Bodembedekking

Er zijn een hele hoop verschillende soorten bodembedekking te verkrijgen. Ze hebben allen hun voor- en nadelen. Vaak zal je als muizenhouder diverse bodembedekkingen gaan uitproberen totdat je degene gevonden hebt die jij het fijnste vind .

Houtvezel

Iedereen kent houtvezel (zaagsel). Het is in iedere dierenwinkel of supermarkt te verkrijgen, is erg goedkoop, neemt goed vocht op en is zacht en warm. Helaas is het ook erg stoffig en kunnen sommige muizen het er aardig benauwd van krijgen.

Beukensnippers

De meeste mensen zullen deze ook wel kennen. Is in alle dierenwinkels verkrijgbaar en goedkoop. Vaak is het weinig stoffig, en het absorbeert de geurtjes goed. Vocht absorbeert het wat minder, en het kan wat hard zijn voor de voetjes van de muizen. Belangrijk is om een goed nestmateriaal erbij te gebruiken omdat de snippers alleen te koud zijn.

Hooi en stro

Hooi en stro zijn best stoffig, en ze nemen ook weinig vocht op. Stro is eigenlijk te grof voor kleine diertjes. Hooi en stro worden ook graag als nestmateriaal gebruikt en aan hooi wordt ook meteen graag geknabbeld, wat waardevolle vezels aan het dieet toevoegt.

Russel Bedding

Dit is heel fijn gehakseld stro. Heel erg zacht en ook geschikt als nestmateriaal. Neemt redelijk vocht op en is vrijwel niet stoffig.

Kattenbakgrit

Kattenbakgrit is niet geschikt voor een muizenbak! Het is erg stoffig, hard en koud en als de diertjes het binnenkrijgen gaan ze dood! Klei- en steen- kattenbakgrit dus niet gebruiken, tenzij je een kooi hebt met een roosterbodempje zodat de muizen er absoluut niet bij kunnen.

Geperste houtkorrels

Deze zijn gemaakt van geperst houtvezel. Ze nemen vaak heel goed geurtjes en vocht op, en zijn vrijwel niet stoffig. Tevens kan het geen kwaad als de muis eens een korreltje binnenkrijgt. Het zijn vaak wel harde stukjes, dus geen lekker nestmateriaal.

Geperste papierkorrels

Deze zijn gemaakt van geperst oud papier. Ze nemen heel goed geurtjes en vocht op, en zijn niet stoffig. Tevens kan het geen kwaad als de muis eens een korreltje binnenkrijgt.

Krant of keukenpapier

Krantenpapier is een heel geschikte ondergrond voor zieke of gewonde muizen. Het is gratis, neemt vocht goed op en is niet giftig (wel oppassen voor drukinkt, kan wel giftig zijn). Ook kan het verscheurd worden om een nestje te bouwen. Het ziet er helemaal niet leuk uit in zo'n kooi, en moet dagelijks ververst worden om stank tegen te gaan. Ook kan er niet in gegraven worden. Niet echt geschikt voor de gewone kooi dus.

Zand

Ziet er leuk uit, er kan in gegraven worden en is niet duur. Het is vaak wel stoffig, stinkt erg snel, houdt absoluut geen warmte vast en is niet lekker zacht. Zand pas gebruiken als het echt helemaal droog is. Van vochtig zand worden ze ziek.

Aarde

Aarde wordt vaak gezien als de meest natuurlijke bodembedekker. 't Kan er erg leuk uitzien en stoft niet. Er kan ook heerlijk in getunneld worden, wat best leuk is om te zien. Helaas kunnen nieuwe muizen in die tunneltjes ook goed wegduiken als je ze verzorgen wilt, dus worden ze heel erg moeilijk tam. Je hebt geen zicht op hoeveel eten er is, en je kunt niet vlug even kijken als je vermoedt dat er iets mis is. Ook stinkt het heel snel en als je het niet vaak genoeg verschoont wil het wel eens rotten of schimmelen. Niet ideaal dus...

Corbo, Hemparade, vlas en Aubiose

Deze zijn alle drie heel populair onder de muizen-houders. Ze zijn stofvrij en nemen vocht erg goed op. Het is echter vrij duur in verhouding met houtvezel, en het is niet overal even goed verkrijgbaar.

No-smell/ cotton comfort

Dit zijn 100% biologische afvalproducten afkomstig van de katoenplantages. Het is niet goedkoop, en niet overal verkrijgbaar. Het neemt goed vocht en geurtjes op. Met warm weer kunnen de muizen er wat in gaan zweten. Het is erg zacht en warm en er kan lekker in gegraven worden, ook gangen.

Nestmateriaal

Hamsterwatten

In een dierenwinkel kan je speciale hamsterwatten kopen. Dit nestmateriaal is echter absoluut NIET veilig. Kleine knagers kunnen hier namelijk in verstikken of vast te komen te zitten met alle narigheid van dien. Een beter alternatief is bijvoorbeeld wc-papier of een wc-rolletje.

Hooi en stro

Hooi en stro worden graag als nestmateriaal gebruikt en aan hooi wordt ook meteen graag geknabbeld, wat waardevolle vezels aan het dieet toevoegt.

Papiersnippers

Een goedkoop alternatief als nestmateriaal zijn papiersnippers. Deze kun je thuis zelf snipperen, of vragen bij een school of kantoor. Let op, niet al het papier is geschikt.

Russel Bedding

Dit is heel fijn gehakseld stro. Heel erg zacht en ook geschikt als nestmateriaal. Neemt redelijk vocht op en is vrijwel niet stoffig.

No-smell/ cotton comfort

Dit is een biologisch afvalproduct afkomstig van de katoenplantages. Het is niet goedkoop, en niet overal verkrijgbaar. Het is erg zacht en warm en er kunnen heerlijke nestjes in gemaakt worden.

Bron:
- Kirsten van der Klei
- Katja van Rossum
- Het muizenforum

Herschreven op 3 januari 2012