Algemene informatie over de kleurmuis

De meeste mensen zullen als je ze vraagt hoe een muis eruit ziet, zeggen dat hij grijs is of wit met rode ogen. Dit komt doordat de bekendste muizen de gewone huismuis (Mus musculus) en de daarvan afstammende witte muis uit de laboratoria zijn. Deze witte laboratorium muis is tenslotte als huisdier gebruikt. En uit deze witte huisdiermuizen zijn latere vele variaties gekomen die tegenwoordig kleurmuizen worden genoemd.

Oorspronkelijk leefde de huismuis op de steppen en in de half woestijnen van het Middellandse Zeegebied, Midden-Oosten en Zuidoost AziŽ. Al lang voor de jaartelling leefde deze muis steeds meer in de buurt van de mens en er is geen enkele plek meer op de wereld waar geen huismuizen zijn dankzij hun enorme aanpassingsgewoonte.

Muizen behoren tot de knaagdieren, de meest vruchtbare zoogdierenfamilie. Er zijn meer dan 370 soorten en 1.500 ondersoorten muisachtigen.

Kleurmuizen zijn dus eigenlijk huismuizen, maar in de vele jaren van gevangenschap zijn ze zo veranderd dat het eigenlijk een ander dier is geworden. Door de domesticatie zijn het uiterlijk en het gedrag zeer ingrijpend veranderd. Zo zijn er tegenwoordig kleurmuizen in diverse verschillende kleuren, aftekeningen en haarstructuren.

Waarom muizen als huisdier houden?

Muizen zijn hele leuke vrolijke en actieve dieren. Ze zijn heel leuk om naar te kijken. Muizen kunnen hun eigenaar leren herkennen. Als ze eenmaal tam zijn zullen ze naar je toe komen, uit de hand eten en een stukje meeliften op je schouder of op je hoofd. Iedere muis heeft zijn eigen karakter. Sommigen zijn actief, anderen luieren heel de dag door. Sommige zijn angstig en schuw, andere juist heel open en vrij. Muizen zijn heel erg nieuwsgierig, bouwen huisjes van diverse materialen, spelen en slapen met elkaar, klimmen en klauteren door het verblijf, wassen elkaar enzovoorts.

Muizen zijn makkelijk te houden, al neemt het tam maken tijd in beslag, dit omdat muizen van oorsprong timide en schuwe diertjes zijn.

Hoeveel muizen houden?

Muizen zijn echt sociale dieren en het is heel erg onnatuurlijk voor ze om alleen te wonen. Muizen moet je dan ook altijd met minstens twee houden. Alleenwonende muisjes vervelen zich vaak, voelen zich eenzaam en verdrietig en zijn niet erg leuk als huisdier. Dit omdat ze veel minder spelen en meer tijd zullen doorbrengen met slapen. Hierdoor mis je als eigenaar zelf ook het plezier van het kijken hoe je muisjes met elkaar spelen en elkaar verzorgen. Als je het kan vermijden moet je dus nooit een muis in zijn eentje houden, vaak zullen ze sterven van eenzaamheid en depressie.

Helaas zijn sommige mannetjesmuizen zo agressief dat je ze niet samen kan houden met andere mannetjes, deze kan je of laten castreren, of alleen houden. Al kunnen de mannetjes bijna altijd goed samenleven met hun nestbroertjes, als ze een groot genoeg verblijf hebben.

Alleen leven hoeft geen ramp te zijn voor een muis, als je bereid bent heel veel tijd en moeite te steken in het vermaken en verzorgen van je muis.

Hoe oud moeten de muisjes zijn als je ze krijgt?

Babymuizen worden rond hun vierde week volledig gespeend, maar leren nog een hoop op het sociale vlak als ze daarna nog een weekje bij hun nestgenootjes blijven. Ze moeten dus eigenlijk het nest niet verlaten tot ze minimaal 5 weken oud zijn.

Als je ze te jong aanschaft zullen ze moeilijk in een groep te houden zijn, omdat ze als baby de sociale gedragsregels niet hebben geleerd. Sommige dierenwinkels en commerciŽle fokkers verkopen de muisjes al zodra ze aan vast voedsel beginnen te knabbelen. Dit doen ze al vanaf 2 weken, echter ze hebben nog echt de moedermelk nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en te groeien. Muizen die met twee weken geen moedermelk meer krijgen overleven het vaak niet.

Stinken muizen?

Er is een groot verschil tussen de geur van een vuil verblijf, wat veroorzaakt wordt door poep en plas, en de natuurlijke geur van muizen. Vrouwtjesmuizen ruiken veel minder dan mannetjes, vrouwtjes ruik je ook niet als ze in een schoon verblijf zitten. Mannen daarentegen ruiken wel sterk. Zij produceren urine met muskus-geur, om hun territorium mee af te bakenen. Veel mensen vinden dit vies ruiken, terwijl anderen er aan wennen of het zelfs lekker vinden.

Mannetjesmuizen zijn een van de meest stinkende huisdieren die je kan houden in relatie tot hun formaat. De muskusgeur is niet vies, het is niet zoals de geur van poep of plas, het is zelfs een belangrijk onderdeel van een muis zijn leven. Door zijn geur te verspreiden laat een mannetje weten dat hij hier woont, om andere mannetjes te verjagen, en vrouwtjes aan te trekken. Helaas is hier niet zo veel aan te doen, en proberen de geur te verdrijven zal mannetjesmuizen nerveus en onzeker maken.

Muizenverblijven moeten ongeveer eens per week volledig verschoond worden, al kan je, als je muizen een vaste plas-hoek hebben, dat stukje wel dagelijks doen. Een glazen potje in die hoek van het verblijf willen je muizen vaak wel als toilet gebruiken, en dat kan makkelijk eventjes omgespoeld worden.

Als je het verblijf schoonmaakt gebruik dan geen sterk-geurende schoonmaakmiddelen, eigenlijk moet je het helemaal niet wassen, maar gewoon de oude bodembedekking eruit halen. Sterk-geurende schoonmaakmiddelen maken je muizen van streek, omdat het verblijf niet meer van hun is en kan zelfs schadelijk zijn voor ze. Gebruik zeker geen chloor en liefst dus ook geen geurverdrijvers. Mannelijke muizen gaan zelfs hun territorium nog heftiger afbakenen als "zijn" geur helemaal is verdwenen door het schoonmaken met schoonmaakmiddelen. Laat bij mannen dan ook altijd iets in het verblijf liggen wat nog uit het "vieze" verblijf komt.

Levensverwachting

Muizen leven 1 ŗ 2 jaar. Maar er zijn ook muizen die drie of zelfs ouder worden. Het wereldrecord staat trouwens op 7!

Bron:
- Kirsten van der Klei
- Katja van Rossum

Herschreven op 4 december 2011