Ontstaan van de Russische dwerghamster Merle

Beschrijving

Een Merle Russische dwerghamster is een dier met een patroon, wildkleur of anderskleurige, welke gemarmerd is met wit in een willekeurig patroon. De aalstreep kan doorbroken zijn door wit en de drieboog is niet altijd scherp afgetekend. Er is meestal een concentratie van pigment op het hoofd en de buikvacht is wit.


Russische dwerghamster Merle, hamster en foto van Martin Braak

Ontdekking en Historie

De eerste Merle Rusjes verschenen in mijn hamster op 4 november 2003. Mijn fok administratie luidt; "Juliet en Shakespeare 04-11-2003 5 vrouwtjes, 2 mannetjes, blauw wildkleur, 1 vrouwtje geboren met veel wintervacht". Dit was niet de eerste keer dat dit gebeurde bij mijn hamsters, maar het was de eerste keer dat ik het jong niet naar de dierenwinkel stuurde met de anderen, maar het opschreef en gehouden heb om te zien hoe het zich ontwikkelde. Ik wil hiermee niet zeggen dat de andere Merle waren, misschien waren het authentieke wintervachten. Ik zal het nooit weten, maar ik kon mezelf wel voor mijn hoofd slaan en heb een waardevolle les geleerd (notities maken en houd interessante of afwijkende hamsters aan ter observatie).

Juliet en Shakespeare waren beide blauw wildkleuren die ik zelf had gefokt. In de lijnen zaten voorouders van David Baglin, Melissa Chamberlain en Finland. Iedereen die geÔnteresseerd is in een volledige stamboom is van harte welkom om er een te vragen. Ik noemde de eerste Merle blauw wildkleur "Rhubarb" ("Rabarber") en het kleine broertje waarmee ik haar verpaarde "Custard". Ik heb nog een ander mannetje en vrouwtje uit dit nest gehouden, dit was Juliet en Shakspear's 4e nest uit een totaal van 6. Ze hebben hierna nooit meer Merles geproduceerd.

Rhubarb en Custard kregen hun eerste nestje op 17 maart 2004 en daarin zaten 4 blauw wildkleur mannen, 1 blauw wildkleur vrouw en 1 Merle blauw wildkleur vrouwtje die ik hield in een groep genaamd "Spain" ("Spanje"). Rhubarb en Custard kregen 4 nesten die in totaal 18 jongen voortbrachten waarvan er 9 Merle blauw wildkleur waren. Ik heb alle 18 jongen gehouden en heb ze in diverse broedkoppels en kleine groepen gesplitst. Op 13 september 2004 kreeg een groep van 2 blauw widlkleur vrouwen en een Merle man, genaamd "France" ("Frankrijk"), allen nakomelingen van Rhubarb en Custard, hun eerste nestje. Het bestond uit 3 blauw wildkleur Merle vrouwtjes. Ik had nu een goed aantal Merles en het was belangrijk om deze uit te kruisen met mijn andere lijnen rusjes onder gecontroleerde condities en om wat dieren weg te doen naar andere fokkers. Als mijn hamsters een ziekte zouden oplopen en zouden uitsterven dan zou in ieder geval deze kleur niet verloren gaan. Ik gaf 2 Merles aan Jean Tye en 2 aan Melissa Chamberlain. Tegen deze tijd wist ik ook dat het gen dominant was en wilde dat Jean en Melissa de Merles zouden kruisen met hun russen lijnen. Binnen mijn eigen hamsters was ik nog steeds heel voorzichtig door de Merles apart te houden van mijn andere lijnen in geval er genetische of gezondheidsproblemen zouden voorkomen in deze nieuwe mutatie.

Als nieuwe mutaties voor het eerst optreden en er inteelt mee gefokt wordt om er meer van te verkrijgen, kunnen er problemen optreden. Het enige wat mij opviel waren ontstoken oogjes in een aantal nakomelingen van de "France" groep. Ze werden door mij gebadderd in zout water en waren weer hersteld tegen de tijd dat ze 5 weken waren.

Op 6 april 2005 verkreeg ik mijn eerste wildkleur Merle door een blauw wildkleur Merle vrouw te kruisen met een wildkleur man. Maar tot op de dag van vandaag geef ik de voorkeur aan de zachtere tinten van een blauw wildkleur Merle. Op 17 april van dat jaar had ik mijn eerste Merle x Merle nestje. Ik had dit uitgesteld vanwege de kans op letale effecten en abnormaliteiten. De jongen waren perfect in orde en de twee blauw wildkleur Merles brachten 3 Merle blauw wildkleur vrouwtjes en 3 blauw wildkleur vrouwtjes voort. Er kwamen ook geen problemen in toekomstige nesten voor.

Genetica

Het Merle gen is dominant dus je hebt slechts een Merle ouderdier nodig om Merle jongen te verkrijgen. Merle rusjes kunnen dit gen niet dragen als ze niet Merle gekleurd zijn. Tenzij het gecombineerd is met Pearl. Dan is Merle namelijk niet te zien.

Ik ben geen genetica expert maar Jean Tye heeft me de volgende informatie gegeven: "In honden is er een kleur verdunningsgen genaamd "Merle", het licht de aanwezige kleur op. De verlichting is niet evenredig over de vacht verdeeld maar toont vlekken van onverdunde vacht over het lichaam van de hond." Dit klinkt gelijk aan het patroon wat we zien in Merles, zei het niet dat een dubbele dosis van het Merle gen een witte, dove en blinde hond met fysiek problemen op zou leveren. Dit is niet naar voren gekomen in welke van mijn kruisingen dan ook, dus ik ben er niet zo zeker van dat dit hetzelfde gen is. Iedereen met een interesse in genetica wil misschien het artikel lezen en me helpen. (http://bowlingsite.mcf.com/Genetics/Merle.html). Er is ook informatie over Merle ratten en muizen op de volgende websites.
http://www.dreameyce.com/eagleseye/rattery/ratinfo/merlerats.htm
http://www.geocities.com/mousedomousery/genetics/mysteries.html
De Merle ratten en muizen worden op dezelfde manier beschreven als de Merle hond (*).

Susan Washbrook

Notitie vereniging:
(*) Honden Merle is veroorzaakt door een mutatie aan het PAX3 gen, net zoals Anophthalmische (oogloze, witte) hamsters. Mutaties op het PAX3 gen zorgen in dubbele vorm voor afwijkingen aan het pigment en aanlegstoornissen van het centrale zenuwstelsel en zintuigen (oren en ogen). Zoals bijvoorbeeld bij de Syrische hamster Roan of White Bellied en bij russen de Mi bontfactor. De naam merle is daarom voor de Russische hamster eigenlijk fout gekozen want dat zou indiceren dat het om hetzelfde gen gaat als bij de honden en dit is dus niet het geval.

Artikel is afkomstig uit de N.K.V. jaarboek jaargang 2011.