Roborovski dwerghamsters

De Roborovski dwerghamster wordt in Nederland ook wel Robbie of Robo genoemd. De latijnse naam is Phodopus roborovskii. In 1982 zijn de eerste Roborovski's uit Duitsland geïmporteerd. De Roborovski dwerghamster is geen hamster om mee te knuffelen, ze zijn namelijk watervlug. Wanneer je hem wil pakken rent hij snel van je weg. Wanneer je de kooi schoon wil maken, heb je een hele taak om ze te vangen. Ze zijn 's avonds altijd erg actief en zijn daarom bij uitstek hele leuke hamsters om naar te kijken.

Roborovski dwerghamster

Roborovski dwerghamsters zijn niet erkend. Maar toch worden ze door een groot aantal fokkers gefokt. Sinds een aantal jaren zijn er ook mutaties bekend. Zo zijn er twee mutaties die ervoor zorgen dat de Roborovski dwerghamster een wit gezicht krijgen, ook wel White-Face genoemd. Eén vererft recessief en daarvan is de dekkleur lichter. De ander vererft dominant en daarvan is de dekkleur gelijk aan een wildkleur. De lichter variant wordt ook wel Husky genoemd. Wanneer de dominante variant eveneens ook voor één recessieve White-Face gen draagt, dan gaan ze op later leeftijd verschimmelen en kunnen ze helemaal wit worden. Deze variant wordt Platinum genoemd. Wanneer de dominante en de recessieve White-face gecombineerd worden, dan ontstaat er een bijna witte kleur. Aan de haartoppen is nog kleur aanwezig.

Ook zijn er gevlekte exemplaren, wederom zowel dominant als een recessief variant. Door de gevlekte exemplaren met White-face of onderling te kruisen, ontstaan er witte exemplaren. Sommige exemplaren hebben een zwart getinte stip op de kop. Deze variant wordt ook wel Snowbears genoemd.

Er bestaat slechts één kleurmutatie en deze wordt cinnamon genoemd. Of het echt om cinnamon mutatie gaat, is onbekend. Het gaat om een recessieve mutatie die ervoor zorgt dat de oogkleur bij geboorte rood van kleur zijn. Naarmate ze ouder worden, verandert de oogkleur in zeer donkerrood, neigend naar zwart. De dekkleur is lichter dan de wildkleur evenals de onderkleur. Wanneer deze variant gecombineerd worden met vlekken, dan kunnen de oogkleur rood van kleur blijven.

Foto's

Roborovski dwerghamster, wit door combinatie twee White-Face varianten
Een witte Roborovski dwerghamster


Roborovski dwerghamster, gevlekt
Een gevlekte Roborovski dwerghamster


Roborovski dwerghamster, cinnamon
Eerste kleurmutatie die bij de Roborovski dwerghamster ontstaan is: cinnamon