Standaard van de Russische dwerghamster

Hieronder vind je de standaard van de Russissche dwerghamster. Voor de juiste standaard verwijzen wij je naar de standaard van de Kleindier Liefhebbers Nederland (K.L.N.). Het is niet toegestaan om de onderstaande standaard te kopiŽren of ergens anders te gebruiken.

Leeftijd

Russische dwerghamsters worden gemiddeld 2-3 jaar oud. Er zijn uitzonderingen bekend van 4-5 jaar oud. Russische dwerghamsters tot en met 12 weken moeten als jong ingeschreven worden en vanaf 13 weken als oud. Gemiddeld loopt na een jaar de tentoonstellingsconditie terug.

Wintervacht

Russische dwerghamsters kunnen bij het verkorten van het daglicht in winteracht gaan. Ze worden dan gedeeltelijk of geheel wit van kleur. Ze zijn dan niet geschikt voor de tentoonstelling.

Hanteerbaarheid

Russische dwerghamsters die niet hanteerbaar zijn, worden niet beoordeeld en derhalve niet bekroond.

Puntenverdeling

Puntenverdeling
Wildkleur
Type en bouw

20

Kop, ogen en oren

10

Beharing en beharingsconditie

10

Dek- en buikkleur

15

Tussen-, onderkleur van dek- en buikkleur

15

Uitmonstering, bogen en aalstreep

15

Lichaamsconditie en verzorging

15

Totaal

100


Type en bouw

Een volwassen dier heeft een ideale lengte van 7-8 cm en een gewicht van ongeveer 45 - 55 gram.
De bouw is bijna kogelrond, de benen zijn kort, de achterbenen iets langer dan de voorbenen en hebben aan de voorvoet 5 tenen en aan de achtervoet 5 tenen. De staart is zeer kort, 0,5- tot 1 cm en is nauwelijks te zien.

Kop, ogen en oren

De kop is breed met goede wangen, waarbij de snuit kort is en zeker niet in een spitse punt uitmondt. Het neusbeen is iets gebogen. De ogen zijn iets ovaal en bol van vorm, helder en sprankelend. De oren zijn klein en aan de bovenzijde rond van vorm.

Beharing en beharingsconditie

De beharing van een normaalhaar is dicht en zacht met veel onderhaar. De oren zijn behaard, aan de binnenzijde iets dunner dan aan de buitenzijde. De achtervoeten zijn dicht behaard. De beharing moet glanzen en vol aandoen. Snorharen zijn recht van vorm.

Lichte fouten wildkleur typen: Iets onregelmatig belijnde aalstreep. Iets voor de staartpunt eindigende aalstreep. Iets brede aalstreep. Bogen iets onregelmatig en/of niet van een ronde vorm. Bogen niet op een lijn. Meer dan drie bogen en/of bogen die voorbij gaan aan de achterbenen.

Zwarte fouten wildkleur typen: Te onregelatig belijnde aalstreep. Te korte ver voor de staartpunt eindigende aalstreep. Te brede meer dan 3mm zijnde aalstreep. Onderbroken aalstreep. Bogen te onregelmatig en/of het hebben van te weinig vorm.