Fokveedagen Hoornaar 6 Oktober 2012

Om half 8 vertrok ik richting Hoornaar waar we vandaag een show zouden hebben tijdens de 100ste Fokveedagen. Een leuk evenement met veel randgebeuren. Zo waren er ook keuringen voor koeien, schapen, geiten en pony's. Wedstrijden dressuur en mennen. Maar niet alleen het grootvee werd gekeurd, ook voor wol en kaas was er een heuse wedstrijd aan de gang. Daarnaast waren er zeker zo'n 100 kramen met o.a. benodigdheden voor dieren, producten gemaakt van o.a. melk en wol, verdere toebehoren etc. En nog vele stands met bedrijven.


Foto van Anneke Kraaijeveld

Om acht uur begon het te hozen en de ruitenwisser heeft flink zijn best moeten doen. Helaas regende het bij aankomst in Hoornaar nog steeds en moest ik door de regen onze tent op zoeken. Het terrein was door de regen van de afgelopen week op sommige plaatsen al veranderd in modder, maar ach dat heeft ook zo zijn charme en mijn herinneringen aan Lowlands en Pinkpop kwamen weer even boven! Bovendien had Andries ons al gewaarschuwd om goed schoeisel aan te doen. Een beetje verzopen kwam ik aan in de tent waar we zouden staan. Hier stonden tevens ook alle kippen, eenden, konijnen, duiven en cavia's. Samen met Andries Kraaijeveld en Marjolijn Heemskerk hebben we de tafels netjes gemaakt en de bakjes met dieren op de juiste plaats gezet. Helaas waren er maar 5 inzenders en in totaal 39 dieren ingezonden! Jammer, juist omdat dit een evenement met veel randgebeuren is waar onze leden steeds om roepen. Peter de Vries had zijn dieren de dag ervoor al gebracht nu was het wachten op Joep Vrijhof en Anneke.

Om tien uur begonnen we met keuren. Anneke Vermeulen was er om de dieren te keuren, helaas hebben we Monique Harmsen af moeten zeggen omdat er maar zo weinig dieren waren. Ik zou schrijven bij de keuring, maar Anneke bracht er verandering in. Keur jij maar zei ze, dat is goede oefening voor je examen. Ik schrijf en zeg het wel wanneer iets niet goed is. Een leuke verassing! Ontzettend veel geleerd nu. Bij de champagne kleurmuizen van een en dezelfde fokker bleek er een afwijking in de staartinplant te zijn. Geadviseerd wordt hier niet verder mee te fokken. Het zonnetje kwam rond elf uur door en het werd nog best warm. Om een uur waren we klaar met de muizen en kregen we een voortreffelijke lunch!

Na de pauze ruilde Anneke en ik weer van plaats. Zij keurde en ik schreef, van hamsters weet ik helaas nog niets af. Er waren diverse Campbelli dwerghamsters en Chinese dwerghamsters ingeschreven waaronder een prachtige zilvergrijze Campbelli. Dit is absoluut een kleur om voor te dragen voor erkenning! Bij de Chinezen bleek er bij enkele witte dieren de kop iets scheef gedragen te worden. Dit kan door oormijt komen maar ook erfelijk te zijn. Advies aan de fokker om dit in de gaten te houden. Om vier uur was de prijsuitreiking en Marjolijn Heemskerk was de winnaar van de show met een prachtige kleurmuis Duifgrijs tan VO met een F 96.

Het uitkooien kon beginnen en op weg naar huis. Dieren in de auto, auto starten en wegrijden hoe simpel... behalve als je precies in een modderige kuil staat! De hulp van een tractor moest er aan de pas komen om me eruit te trekken.f Maar gelukkig was ik zeker niet de enige die dag. Net buiten het dorp nog aangehouden voor een blaastestje en de rit naar huis kon ik vervolgen.

Al met al een super leuke dag, wat zeker iets is om te onthouden en vaker te doen. Alleen hopen we dan op meer inzender.

Katja van Rossum