Voortplanting van de dwerghamster

Dwerghamsters zijn erg vroeg geslachtsrijp. Ze kunnen al vanaf vijf weken oud geslachtsrijp zijn. Maar meestal, wanneer je een koppeltje van jongs af aan bij elkaar zet, fokken ze pas met een leeftijd van ongeveer 13-16 weken. De Russische dwerghamster kan je in koppels fokken, de Campbelli dwerghamsters en de Roborovski dwerghamsters kan je ook in groepen fokken. De Chinese dwerghamster is van nature solitair. Maar diverse fokkers hebben verschillende ervaringen. Zo zegt de één dat je ze van jongs af aan bij elkaar kan zetten en de ander beweert juist het tegenovergestelde. Het ligt ook aan de bloedlijnen en daarom is het altijd verstandig dat je, wanneer je wilt gaan fokken, bij aanschaf van nieuwe dieren de fokker vraagt hoe hij fokt.

Als je koppelgewijs of groepsgewijs fokt gaat het niet altijd goed. Soms ontstaan er ruzies en kan het vechten zelfs zo uit de hand lopen dat je ze moet scheiden. Houd daar altijd rekening mee en houd een reserve kooi achter de hand. Vooral binnen groepen vindt soms natuurlijke selectie plaats en worden zwakke of niet in de groep passende dwerghamsters verstoten. Ook wanneer de groep te groot wordt, kan dit leiden tot het verstoten van zwakkeren. Wil je totaal geen risico lopen, fok dan niet koppelgewijs of groepsgewijs.

Voordat je begint te fokken, moet je één belangrijke vraag voor jezelf beantwoord hebben: waar laat je de kleintjes? Voordat je begint moet je dit goed geregeld hebben. Zorg dat je mensen kent die een kleine dwerghamster willen hebben óf dat je contacten hebt met dierenwinkels of dierenhandelaren.

Een goede fokker probeert dwerghamsters te fokken die zoveel mogelijk voldoen aan de eisen waaraan de soort moet voldoen. De N.K.B. heeft een Standaard opgesteld met eisen waaraan een Russische, Campbelli en een Chinese dwerghamster moet voldoen en hoe hij eruit moet zien. Maar daarnaast zijn er andere belangrijke zaken, zoals het karakter van de dwerghamster. Vooral de Campbelli dwerghamster staat bekend om het bijten. Selectie op alleen bouw en type zal de soort niet ten goede komen; wij fokken immers huisdieren! Ook is het belangrijk dat je weet waar je dieren vandaan komen en hoe deze zijn gefokt. De Russische en de Campbelli dwerghamsters zijn soorten die je onderling zou kunnen kruisen. En in het verleden is dit ook gebeurd. Een kruising noemen wij een hybride. Wanneer je een kruising gebruikt in je goede lijnen, zal je merken dat je lijn achteruit kan gaan. Vooral als met kruislingen, waar binnen 10 generaties nog een andere soort ingefokt is, onderling wordt gefokt. Probeer daarom bij het fokken dit te voorkomen en op specifieke uiterlijke kenmerken van de twee soorten te selecteren.

Het is belangrijk om kleuren zuiver te houden. Wanneer je de kleuren kris kras door elkaar fokt, krijg je dwerghamsters waaruit zoveel verschillende kleuren en tussen kleuren uit kunnen rollen, dat dit de originele kleuren niet ten goede komt. Er zijn fokkers die doelbewust op kleur fokken en in hun lijn geen andere kleur infokken.

De draagtijd is de eerste keer iets korter dan de daarop volgende keren. Meestal bedraagt de draagtijd van het eerste nestje maar 16-18 dagen. Het tweede en daarop volgende nestjes bedraagt de draagtijd ongeveer 19-21 dagen. Maak de kooi 2-3 dagen voordat ze gaat bevallen schoon. De eerste paar weken kan je namelijk de dwerghamster niet storen en de kooi niet schoon maken. Geef dan ook voldoende nestmateriaal. Je kan bijvoorbeeld wat extra wc-papier gegeven. Haal een molentje uit de kooi. Een molentje is namelijk heel erg gevaarlijk. Wanneer een volwassen dwerghamster in het molentje loopt terwijl de jongen onder het molentje liggen of ook in het molentje stappen, kunnen hele nare dingen gebeuren.

De jongen worden kaal geboren en kunnen 13-14 dagen lang niets zien en niets horen. De ogen zijn dan dicht en het oor vormt zich geleidelijk. Wanneer ze ongeveer 10 dagen oud zijn, beginnen ze meestal al aan vast voer. Daarom is het belangrijk dat het voer op de grond ligt zodat de kleintjes er gemakkelijk bij kunnen. Ook belangrijk is dat er water aanwezig is in bijvoorbeeld een klein waterbakje of een laaghangend waterflesje. Zet geen grote waterbak in de kooi, want hierin kunnen kleine dwerghamsters verdrinken. Als je met een waterbakje totaal geen risico wilt lopen, doe dan wat knikkers in het waterbakje. Vanaf dag 13 kan je de kleintjes zonder veel risico aaien. Wanneer je de moederhamster goed kent, kan je haar al eerder storen en even bij de kleintjes kijken of alles goed gaat.

Na 21-25 dagen kunnen de kleintjes al als groep op zichzelf wonen. Het is wel verstandig om ze nog minimaal een week als groepje bij elkaar te houden. Naast elkaars warmte kunnen ze nog met elkaar spelen. Wanneer ze 4-5 weken oud zijn, kunnen ze naar hun nieuwe baasjes.