Thuisblijvers hebben ongelijk: de gezelligste clubdag sinds jaren!

Zaterdag 2 juni was de clubdag van onze vereniging. Op verzoek van leden enkele jaren geleden geïntroduceerd, los van de ALV. De datum staat vast: de eerste zaterdag in juni. Dus noteer maar vast voor volgend jaar ...

De clubdag is helaas matig bezocht, maar misschien mede daardoor ook wel uitermate gezellig geweest. Het is lang geleden dat ik op mijn horloge keek op een clubdag en tot mijn verbazing zag dat het al half 5 was. De tijd vloog om, en geen seconde heb ik mij verveeld. En dat geldt vermoedelijk ook voor de andere bezoekers. Het was zelfs moeilijk om met het programma aan te vangen want iedereen was druk in gesprek, dieren werden gekeurd, uitgewisseld en verhalen en wetenswaardigheden werden verteld.

Als eerste onderdeel stond het Jaarboek op de agenda. Het Jaarboek is uitstekend gelukt en erg informatief geworden. De aanwezigen hebben het uitgereikt gekregen, de wegblijvers zullen moeten wachten op de toezending. Daarna verslag van het gesprek dat met de KLN heeft plaatsgevonden. Was voor zo'n 20 minuten ingepland, het werd een uur. Veel discussie nog over wat mogelijk is of zou moeten zijn. Kort samengevat: de KLN heeft al onze klachten en wensen aangehoord en onderzoekt nu wat de mogelijkheden zijn. Zaken die zijn aangehaakt zijn o.a. het zelfstandig fokkerskaarten onder de NKV kunnen aanvragen, een andere organisatorische ophanging van de vereniging binnen de KLN (waardoor we onder meer nieuwe speciaalclubs in het leven kunnen roepen voor hamsters, ratten etc.), adviesplicht van de NKV bij erkenningen, het niet-verplichten van het magazine, keurmeesteropleidingen, beschikbaarheid van keurmeesters voor onze keuringen. Zowel met de KLN als op de clubdag is gesproken over de voor- en nadelen van de NKV onder de KLN. Het is afwachten op de antwoorden van de KLN naar welke kant het dubbeltje gaat vallen.

De presentatie van René kon geen doorgang vinden: een defecte auto en daarmee uitgestelde leveringen noopten René om andere dingen te doen dan ons te vergasten op een presentatie. Enfin, die houden we dus te goed van hem. Het liet gelukkig geen gat in de dag vallen, want we waren inmiddels al aardig uitgelopen! De lunch was goed verzorgd en wederom werd er druk over de dieren gesproken. Vervolgens een rondleiding door "de Barneveldse dierentuin" was een zeer prettige vulling voor een deel van de middag.

De keuring werd een ouderwetse gezellige middag. Twee aspirant keurmeesters, net vers geslaagd voor hun theorie, kregen hun vuurdoop in het keuren van de dieren ... voor het echie. Katja links, Anneke als wijze leermeester in het midden en Aly rechts... en een hele club liefhebbers aan de andere kant van de tafel die het geheel volgde. Ontzettend leerzaam en gezellig: ruimte om te discussiëren, punten die nog eens werden benadrukt, liefhebbers die werden uitgenodigd hun visie op hun dieren te geven. En heel veel gelachen! DIT WAS EEN CLUBKEURING ZOALS LIEFHEBBERS DIE GRAAG ZIEN: LEERZAAM, GEZELLIG EN HEERLIJKE DISCUSSIES!. Katja en Aly hebben het overigens geweldig gedaan. Ik zie ze met vertrouwen naar het examen gaan, later dit jaar.

Tussendoor werden er foto's gemaakt van de dieren die je kon aanbrengen. Ik denk dat Martin zeker 100 foto's heeft gemaakt van mijn russen. Eén heb ik er al gezien: geweldige foto. De rest moet ik nog even downloaden. Volgens mij heeft Martin wel even tijd nodig om alle foto's even naar de juiste liefhebber te sturen... ik heb wel een paar duizend klikken gehoord, deze dag.

En vervolgens werd er weer nagepraat: over hoe streng het houden van dieren in Duitsland is, over kleur-vererving, over een korthaar syr, die eigenlijk een geknipte langhaar was, wat nu een caramelkleur zou moeten zijn... Kortom: Cees moest als voorzitter haast maken met de prijsuitreiking, want anders was het donker geweest voor we naar huis zouden gaan. Het was uiteindelijk kwart over 5 voor we in de auto stapten.

Thuisblijvers, jullie hadden ongelijk. Je hebt veel gemist, niet in de laatste plaats het over jouw dieren kunnen praten met gelijkgestemden. Ik nodig jullie uit om volgend jaar wel te komen. Het is de reis zeker waard!

Peter Jansen


Zoals een Russische dwerghamster hoort te zijn, exemplaar van Peter Jansen


Camel satijn, een naam die niet echt de kleur aanduid. Want Camel is namelijk de kleur die lijkt op de haarkleur van een Kameel.


Eén van de prachtige Pearls van Peter Jansen, op naar erkenning?


Nadine, trotse winnares!