Geslachtsbepaling van een kleurmuis

Een veel gestelde vraag is: hoe zie je of een muis een mannetje of een vrouwtje is? De makkelijkste manier om uit te zoeken of je muis een mannetje of vrouwtje is, is door de twee te vergelijken, de afstand tussen anus en geslachtsdelen is bij een mannetje duidelijk groter dan bij een vrouwtje. De meeste fokkers kunnen met wat oefening de geslachten dan ook al bepalen op een leeftijd vanaf 2 dagen.

Er is dus geen enkele reden waarom een winkel of een fokker niet zou kunnen garanderen welk geslacht hij je verkoopt. Als ze dit niet weten, weten ze niet genoeg over de diertjes om ze te houden en verkopen.

Als je een muis koopt en het geslacht wilt controleren, kun je het beste voorzichtig de staart bij het kontje optillen en de voorpootjes op je hand laten rusten. Als muizen van hetzelfde geslacht zijn, zien ze er vrijwel identiek uit van onderen. Kijk ook eventjes van opzij, bij mannetjes zie je vaak al vanaf de vierde week van opzij duidelijk 'iets' hangen achter de kont, onder de staart, dat zijn zijn balletjes.

Geslachtsbepaling bij kleintjes

Als je als leek een nestje jonge muizen hebt kun je zo rond de 10 dagen al het geslacht gaan bepalen. Dit doe je door te kijken of de kleintjes wel of geen tepels hebben. Mannetjes hebben namelijk geen zichtbare tepels op die leeftijd, en vrouwtjes wel.

Rond de drie weken komen vaak de balletjes al tevoorschijn bij de mannetjes maar ze kunnen ze intrekken wanneer je probeert te kijken. Als je twijfelt of een muisje een mannetje of een vrouwtje is kun je het op een doorzichtige ondergrond zetten en het zo van onderen kijken. Na een tijdje laten de mannetjes hun balletjes dan weer zakken.


Bron:
- Katja van Rossum
- Kirsten van der Klei

Herschreven op 4 december 2011