Interview Manon Lubbers, bekend onder de naam Mousery Nonsy

Kan je heel kort je zelf introduceren?

Ik ben Manon Lübbers, ik ben 25 jaar en geboren en getogen in Emmen. Ik heb een opleiding aan de STOAS Hogeschool te Dronten gevolgd, dat is een docentenopleiding in de groene ruimte, mijn hoofdvak was daar dierhouderij. Deze opleiding heb ik vorig jaar afgerond (2007). Ik heb daar het VMBO profiel gevolgd en dat betekend dat ik ook lessen heb gehad in de groene ruimte. Als vooropleiding heb ik het Diermanagement/houderij op het AOC Terra MBO te Emmen gevolgd. Ik geef nu les op een AOC Terra VMBO, ik geef daar les in de groene ruimte en Dierhouderij. Ik woon samen met mijn vriend in Gasselternijveenschemond, een plaatsje naast Stadskanaal, daar hebben we in oktober vorig jaar een huisje gekocht.

Naast de muizen, heb jij ook nog andere dieren en zo ja fok je daar ook mee?

Ik heb naast mijn muizen ook nog vele andere dieren, ik kan niet zonder mijn dieren. Ik heb een hond van 6 jaar. Hij heet Mazzel en is een kruising, zijn vader is een boxer en zijn moeder is een kruising tussen een rottweiler en een Argentijnse dog. Het is een grote lomperd.

Ook heb ik katten, twee bengalen. Mazzel was altijd gewend om katten om zich heen te hebben, en toen we gingen verhuizen heb ik de katten in huis genomen. Ik zou het zielig vinden als hij geen maatje meer zou hebben. Ze zijn alle twee 1,5 jaar. Moti is een Kater, heet officieel Mozart. En Kiran is een poes. Ze zijn beide spotted met rozetten. Moti heeft goudglitter in zijn vacht, dat ziet er uit als of hij satijn is.

Ik heb ook drie fretten, Lambik, hij is een wildkleur, Moeska, zij is een sandy en Truus, zij is een albino. Het zijn broer en zussen, ze komen bij een opvang vandaan. Ik heb ze gekregen toen ze 1,5 jaar waren. Het zijn echte schatjes, al wil Moeska nog weleens een hapje nemen. Ook heb ik nog twee fuzz ratjes, zij zijn nu ongeveer 1,5 jaar en het zijn twee zusjes. Het zijn echt super lieve ratjes. Ze heten Floortje en Fancy. Floortje is het brutaalst en Fancy is wat terughoudend. Maar ze vinden het heerlijk om los te lopen en ze komen ook altijd bij je voor een knuffel.

Ook heb ik een slang, Pantherophis Guttatus (voorheen Elaphe Guttata Guttata). In de volksmond is dat de rode rattenslang, alleen heb ik dan een kleurslag die missing red wordt genoemd. Ze is dus een zwart/witte rode rattenslang! Haar naam is Sissel.


Jonge blauwe schildpad

Hoe lang fok je al muizen en hoe is het begonnen?

Ik fok nou muizen sinds 2005 onder de naam Mousery Nonsy. Ik ben door een vriendin (ZooBizarre) in aanraking gekomen met de muizen. Zij fokte ze eerst alleen voor de slangen, maar kwam er al gauw achter dat het heel leuk en interessant was om de muizen ook als huisdier te hebben.

Ik heb in het begin van haar een aantal muizen gekregen, tan, siamees en wat eenkleurige. Maar toen kwam ik twee satijn schimmel muisjes tegen en ik was meteen verliefd op deze tekening. De schimmels die ik tegen kwam om mijn lijn uit te breiden, waren niet echt heel mooi qua bouw (vrij klein) ook de oren waren niet mooi. De gezondheid van de schimmels was in die tijd ook niet helemaal optimaal. Daar lag dus voor mij een enorme uitdaging. En daar ben ik dus nu nog steeds mee bezig.


Zwart schimmel vrouw

Ik wil gezonde, mooie en lieve schimmel muizen fokken. Later (2006) kwam ik de schildpad muisjes tegen en ook op deze tekening ben ik verliefd geworden. Ik fok dus met twee tekeningen. Dit blijf ik ook doen, omdat ik me graag voor 200% wil inzetten voor die tekeningen.

En ik ben bang dat als ik me richt op meerdere tekeningen, ik me minder in kan zetten. Ik had in het begin vaak rond de 50 ą 60 volwassen fokmuizen, dit heb ik dit jaar wel geminderd naar 25 ą 30 volwassen fokmuizen. Dit alles omdat ik druk ben met mijn andere werkzaamheden.

Welke kleurslagen fok je en heb je ook bepaalde doelstellingen?

Eigenlijk heb ik al verteld met welke tekeningen ik fok. De schimmel en de schildpad. Deze fok ik in verschillende kleurslagen. Al wil ik in de toekomst wel naar blauw en lilac, helaas heb ik met de blauwe muizen nooit zoveel geluk gehad. Ik heb op het moment wel een aantal lilac muizen. Ook heb ik een aantal choco“s en zwart schildpadden De schimmels zijn voornamelijk zwart, choco en agouti. Ik vind de kleur minder belangrijk, de gezondheid staat voorop.

Wat is het bijzonderste wat je tot nu toe hebt meegemaakt m.b.t. het fokken van kleurmuizen?

Waar ik echt trots op ben is, dat ik nu zoveel mooie, grote en gezonde schimmel muisjes heb. Ik heb me daar echt voor ingezet en het heeft resultaat gehad. Al is de tekening niet altijd even perfect, maar dat komt omdat ik (zoals ik al zei) gezondheid en bouw belangrijker vind. In de tijd dat ik begon met schimmels te fokken, kon ik bijna niemand vinden die ze had of ermee fokte. Ze waren, lijkt het zo, niet echt populair. Dus de muizen die ik heb gefokt, zijn ook echt resultaat van mijn eigen doen. Nu merk ik al op verschillende fora“s en beurzen, dat er steeds meer interesse komt in schimmel muizen en dat vind ik heel leuk. Het is gewoon heel speciaal en bijzonder dat je je lijnen steeds gezonder en mooier ziet worden.

Je bent sinds kort lid van N.M.C. Hoe ben je zo in contact gekomen met de vereniging N.M.C. en wat zijn je beweegredenen geweest om lid te worden?

Het N.M.C was bij mij al bekend, omdat ik via mijn stage weleens contact gehad heb met Martin Braak. Ik ben lid geworden om te kijken of ik door deze club ook meer in de knaagdierenwereld zou komen. Eigenlijk een soort bekendheid. Natuurlijk ook om meer in contact te komen met andere muizenfokkers.


Foto van Brenda van de Kamp (ZooBizarre)

Ben je ook van plan om naar shows te komen?

Ik zit nog te twijfelen om mee te doen aan shows, eigenlijk wil ik wel. Mijn twijfel komt voornamelijk doordat de shows altijd ver uit de richting zijn van mijn woonplaats. Naast muizen heb ik ook andere bezigheden. Ik zou het wel leuk vinden om te weten wat de keurmeesters van mijn muisjes vinden.

Laatste foto is van Brenda van de Kamp (ZooBizarre), alle overige foto's zijn van Manon Lubbers, (c) 2008