Aanschaf van een kleurmuis

Waar kan ik een kleurmuis kopen?

Kleurmuizen kun je op diverse plaatsen kopen. Hieronder staan de meest voorkomende:
 • Bij de hobby kleurmuizenfokker:
  Een muizenfokker is vaak gespecialiseerd in ťťn of meerdere kleuren. Veel muizenfokkers werken met een stamboom zodat de achtergrond van het gekozen dier bekend is. Sommige muizenfokkers zijn ook aangesloten bij een vereniging, bijv. het N.K.V en gaan met de diertjes ook naar keuringen. De muisjes zijn vaak goed gesocialiseerd, gezond en niet bang voor mensen. Ook kun je bij een hobby fokker terecht met je vragen.
 • Bij een opvangcentrum:
  In ons land zijn diverse opvangcentra van knagers. Dit gaat vaak om al wat oudere dieren, die echter vaak al wel helemaal tam gemaakt zijn.
 • CommerciŽle muizenfokker (broodfokker):
  De muizen zitten vaak met vele tientallen in vrij kleine bakjes. Er wordt nauwelijks gekeken naar gezondheid van de muizen. Broodfokkers hebben maar een doel: zo veel mogelijk muizen fokken om te kunnen verkopen. Vrouwelijke dieren krijgen het ene nestje naar het andere. Jonge muisjes worden vaak veel te vroeg van de moeder gehaald, zodat de moeder zich weer op haar nieuwe nest kan richten.
 • In de dierenwinkel:
  Over het algemeen kun je beter geen muisjes kopen in een dierenwinkel. Meestal gaat het hier om muisjes die afkomstig zijn van de commerciŽle muizenfokkers (zie 3). Natuurlijk zijn er ook dierenwinkels waar je gerust wel muizen kunt kopen, deze halen de muizen dan bij particulieren of bij hobbyfokkers. Een dierenwinkel die dit doet, heeft vaak ook kennis over de dieren en wil alleen maar het goede voor de dieren.
 • Op shows van bijv. N.K.V., evenementen en beurzen:
  Dit zijn meestal ook muizen van hobby fokkers. Echter ook hier staan de zogenaamde commerciŽle fokkers met hun muizen. Je kunt ze meestal herkennen aan de overvolle vaak vies uitziende bakken.
Natuurlijk staat het iedereen vrij om zelf te bepalen waar je een muis gaat kopen. Let in ieder geval altijd op de gezondheid van het dier zelf en de huisvesting waar het dier in zit. Hieraan kun je vaak al zien of het om een gezond of ziek dier gaat. Bijvoorbeeld muizen die bij de fokker in een ontzettende vieze bakken gehouden worden zijn vaak de muizen die qua gezondheid en leeftijd niet hoog scoren. Koop echter nooit een muisje uit medelijden omdat het er zielig uitziet! Ieder diertje wat je weghaalt bij een "foute" fokker, maakt plaats voor weer een nieuw zielig muisje...

Hoe zie je nu of een muis gezond is?

Een gezonde muis herken je aan zijn glanzende vacht, heldere wijd open ogen en een nieuwsgierige houding. Hij heeft schone ogen, oren, neus, anus en geslachtsopening. Let ook op overmatig krabben en kapotte oortjes. Kapotte oortjes kunnen worden veroorzaakt door stoeipartijtjes met hokgenootjes, maar ook door mijt of schurft. Krabben, kapotte oortjes en geen goede vacht duidt vrijwel altijd op parasieten. Een gezonde muis maakt geen geluid als hij ademt en loopt op je hand nieuwsgierig rond. Bekijk ook altijd meteen even de andere dieren in de bak, zie je er eentje tussen die er slecht uit ziet, koop er dan geen een, er is kans dat die een besmettelijke ziekte heeft, en dan hebben ze het al snel allemaal. Vaak zie je aan de omgeving al of de diertjes goed verzorgd worden, is de bak ruim en schoon? Hebben de dieren vers water? Is er voer? Als je op al die dingetjes let heb je de grootste kans op gezonde muizen.

Transport van de koopplaats naar huis

Om de muis naar huis te vervoeren kunt je het beste een speciaal transportbakje voor knaagdieren kopen. Kartonnen vervoersdoosjes zijn vaak snel kapot geknaagd, waardoor het dier kan ontsnappen uit het vervoersdoosje. Thuis aangekomen zet je de nieuwe aanwinst(en) in zijn kooi. Laat hem de eerste dag met rust, dan kan hij even wennen aan de nieuwe omgeving. Daarna kunt je beginnen met het tam maken.

