Overzicht van de aanwezige artikelen over dwerghamsters

Gewenste overzicht:

Tandproblemen

In 2013 werd een onderzoek gestart naar diabetes achtige problemen geconstateerd bij een aantal Russische dwerghamsters. Maar het bleek al snel dat in de lijn waar deze problemen geconstateerd werden, een ander probleem veel vaker voorkomt, namelijk tandproblemen.

Bij tandproblemen denk je niet meteen aan een ernstig probleem. Maar eerder aan een val, te weinig knaagmateriaal en dat niet voldaan wordt aan de knaagbehoefte van de hamster. Dit komt omdat bij dwerghamsters tot op heden geen erfelijk tandprobleem bekend was.

Vaak worden te lange snijtanden olifanttanden genoemd. Dit omdat de tanden gebogen in de kaak staan en wanneer ze te lang worden, ze gebogen doorgroeien en dan op olifanttanden beginnen te lijken. Hier ligt het grote gevaar: te lange tanden groeien veelal naar binnen met alle consequenties van dien. Zo kunnen de tanden in het gehemelte groeien. Bij hamsters met tandproblemen zie je veelal dat ze onvoldoende voedsel kunnen eten en erg afvallen. Controleer daarom ook altijd de tanden indien jij vindt dat jouw hamster erg afvalt. Nog beter: controleer elke keer dat jij het hamsterverblijf schoonmaakt, ook de tanden.

Jonge Russische dwerghamster van dag 1 tot en met 24

Dit is een fotoslide show van jonge opgroeiende Russische dwerghamsters. De foto's zijn gemaakt van het moment dat ze geboren zijn tot en met dag 24. De foto's zijn gemaakt door Martin Braak.

Ontstaan van de Russische dwerghamster Merle

Een Merle Russische dwerghamster is een dier met een patroon, wildkleur of anderskleurige, welke gemarmerd is met wit in een willekeurig patroon. De aalstreep kan doorbroken zijn door wit en de drieboog is niet altijd scherp afgetekend. Er is meestal een concentratie van pigment op het hoofd en de buikvacht is wit.

Help, mijn dwerghamster is ontsnapt!

Dwerghamsters zijn hele leuke huisdieren en je hebt verschillende soorten kooien in allerlei formaten. De ene kooi kent een hoge dichte bak en de andere juist weer niet. Ook hebben een aantal kooien een ronde opening waar je buizen aan kunt bevestigen. Zo kan je een kooi met een ander kooi uitbreiden of met een rond huisje waar hij in slaapt. Ook qua type deurtjes zitten grote verschillen en sommige deurtjes zijn niet geschikt voor een dwerghamster. En het komt wel eens voor dat iemand de kooi niet goed afsluit of de buizen weg haalt zonder de ronde opening dicht te schroeven. Fouten maken is menselijk, of niet? En ineens is je dwerghamster foetsie!

Het regent kleuren bij de Russische dwerghamsters

Afgelopen eeuw zijn er slechts enkele kleurmutaties bij de Russische dwerghamster opgetreden. Sommige kleuren zijn niet eens spontane mutaties geweest maar ontstaan door het inkruisen met de grotere broer, de Campbelli dwerghamster.

Nadat de Blauw-wildkleur en de Pearl zijn ontstaan, was het jarenlang stil. Bij de introductie van de Geel-wildkleur zag je een paar nieuwe kleuren ontstaan zoals de Geel blue-fawn en de Parel geel roodoog. Eventueel gecombineerd met een bontfactor. Maar deze factor is niet heel bekend geworden. En daarna was het weer jaren stil.

De Russische dwerghamster Mandarijn/Camel en diabetes

Een paar jaar geleden is bij de Russische dwerghamster een nieuwe mutatie ontstaan. Deze kleur noemen wij Mandarijn. Wanneer je deze kleur combineert met Blauw-wildkleur, dan krijg je de kleur Camel. Deze twee kleuren zijn erg mooi en er wordt op dit moment heel veel mee gefokt. Het vererft dominant en de fok gaat dan ook erg gemakkelijk. Maar toch is er iets wat vreemd is: er zijn steeds meer Mandarijnen/Camels die te veel drinken.

