Campbelli's, het land de vele mogelijkheden: Amerika!!

Als we het over Amerika hebben dan weet je bij voorbaat dat daar alles groter, veel meer, en vooral dat alles daar mogelijk is! Dat geldt ook bij het fokken van dwerghamsters. De veelheid in variaties aan kleuren is bijzonder te noemen. Sinds enige tijd heb ik daar contact met een vrouw, Linda Price genoemd, die een voor mij hierin baanbrekend werk verricht! Zij heeft op internet een website die alle variaties met naam en toenaam omschrijft. Ik vond deze paginaís zo indrukwekkend dat ik haar toestemming heb gevraagd om een en ander te vertalen voor het tijdschrift Rodent. Ik wil hierbij dan ook van deze gelegenheid gebruik maken en het volgende introduceren, het meest recente stukje publicatie van Linda Price!

De Moskou, het nieuwe kleur gen in de Campbelliís door Linda Price

Sinds een jaar test ik een potentieel nieuw kleur gen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het in ieder geval een nog niet eerder gevonden gen is! Ik noem het bij deze tijdelijk het nieuwe Moskou gen, dit totdat er een wetenschappelijk en of een andere geschikte benaming en titel gegeven wordt!

In Mei 1999 vond ik op een dierenmarkt in Moskou enkele Campbelli dwerghamsters.

Het viel mij meteen op dat in de bak enkele dieren zaten die afweken in kleur van de rest.

Ik kon het natuurlijk niet weerstaan, en van de drie afwijkende dieren kocht ik een dame uit de bak (de twee ander beten en deze niet). Toen ik een dag later terug kwam om toch de ander te halen waren deze verdwenen. En geen enkele andere dierenhandelaar in de omgeving had deze typische kleur. Het was dus duidelijk dat het vrouwtje dat ik tot mijn beschikking had bij voorbaat een marathon draagmoeder moest worden.

Eenmaal terug in de US, combineerde ik haar met een wildkleur albino dragend. Van de jongen heb ik trioís gemaakt en een zoon heb ik bij de moeder gelaten. Alle drie de groepen produceren de Moskou kleur en een paar ook albino, maar dit was gepland! Een combinatie van alleen Moskou dieren gaf 100% Moskou jonge. Het is een recessieve factor.

Het onderzoek tot op dit moment kan met zekerheid zeggen dat de Moskou kleur gebaseerd is op een verdunnende factor. De ogen zijn duidelijk donker robijn rood, vergelijkbaar bij sommige zwartbonte exemplaren.

Ik ben in discussie met Engelse fokkers en we vinden het tijd worden dat dit gen een naam en een genetisch symbool krijgt. We zijn er van overtuigd dat dit nog wel enige tijd kan duren.

Voorlopig ben ik bezig met testen hoe het gen zich in de verschillende kleurvariaties inwerkt.

Uiteindelijk willen we het een symbool en een naam geven die het best past bij een soortgelijk bestaand gen.

Tot zover de informatie van Linda Price.

Ik zelf heb een opal met het Moskou gen, en ondanks dat het een verdunningsfactor is geeft het toch een warme kleur. Ondanks dat de fotoís van internet lang niet het echt nabootsen geven deze toch een impressie van het resultaat.

Renť Bastiaans