Voeding van de kleurmuis

Voeding in de vrije natuur

In de vrije natuur zijn muizen echte alleseters. Ze eten dat wat er op dat moment en op die plaats voorhanden is. Voorbeelden zijn graan, groente en fruit, gedroogd of vers vlees, insecten of in tijden van honger zelfs textiel. Over het algemeen gesproken houden muizen dus van een redelijk afwisselend menu.

Voeding in gevangenschap

Wanneer we uitgaan van voeding in de vrije natuur, is het onlogisch om muizen altijd en uitsluitend te voeren met een mengsel van haver, graan, gerst en graskorrels. In deze 'ouderwetse' voeders zitten vrijwel geen dierlijke producten en dus ook nauwelijks of geen eiwitten. De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van knaagdiervoedsel.

Mengvoeders

Grote voederfabrikanten zoals Hope Farms, Supreme Petfoods, Witte Molen, Puik, Metazoa en Versele Laga hebben voor vrijwel elke kleine diersoort aparte voeders ontwikkeld. Ook voor de kleurmuis. Let erop dat er niet te veel groene graskorrels in het voer zitten. In deze groene staafjes verstoppen de fabrikanten hun vitaminen en mineralen, maar de muizen laten ze bijna altijd liggen.

Brokken

Er is in de handel kant-en-klaar voer te koop van geperste korrels. Deze korrels zien er allemaal hetzelfde uit en zijn constant van samenstelling. Veel fokkers geven deze korrels aan hun dieren, omdat ze dan zeker weten dat elk dier alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien gaat er zo veel minder voer verloren, omdat de dieren er niet uit pikken wat ze het lekkerst vinden en de rest laten liggen. De vraag is natuurlijk wel of ze het prettig vinden om elke dag hetzelfde te moeten eten.

Veel hobbyfokkers doen dan ook dit: de brokken als basisvoer en het mengvoer voor 2-3 keer in de week.

Eigen samenstelling

Wanneer u geen speciaal muizenvoer koopt, maar iets anders, let er dan op dat de structuur niet te grof is. Konijnenvoer is beslist niet geschikt, graskorrels (in de vorm van donkergroene staafjes) evenmin. Als u een gewoon gemengd knaagdierenvoer wil geven, kunt u dit aanvullen met katten- of hondenbrokjes en eventueel onkruid- of graszaad uit het assortiment vogelvoer.

Een volwassen kleurmuis heeft ongeveer 5 tot 8 gram eten per dag nodig, afhankelijk van het soort voeding. Een muis eet niet snel te veel, je hoeft het voer dus niet precies af te wegen. En als ze genoeg speel-, ren- en klimmogelijkheden hebben blijven ze meestal vanzelf goed in vorm. Op de meeste voerverpakkingen staat ook vaak hoeveel je hiervan moet voeren per dag.

Vitaminen en mineralen

Dit zijn stoffen die elk lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Wanneer een muis goede, gevarieerde voeding krijgt voorgezet, is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te geven. Die zitten dan namelijk al in het voedsel. Sommige fokkers hangen een zogeheten liksteentje in het verblijf. Door hier aan te likken krijgt het dier mineralen binnen. Het blijkt dat vooral drachtige vrouwtjes hier gebruik van maken. Soms worden ook kleine blokjes kalkzandsteen gegeven. Als de muizen eraan knagen, krijgen ze extra kalk binnen en kunnen ze tegelijk hun tanden scherpen.

Let bij het kopen van voer op de fabricagedatum. De vitaminen in het voer blijven ongeveer drie maanden werkzaam. Daarna verliezen ze snel hun kracht. Koop daarom ook nooit te veel voer ineens.

Extraatjes

Net als de mens houden ook dieren van afwisseling. Geef knaagdieren echter nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes. Ze kunnen daar erg ziek van worden, omdat er te veel vet, zout en suiker in zit. Wanneer u uw muizen wilt verwennen, zijn er genoeg gezonde lekkernijen waarmee u het menu kunt aanvullen.