Lethale bontfactor bij gevlekte Campbelli dwerghamsters

Hier een nestje Campbelli dwerghamsters, het witte jonkie heeft door de bontfactor (waarbij een bont mannetje met een bont vrouwtje wordt gekruist) een achterstand in groei, ook heeft hij geen ogen of tanden. Deze jonkies worden geboren zonder ogen en tanden, en blijven vanaf 3 dagen achter in groei. Als ze ongeveer 10 dagen oud zijn, sterven ze.

Op naar de winter

Wie de Russische dwerghamster goed kent, weet dat dit bijzondere diertje een wintervacht kan krijgen. En zo vanaf oktober zie je op het forum van DeHamster.nl al topics verschijnen van mensen die deze soort dwerghamster toch nog niet zo goed kennen. Paniekerig wordt gevraagd of er iets mis is met hun knuffeldiertje, want hij wordt grijzer of krijgt witte vlekjes.

De nieuwe mutatie bij de Russische dwerghamster: Merle

Begin dit jaar heb ik een paar Russische dwerghamsters uit Engeland gekregen met de nieuwe mutatie Merle. Op de show in Doncaster, Engeland, heb ik op 22 januari 2005 de eerste Merle gezien. Deze Merle was van Melissa Chamberlain. Ze wisten toen niet wat het was en hoe het vererfde. Het leek op een rare blauwe Rus met wat witte stipjes. De nieuwe mutatie is in 2004 bij Susan Washbrook, Engeland, ontstaan.

Een koppeltje Chinese dwerghamsters inclusief jongen

Op 19 maart 2006 heb ik van Peter de Vries een koppeltje Chinese dwerghamsters gekregen. Hij vertelde me dat hij ze juist vanaf jongs af aan bij elkaar zet. Het op latere leeftijd introduceren van Chinese dwerghamsters levert grote problemen op. Zover ik had gelezen zijn Chinese dwerghamsters solitair en leven ze niet met elkaar. Ik was dan ook verbaast over deze fokmethode. Thuis aangekomen heb ik ze een leuke kooi gegeven: een faunabox van 50x30 cm inclusief een molentje.

Testen voor suikerziekte

Als je je hamster wil testen op suikerziekte kun je dat ook eventueel ook zelf doen. Wat je nodig hebt zijn Diastix, Keto-Diastix of Multistix van Bayer. Deze zijn zonder recept te verkrijgen in de meeste online shops op het internet. Het is volgens mij ook zonder recept te krijgen bij de apotheek, maar dat moet je dan even zelf navragen. Om mijn hamsters te testen heb ik Diastix gebruikt. Deze stick test alleen op de aanwezigheid van suiker in urine.

Wildvang Campbelli dwerghamsters

Eind 2005 hebben René Bastiaans en ik uit Rusland Campbelli dwerghamsters gekregen. Het betreft F1 Wildvang Campbelli dwerghamsters. Ze komen uit een instituut vandaan waar ze onderzoeken doen m.b.t. gedrag van uit wild gevangen exemplaren. De wildvang Campbelli's waren in twee gebieden gevangen, namelijk in Altai en in Mongolië.

Black-Eyed Argente, Moscow en Grijs

Bij de Campbelli’s kennen we sinds een aantal jaren een aantal nieuwe kleuren zoals Chocolade kleur, Lilac fawn, Beige, Lilac zwartoog en Champagne. Deze kleuren zijn mogelijk geworden door de introductie van het Black-Eyed Argente gen, afgekort BEA. Genetisch is dit waarschijnlijk het bruin gen onder de Campbelli dwerghamster en wordt dit vaak met de genetische code bb aangeduid.

Russische dwerghamster Brindle

In de zomer van 2004 ging ik bij fokker Mense Bennink langs. Hij is een topfokker en heeft prachtige Russische dwerghamsters. Ik had nieuw bloed nodig en bij hem kan ik altijd aankloppen. "Martin", zei hij, "Ik heb iets aparts. Niemand gelooft me, maar ik heb blauw gele Rus met zwarte ogen".

Chinese dwerghamsters

Bijna iedereen kent wel de Russische dwerghamster maar de Chinese dwerghamster is, ondanks dat, de eerste dwerghamster die in Nederland werd gehouden.

