Standaard van de Campbelli dwerghamster

Hieronder vind je de standaard van de Campbelli dwerghamster. Voor de juiste standaard verwijzen wij je naar de standaard van de Kleindier Liefhebbers Nederland (K.L.N.). Het is niet toegestaan om de onderstaande standaard te kopiŽren of ergens anders te gebruiken.

Leeftijd

Campbelli dwerghamsters worden gemiddeld 2-3 jaar oud. Campbelli dwerghamsters tot en met 12 weken moeten als jong ingeschreven worden en vanaf 13 weken als oud. Gemiddeld loopt na een jaar de tentoonstellingsconditie terug.

Hanteerbaarheid

Campbelli dwerghamsters die niet hanteerbaar zijn, worden niet beoordeeld en derhalve niet bekroond.

Puntenverdeling

Puntenverdeling
Wildkleur Eťnkleur
Type en bouw

20

20

Kop, ogen en oren

10

10

Beharing en beharingsconditie

10

10

Dek- en buikkleur

15

-

Dekkleur

-

15

Tussen-, onderkleur van dek- en buikkleur

15

-

Buikkleur

-

15

Uitmonstering, bogen en aalstreep

15

-

Tussen- en onderkleur van dek- en buikkleur

-

15

Lichaamsconditie en verzorging

15

15

Totaal

100

100


Type en bouw

Een volwassen dier heeft een ideale lengte van 9-12 cm en een gewicht van ongeveer 45 - 60 gram.
De voorkeur gaat uit naar Campbelli's die zo dicht mogelijk het bovengenoemde gewicht en lengte benaderen. Het type is iets gestrekt met iets welving achter de ribben, breed, fors en stevig. De benen zijn kort, de achterbenen iets langer dan de voorbenen, staan parallel aan het lichaam. Aan ieder voorvoet vier tenen en een rudimentair duimpje en aan ieder achtervoet vijf tenen. Alle met nagels. De staart is kort, maar langer dan bij de Russische dwerghamster en heeft een lengte van ongeveer 1,5-2 cm en dient zichtbaar te zijn.

Kop, ogen en oren

De kop is breed en kort, maar in tegenstelling tot de Russische dwerghamster loopt de snuit iets uit in een punt, zonder spits te worden. Het neusbeen is licht gebogen. De ogen zijn rond van vorm maar puilen niet uit. De oren zijn geod afgerond en groter dan bij de Russische dwerghaster.

Beharing en beharingsconditie

Bij normaalhaar is de beharing dicht ingeplant en met veel onderhaar. De beharing moet glanzend zijn, vol en zacht aan voelen, heeft een lengte van 10-12 mm. Het geheel maakt een zeer zachte indruk. De beharing is zeer fijn en heeft een gelijke lengte over de gehele lichaam.

Lichte fouten: Iets lange beharing, Iets open, iets doffe, ites onregelmatige beharing op lichaam. Iets dun behaarde buik. Lichtere beharing in de wintermaanden.

Zware fouten: Te lange beharing. Te open, te doffe, te onregelmatige beharing op lichaam. Te dun behaarde buik. Te lichte kleur van de beharing.

Lichaamsconditie en verzorging

De Campbelli dwerghamster maakt een levendige indruk met heldere ogen. Een helder oog en een zijn aangesloten glanzende beharing zijn de voornaamste graadmeter van een goede conditie van een dier.

Lichte fouten: Iets geringe afwijking van type en/of bouw. Als volwassen dier, iets van de genoemde lengte en gewicht verwijderd blijft. Iets smalle kop. Iets spitse snuit. Iets afwijkende vorm van de ogen. Iets kleine ogen. Iets kleine oren. Iets slappe of magere dieren. Iets overgewicht (vetkwabben aan buik). ERg zichtbare afscheiding van de geurkur aan de buik.

Zware fouten: Te veel afwijking van type en/of bouw. Als volwassen dier, een gewicht hebbende veel minder dan het voorgeschreven gewicht. Te smalle kop en/of een spitse snuit. Te afwijkende vorm van de ogen. Te kleine ogen. Te kleine oren. Te slappe en/of te magere dieren. Te veel overgewicht (vetkwabben aan buik).

Wildkleur

Alle wildkleurige varianten hebben een dekkleur en een buikkleur die van elkaar verschillen. De scheiding vindt plaats op de flanken door middel van drie, naast elkaar op elkaar lijkende bogen. De drie bogen zijn scherp begrensd en bevinden zich tussen de voor- en achterbenen. Op de rug is een aalstreep aanwezig, deze begint tussen de ogen en eindigt aan de staartpunt, is scherp belijnd en niet te breed (2 mm). Zowel de begrenzende lijn van de bogen als de aalstreep zijn van een intensievere en/of andere kleur dan de dekkleur.

Lichte fouten wildkleur typen: Iets onregelmatig belijnde aalstreep. Iets voor de staartpunt eindigende aalstreep. Iets brede aalstreep. Bogen iets onregelmatig en/of niet van een ronde vorm. Bogen niet op een lijn. Meer dan drie bogen en/of bogen die voorbij gaan aan de achterbenen.

Zwarte fouten wildkleur typen: Te onregelatig belijnde aalstreep. Te korte ver voor de staartpunt eindigende aalstreep. Te brede meer dan 3mm zijnde aalstreep. Onderbroken aalstreep. Bogen te onregelmatig en/of het hebben van te weinig vorm.

Eťnkleurigen

Bij alle eenkleurige Campbelli dwerghamsters ontbreekt het wildkleur patroon, waardoor aalstreep en bogen niet aanwezig zijn. Een verschil van dek- en buikkleur is eveneens niet aanwezig.