Hoeveel muizen?

Muizen zijn echt sociale dieren en het is heel erg onnatuurlijk voor ze om alleen te wonen. Muizen moet je dan ook altijd met minstens twee houden. Alleenwonende muisjes vervelen zich vaak, voelen zich eenzaam en verdrietig en zijn niet erg leuk als huisdier. Dit omdat ze veel minder spelen en meer tijd zullen doorbrengen met slapen. Hierdoor mis je als eigenaar zelf ook het plezier van het kijken hoe je muisjes met elkaar spelen en elkaar verzorgen. Als je het kan vermijden moet je dus nooit een muis in zijn eentje houden, vaak zullen ze sterven van eenzaamheid en depressie.

Helaas zijn sommige mannetjesmuizen zo agressief dat je ze niet samen kan houden met andere mannetjes, deze kan je of laten castreren, of alleen houden. Al kunnen de mannetjes bijna altijd goed samenleven met hun nestbroertjes, als ze een groot genoeg verblijf hebben.

Alleen leven hoeft geen ramp te zijn voor een muis, als je bereid bent heel veel tijd en moeite te steken in het vermaken en verzorgen van je muis.

Hoe oud moeten de muisjes zijn als je ze krijgt?

Babymuizen worden rond hun vierde week volledig gespeend, maar leren nog een hoop op het sociale vlak als ze daarna nog een weekje bij hun nestgenootjes blijven. Ze moeten dus eigenlijk het nest niet verlaten tot ze minimaal 5 weken oud zijn.

Als je ze te jong aanschaft zullen ze moeilijk in een groep te houden zijn, omdat ze als baby de sociale gedragsregels niet hebben geleerd. Sommige dierenwinkels en commerciŽle fokkers verkopen de muisjes al zodra ze aan vast voedsel beginnen te knabbelen. Dit doen ze al vanaf 2 weken, echter ze hebben nog echt de moedermelk nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en te groeien. Muizen die met twee weken geen moedermelk meer krijgen overleven het vaak niet.

Hoe zie je of een muis een mannetje of vrouwtje is?

De makkelijkste manier om uit te zoeken of je muis een mannetje of een vrouwtje is, is door de twee te vergelijken. De afstand tussen anus en geslachtsdelen is bij een mannetje duidelijk groter dan bij een vrouwtje.

Vrouwtje Mannetje

Hoe zie je of een muis gezond is?

Een gezonde muis herken je aan zijn glanzende vacht, heldere, wijd open oogjes en nieuwsgierige koppie. Hij heeft schone ogen, oren, neus, anus en geslachtsopening. Let ook op overmatig krabben en kapotte oortjes. Kapotte oortjes kunnen worden veroorzaakt door stoeipartijtjes met hokgenootjes, maar ook van mijt of schurft. Krabben, kapotte oortjes en geen goede vacht duidt vrijwel altijd op parasieten. Een gezonde muis maakt geen geluid als hij ademt en loopt op je hand nieuwsgierig rond. bekijk meteen even de andere dieren in de bak, zie je er eentje tussen die er slecht uit ziet, koop er dan geen een, er is kans dat die een een besmettelijke ziekte heeft, en dan hebben ze het al snel allemaal. Vaak zie je aan de omgeving al of de diertjes goed verzorgd worden, is de bak ruim en schoon? Hebben de dieren vers water? Is er voer? Als je op al die dingetjes let heb je de grootste kans op gezonde muizen.

Hoe lang leven muizen?

Ongeveer 1 a 2 jaar, soms 3 of zelfs ouder. Het wereldrecord staat trouwens op 7!

Voordat je muizen gaat aanschaffen

Hoewel muizen weinig verzorging eisen hebben ze wel behoefte aan vers voedsel en water, een schoon verblijf, aandacht en medische zorg wanneer nodig. Denk alsjeblieft goed na voor je een huisdier aanschaft.

Muizen hebben zo'n twee jaar je zorg nodig, ze houden niet op je zorg nodig te hebben als je ze niet meer leuk vindt, een drukkere baan krijgt, verhuist of een andere hobby neemt...

Bron:
- Kirsten van der Klei
- Katja van Rossum

Onderdeel herschreven op 4 december 2011