Nieuwtjes uit de Wetenschap - Een boodschap met een luchtje

Geleerden onderzoeken soms op het eerste gezicht de gekste dingen. Zo ook een groep van Amerikaanse, Duitse en Russische wetenschappers. Zij staken namelijk letterlijk hun neus in hamsterurine. Maar uiteindelijk leverde het onderzoek leuke resultaten op.

Een nestje Campbelli dwerghamsters

Dit nestje Campbelli dwerghamsters is geboren op 30 augustus 2005. Twee van de jongen lagen aan de andere kant van de kooi. Als eerste heb ik wat voer gegeven zodat het Campbelli vrouwtje van het nest afging en ik de ruimte had om de twee jongen terug in het nest te leggen. Als je heel goed kijkt zie je dat er kleintjes zijn met rode ogen en met zwarte ogen.

Een nestje

De geboorte van dit nestje ging heel erg vlot! Dit nestje is op vrijdag 3 juni 2005 geboren om ongeveer 14:30 uur. De geboorte heeft maar 15 minuten geduurd. Wat mij opviel is dat het mannetje een uurtje apart ging liggen en daarna ernaast ging slapen. Voor de geboorte had ik het vrouwtje nog heel even in de hand en ze voelde wat koud aan.

Zal ik er één of twee nemen?

Heeft u wel eens in een dierenwinkel over de vraag “zal ik één of meer dwerghamsters nemen?” nagedacht terwijl u keek naar een heel leuk groepje jonge dwerghamsters? Ze zijn zo lief en zijn ze niet zielig als je er maar één neemt? Laatst was er op het forum van DeHamster.nl een heftige discussie hierover en stonden ze stil bij deze vraag. Maar hoe zit het nu?

De nieuwe kleurvariëteiten bij de Campbelli dwerghamsters

Het leek me aardig om eens wat te schrijven over de nieuwe kleuren waaraan wij hier in het Verenigd Koninkrijk aan het werken zijn. Ik wil graag van tevoren vermelden dat de meningen over deze kleuren van mij zelf zijn, ik zie deze dingen terug in mijn eigen hamsters die ik zelf gefokt heb en iedereen die geïnteresseerd is is welkom een kijkje te komen nemen.

Koppelen van Russische dwerghamsters

Je hebt er veel over nagedacht en over nagelezen en je weet het helemaal zeker. Je wilt een keer gaan fokken met je 2 Russische dwerghamsters. Alleen je hebt beide hamsters in een apart kooitje zitten. Wat nu?

De oorsprong van de opal mutatie bij Campbelli dwerghamster

Zoals sommigen van jullie weten, zijn er veel berichten in Europa geweest dat het opal gen geen ware mutatie is die in zuivere Campbelli dwerghamsters ontstond. Er bestaat een vermoeden dat de opal campbelli's zijn ontstaan uit kruisingen met blauwe Russische dwerghamsters. Ik ontving mijn eerste opals tien jaar geleden en ken ze als zuivere Campbelli's. Niettemin, om verdere speculatie te vermijden en geruchten tegen te gaan, heb ik onze Amerikaanse dieren getraceerd naar de oorsprong van de mutatie en bevestiging ontvangen dat de opal mutatie inderdaad in een kolonie van zuivere Campbells verscheen.

Campbelli's, het land de vele mogelijkheden: Amerika!!

Als we het over Amerika hebben dan weet je bij voorbaat dat daar alles groter, veel meer, en vooral dat alles daar mogelijk is! Dat geldt ook bij het fokken van dwerghamsters. De veelheid in variaties aan kleuren is bijzonder te noemen. Sinds enige tijd heb ik daar contact met een vrouw, Linda Price genoemd, die een voor mij hierin baanbrekend werk verricht! Zij heeft op internet een website die alle variaties met naam en toenaam omschrijft. Ik vond deze pagina’s zo indrukwekkend dat ik haar toestemming heb gevraagd om een en ander te vertalen voor het tijdschrift Rodent. Ik wil hierbij dan ook van deze gelegenheid gebruik maken en het volgende introduceren, het meest recente stukje publicatie van Linda Price!

De dwerghamster

Wordt ook wel de Russische, Djoengaarse of Siberische hamster genoemd. De populairste hamster is de grijze of wildkleur dwerg met het zwarte aalstreepje op de rug. Hij is degene waar ik vandaag over zal praten.