NKV bij de informatiebeurs Diergeneeskundige faculteit Utrecht

Het gebeurt nou niet echt elke dag dat je de vraag krijgt of je als vereniging aankomend dierenartsen voorlichting wilt geven over kleine knagers op een infobeurs. Nou hebben liefhebbers van kleine knagers niet bepaald een hoge pet op over de kennis van dierenartsen over onze diergroep, dus het zou te gek zijn als we zo'n kans lieten liggen.

En zo togen Katja en ik vorige week dus naar Utrecht met een keur van kleine knagers. Er was een mooie ruimte ingericht waar tal van liefhebbers van dieren die minder in de opleidingen voor diergeneeskunde aan bod komen, vragen konden beantwoorden. Liefhebbers van papagaaien, reptielen, maar ook voederfabrikanten kregen tafels toegewezen en konden hun "produkten" tonen. Ik moet zeggen: de NKV heeft zich van haar beste kant laten zien. Alle kleine knagers waren aanwezig, keurig in schone kooien getoond (met dank aan Rene). Boekjes beschikbaar, folders met informatie over de knagers, Onze nieuwe banner netjes opgehangen…. Het zag er prima uit.

Vanaf het eerste moment was het druk. Veel vragen. Inmiddels begrijpen we dat de totale opleiding omtrent kleine knagers bestaat uit een blok van 2 weken, waarin met name het hanteren van dieren centraal staat. Logisch dus dat dierenartsen niet veel over onze knagers weten. Maar natuurlijk niet verrassend. Laten we eerlijk zijn: vanuit een economisch standpunt zijn kleine knagers niet interessant voor dierenartsen. Los van de dieren, de verzorging, ziektes en behandeling, heb ik geregeld gesproken over het contact dat dierenartsen zouden moeten zoeken met lokale liefhebbers. En daar naar doorverwijzen ingeval er iemand een probleem met een knager heeft (of een ander dier, niet tot de behandel-groep behorend van een dierenarts). Iets wat zeker een aantal bezoekers van de infobeurs tot nadenken en in sommige gevallen ook tot discussie aan heeft gezet.

Het feit dat we veel dieren bij ons hadden en gelegenheid boden om ook dieren vast te pakken en te kunnen wijzen op bijzonderheden van de dieren, het hanteren er van etc. bracht wel met zich mee dat we nauwelijks een seconde rust hadden. Hooguit als een groep studenten weer naar een volgende lezing moesten en de volgende groep naar de infobeurs onderweg was, kregen we even tijd om adem te halen. Onze "buurman" van die dag, een voeding producent was behoorlijk jaloers: wij kregen alle vragen, zijn stand met 50 zakken voer werd volledig voorbij gelopen. Zelfs gratis proefzakjes mocht niet baten. Maar het was onze inzet meer dan waard: veel aandacht voor onze diergroep, goede informatie kunnen geven en wellicht toekomstige contacten tussen dierenartsen en NKV in het verschiet.

Kortom: een geslaagde dag. NKV moet zich wellicht vaker richten op voorlichting over onze dieren, want nodig is dat zeker ....

Peter Jansen