'Gevoel voor richting is aangeboren'

Gevoel voor richting is waarschijnlijk aangeboren bij zowel mensen als dieren. Dat concluderen Britse en Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie waarbij hersenactiviteit van pas geboren ratten in kaart is gebracht. Ratten maken meteen na hun geboorte al gebruik van hersenencellen die worden geassocieerd met richtingsgevoel.

Volgens wetenschappers van de Universiteit van CaliforniŽ en het University College Londen suggereert die bevinding dat de dieren onmiddellijk beseffen in welke richting ze zich bewegen en dat dus niet hoeven te leren. Ze komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Mensen

De onderzoekers vermoeden dat het richtingsgevoel bij alle zoogdieren, inclusief mensen, is aangeboren. De zenuwcellen die worden geassocieerd voor richting ontwikkelen zich bij alle zoogdieren namelijk ongeveer op dezelfde manier in de hippocampus, een hersendeel aan de binnenzijde van het brein.

De wetenschappers hebben twee experimenten uitgevoerd waarbij pas geboren ratten werden uitgerust met elektroden in hun brein, zodat de activiteit van de hersencellen kon worden gemeten.

Sterke signalen

Tijdens het onderzoek bleek dat de jonge dieren meteen nadat ze hun ogen openden, gebruik maakten van zenuwcellen die worden geassocieerd met richtingsgevoel. De signalen van de betreffende neuronen waren net zo sterk als bij volwassen ratten.

De dieren hadden op dat moment nog geen kans gehad om de omgeving buiten hun nest te verkennen, verklaart onderzoekster Francesca Cacucci van het University College Londen in de Schotse krant The Scotsman. Dit onderzoek laat zien dat het besef van ruimte al heel snel ontstaat na de geboorte en waarschijnlijk niet hoeft te worden aangeleerd.

Vrouwen

Overigens werd er bij het onderzoek geen verschil gevonden tussen mannelijke en vrouwelijke ratten. Beide geslachten bleken meteen na de geboorte over richtingsgevoel te beschikken.

"Dat is een interessante bevinding, gezien de discussie over het verschil in navigatiekwaliteiten tussen mannen en vrouwen", zo schrijven de wetenschappers in hun studie.

(c) Nu.nl