Huisvesting van een dwerghamster

In een dierenwinkel kan je verschillende type kooien aanschaffen. Let er bij de aanschaf op dat het niet al te klein is. Dat een dwerghamster gehouden kan worden in een kleine kooi is een misvatting. Een transportbakje als huisvesting maakt hem erg ongelukkig. Een kooi met een gemiddelde afmeting 40x30x30 cm is geen luxe.

Je hebt dichte kooien zoals een Faunabox of een Duna. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en je dwerghamster kan niet met zaagsel "knoeien". Wanneer je katten of andere loslopende dieren in huis hebt, zit je dwerghamster lekker veilig. Bij een Duna zit als opening een traliedeur/rek. Let er goed op dat de afstand tussen de tralies niet groter is dan ťťn centimeter.

Een plastic of een glazen aquarium kan heel goed dienen als een kooi. Wanneer het aquarium hoger is dan 25-30 centimeter, dan hoeft het in principe niet afgedekt te worden. Mits er geen voorwerpen in staan waarop een dwerghamster kan staan of dat er gevaren zijn zoals een loslopende kat of hond. Maar voor de zekerheid is een afdekking altijd te adviseren.

Naast de dichte bakken heb je ook traliekooien. Let erop dat de ruimte tussen de tralies niet groter mag zijn dan 1 centimeter. Wanneer het groter is, kan de dwerghamster namelijk ontsnappen. Ook moet je letten op de sluiting van de kooi. Er mag geen rond gat in het deurtje zitten. Een voordeel van een traliekooi is dat je dwerghamster kan klimmen en kan knagen. Daarnaast is het bevestigen van een waterfles handiger dan in een dichte bak. Een nadeel van een traliekooi is dat de dwerghamster ook regelmatig spit en dat dan zaagsel en andere nestmaterialen buiten de kooi terecht komen.

Ook heb je speciale buizenkooien. Dit zijn kooien die uit verschillende onderdelen bestaan en later uitgebreid kunnen worden. Via een buizensysteem worden verschillende ruimtes met elkaar verbonden. Het kan leuk voor een dwerghamster zijn, maar realiseer dat de buizen ook geregeld schoon gemaakt moeten worden. De buissystemen van verschillende merken sluiten niet op elkaar aan. Bij de aanschaf van deze kooien moet goed naar de grootte gekeken worden. Er zijn namelijk veel exemplaren te koop die eigenlijk te klein zijn.

Bodembedekking en nestmateriaal

Als nestmateriaal kan je (stofvrije) houtvezels of hennep gebruiken. Er zijn ook andere produkten zoals boomsnippers en anti-geur korrels.

In een dierenwinkel kan je speciale hamsterwatten kopen. Dit nestmateriaal is NIET veilig. Je dwerghamster kan er namelijk in verstikken of vast te komen te zitten met alle narigheid van dien. Je kunt ze bijvoorbeeld wc-papier of een wc-rolletje geven. Dit vinden ze geweldig. Ze versnipperen dit en gebruiken het als nestmateriaal. Ook zijn er in de handel diverse huisjes en boomstammetjes te koop. De Chinese dwerghamster is een echte klimmer en hij zal een boomstam of een tak leuk vinden. Een dwerghamster vind het prettig als hij ergens in of onder kan slapen.

De plaats van de kooi

Bij de plaats van de kooi moet je rekening houden dat een dwerghamster niet van tocht houdt. Ook mag het niet al te koud, maar ook niet al te warm zijn. De kooi moet altijd in de schaduw staan. De dwerghamster kan namelijk niet tegen de zon. Ook moet de dwerghamsterkooi op een rustige plaats staan en niet pal naast de televisie of een hifi installatie. Hij slaapt namelijk overdag veel.

Gezelschap

De Chinese dwerghamster leeft in de natuur solitair. Dit houdt in dat hij liefst alleen woont. De overige in gevangenschap gehouden dwerghamsters zijn van natuur uit geen solitaire dieren. De Russische dwerghamster kan als koppel gehouden worden, maar niet in groepen. Zowel de Campbelli dwerghamster als de Roborovski dwerghamster kunnen in groepen gehouden worden. Maar dit is niet zonder risico's en wanneer je ze als huisdier wilt houden, kan je het beste elke dwerghamster een eigen kooi geven. Klik hier voor meer informatie over het samen houden van dwerghamsters.

Accessoires

In de dierenwinkels zijn heel veel leuke spulletjes te koop. Zo kan je verschillende huisjes kopen in allerlei vormen. Een dwerghamster houdt ervan om ergens onder of in te slapen. Realiseer wel dat als je een huisje in de kooi zet, je de dwerghamster minder vaak ziet. Een huisje is niet noodzakelijk! Ook zijn er diverse soorten molentjes te koop. Belangrijk is bij het aanschaffen van een molentje erop te letten op of het een dicht molentje is. Een dwerghamster kan zo hard lopen dat het soms "gelanceerd" wordt. In een dicht molentje kan een dwerghamster zich minder snel blesseren. IJzeren molentjes met grote ruimtes tussen de stangen zijn taboe. Bij het lopen kan een dwerghamster er met zijn voetjes doorheen zakken met alle nare gevolgen van dien.

Maar natuurlijk kan je zelf ook creatief zijn. Zo zijn lavastenen heel leuk. Ze kunnen erop klimmen en er naast liggen. Een leeg theedoosje of doosje waar suikerklontjes in zaten, kan je gemakkelijk omtoveren tot een huisje door er een "deurtje" te knippen.