Tam maken van een kleurmuis

Een kleurmuis is niet vanzelf tam en hanteerbaar. Je moet weten hoe je een kleurmuis moet optillen en hoe je hem vast moet houden zonder dat je hem pijn doet. En natuurlijk moet je hem tam maken.

Hoe moet je een muisje optillen en hanteren?

Een vreemde of nerveuze muis kun je het beste optillen door zijn kontje op te tillen bij de staartbasis, en je hand er van achteren onder te schuiven. Je kunt dan je hand omhoog halen, maar houd de staartbasis vast tenzij je zeker weet dat de muis niet zal proberen te ontsnappen. De meeste tamme muizen springen niet van hoogtes hoger dan 50 cm, maar een erg bange muis doet alles om te ontsnappen. Houd hem niet strak rond zijn lijfje vast, of in dichte handen, je doet hem waarschijnlijk pijn en maakt hem erg bang.

Veel mensen pakken de muis bij de staartbasis op en tillen hem dan zo van de grond. Het doet de muis geen pijn, maar is natuurlijk ook niet echt fijn, en je muis wordt er niet tammer op. Stel je eens voor dat jij op zo'n manier wordt opgetild!

Pak een muis nooit aan de staartpunt op! Zijn velletje is niet sterk genoeg om zijn gewicht te kunnen dragen en scheurt dan waardoor de botjes in de staart (onderdeel van de wervelkolom!) bloot komen te liggen en jij alleen nog "het velletje" in handen hebt.

Als een muis eenmaal gewend is aan oppakken kun je hem oppakken door je handen van opzij onder hem te schuiven, of klimt hij zelf op je hand. Kijk wel altijd uit dat je hem niet te hard knijpt.


Hoe maak je je muizen tam?

Het belangrijkste hierin is, heb geduld!

Gun de nieuwe muizen de eerste dagen hun rust, zodat ze aan hun nieuwe kooi en hun omgeving kunnen wennen. Een handige manier om je muizen tam te maken is door ze elke dag aandacht te geven. Doe dit bij voorkeur tegen de avond op een vast tijdstip, dit omdat muizen van nature 's avonds actief worden en zullen wennen aan het vaste moment van voeren. Bied ze iets lekkers aan uit je hand, bijvoorbeeld parkietenzaad of zonnebloempitten. Veel muizen zijn daar gek op en ze zullen vaker terug moeten komen om nieuwe zaadjes te halen. Doe dit zo vaak en lang als je kunt, het kan een tijdje duren voor de muisjes in de buurt komen, laat staan van je handen eten, maar uiteindelijk zullen ze zonder angst over je hand en arm heenlopen, en zelfs naar je komst uitkijken.

Wanneer de muizen daadwerkelijk rustig op je hand zitten te eten, kun je ook af en toe je hand voorzichtig uit het verblijf halen. Op die manier wennen ze er aan dat het helemaal niet onprettig is om uit het verblijf te worden gehaald.

Onthoudt dat karakter ook een rol speelt in de mate waarin een muis tam te krijgen is. Je moet niet vergeten dat sommige muizen nu eenmaal minder gesteld zijn op contact met mensen of oppakken, waardoor het er gewoon niet in zit om de muis echt goed tam te krijgen. De aankoop van muizen bij een goede hobbyfokker die karakter hoog in het vaandel heeft staan, vergroot de kans op handtamme muizen. Verlies nooit je geduld en geniet van je muizen zoals ze zijn.

Als je wilt kan je, als ze eenmaal eten van je hand nemen, iedere keer dat je je hand met eten in de kooi steekt een speciaal geluidje maken, een fluittoontje of een woord bijvoorbeeld. De muizen koppelen dan dat geluid aan eten, en zullen leren komen als je roept!

Bron:
- Katja van Rossum

Artikel herschreven op 2 januari 2012