Brood

Gedroogd brood is goed voer voor muizen. Het beste is het om het brood volledig uit te laten drogen, dan kunnen ze lekker knagen. Je laat het brood eerst uitdrogen omdat muizen huidproblemen kunnen krijgen van enzymen die actief zijn in vers brood.

Fruit en groenten

Kleine hoeveelheden groenten en fruit zijn een waardevolle toevoeging aan een muizendieet, maar voer alleen heel kleine hoeveelheden groene groenten (bijv. witlof, wortel, papirka, spinazie, andijvie, broccoli) omdat deze diarree kunnen veroorzaken en een kleine muis heel snel kan sterven aan uitdroging. Sla en koolsoorten kun je beter achterwege laten. Welke soort favoriet is, verschilt per dier. Bijna elke knager houdt wel van appel, peer, perzik, framboos, meloen, bessen en banaan. Citrusvruchten, zoals sinaasappel en mandarijn, vinden de meeste dieren te zuur, maar sommige eten ze graag. Stukjes fruit en groente die niet meteen worden opgegeten, moet u uit de kooi halen. De kans bestaat dat ze gaan rotten en uw muis er ziek van wordt.Hardere groenten en fruit, zoals wortels en peren veroorzaken meestal geen diarree, en zijn interessant voor de muisjes vanwege de structuur. Ook natuurlijk groen (paardebloemblaadjes, weegbree en vogelmuur) is erg lekker. Ga hiervoor op stap de natuur in. Let op! Nooit groen voeren dat langs de weg staat!.

Lekkernijen

Geschikte lekkernijen uit eigen keuken zijn bijvoorbeeld:
- gekookte aardappels
- rijst en pasta
- meelwormen
- zonnebloempitjes
- rozijntjes
- vogelmix
- ontbijtgranen
- honden/katten/frettenbrokjes
- pindakaas
- gekookt ei

Lekkernijen uit de dierenwinkel zijn bijvoorbeeld:
- yoghurtdrops
- tarwe-aren
- knaagsticks
- knaagrondjes
- cerea producten

Voor alle snacks geldt dat je ze moet geven met mate, veel dingen zijn vet of zoet of om een andere reden niet goed om heel de dag door gegeten te worden.

Takken

Ook takken vinden de muizen lekker. Niet alleen om aan te knagen maar ook om op te klimmen en klauteren. Geschikte takken om te voeren en als klim materiaal zijn: Bamboe, Berkenscheuten, Beuken, Braam, Kersen, Appel, Peren, Vlier, alle soorten wilg. Let op! De takken moeten onbespoten takken zijn! En altijd de takken even wassen i.v.m. eventuele vogelpoep erop.

Extra eiwitten

Soms heeft een Kleurmuis wel eens wat extra eiwitten nodig. Vooral jonge, zieke, drachtige/zogende en ouder wordende dieren zijn erg dankbaar voor een stukje hardgekookt ei, een paar meelwormen of een bakje brintapap, eventueel aangevuld met wat extra vitaminedruppels die in de dierenwinkel te koop zijn.

Water

Muizen drinken relatief veel, hun kleine formaat in aanmerking genomen. Het is daarom belangrijk dat ze altijd fris water ter beschikking hebben. Geef het water bij voorkeur in een drinkflesje dat u aan de buitenkant van de kooi hangt, met het tuitje naar binnen. Deze flesjes zijn in elke dierenspeciaalzaak verkrijgbaar. Een bakje water wordt vaak omgegooid of volgestort met zaagsel of andere viezigheid.

Ontlasting eten

Bijna alle knaagdieren eten van tijd tot tijd hun eigen uitwerpselen. Dit verschijnsel wordt coprofagie genoemd. Dit is geen afwijking, maar een noodzaak. Tijdens de spijsvertering ontstaat er namelijk vitamine B12 in het darmkanaal. De dieren krijgen deze vitamine binnen door hun ontlasting op te eten. Jonge muizen eten de keutels van hun ouders, omdat daar bacteriŽn inzitten die ze nodig hebben om in hun eigen darmen vitaminen B12 te kunnen produceren tijdens de spijsvertering.

Bron:
- Katja van Rossum
- Het Muizenforum

Herschreven op 7 januari 2012