dezelfde geur. Dan leg je het hele nest terug bij de pleegmoeder. Laat moeder en jongen zoveel mogelijk met rust, maar let wel op wat er gebeurt. In de meeste gevallen zal de pleegmoeder niets doorhebben en gewoon alle jongen voeren. Soms accepteert de pleegmoeder de nieuwe jongen niet. In dat geval zul je ze weg moeten halen en een andere pleegmoeder moeten zoeken, of met de hand moeten voeren.

Met de hand voeren

Kun je geen pleegmoeder vinden, dan kun je de jongen ook met de hand voeren. Houd er rekening mee dat dit een tijdrovend klusje is, en het slagingspercentage is bij kleine knaagdieren niet hoog. De keuze van de kunstmelk is erg belangrijk voor het succes. Elke diersoort heeft een andere samenstelling van de moedermelk en heeft dus een andere kunstmelk nodig. Op www.melkvoordieren.nl kun je per diersoort precies zien wat je nodig hebt en hoe je een jong dier met de hand moet voeren. Ook vind je er voedingsschema's die een richtlijn geven hoe vaak en hoeveel melk je moet geven en nog veel meer nuttige informatie.

Link: www.melkvoordieren.nl