Algemene informatie over dwerghamsters

In gevangenschap worden vier soorten dwerghamsters gehouden. Dit zijn de Russische dwerghamster (afgekort Rus), de Campbelli dwerghamster (afgekort Campbelli), de Roborovski dwerghamster (afgekort Robbies of Robo's) en de Chinese dwerghamster. De eerste drie dwerghamstersoorten zijn kortstaart dwerghamsters en de Chinese dwerghamster is een langstaart dwerghamster. Er zijn nog meer dwerghamstersoorten, maar deze worden niet in gevangenschap gehouden. Dit zijn o.a. de Grijze dwerghamster, de Daurische dwerghamster en de Tibetaanse dwerghamster.( van )

( van )

Alle dwerghamsters komen uit centraal AziŽ en een stukje zuidoost Europa. Je moet dan denken aan landen als Kazachstan, MongoliŽ, Noord China en Noord Korea. De dwerghamsters bewonen droge steppen, graanvelden, zandgronden en halfwoestijnen. In echte woestijnen overleven ze niet.

Binnen onze vereniging wordt met drie van de vier soorten geshowd. Dit zijn de Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster en de Chinese dwerghamster. De Roborovski dwerghamster is niet erkend. Dit komt mede omdat ze zo snel zijn en omdat ze voor een keurmeester niet hanteerbaar zijn.

Dwerghamsters leven in het wild ondergronds. Het zijn echte nachtdieren en 's nachts gaan ze er op uit om voedsel te verzamelen. Maar de dwerghamster is ook overdag regelmatig even wakker. Ze hebben namelijk een cyclus van 3 tot 4 uur slapen en dan weer wat eten. Dwerghamsters zijn alleseters, als basisvoer is fijn hamstervoer geschikt, eventueel aangevuld met tortelduivenvoer. Als aanvulling hierop kan men droge hondenbrokjes, ei, kaas, fruit, wortel etc. geven.( van )

( van )

Als iemand een koppel Russische of Campbelli dwerghamsters bij elkaar heeft zitten, beginnen ze meestal na 10 weken te fokken. Ze krijgen gemiddeld 6-7 kale blinde jongen. De Chineese dwerghamsters moeten voor de paring bij elkaar worden gezet. Let op dat ze niet vechten! Maar er zijn ook fokkers die ze vanaf jongs af aan bij elkaar zetten en als koppel houden. Dit gaat niet altijd goed. De jongen kunnen met 3 weken worden gespeend. Na 13 weken moeten ze voor de show als oud worden ingeschreven. Na een jaar loopt de tentoonstellingsconditie terug. De gemiddelde leeftijd van dwerghamsters is 2,5 tot 3 jaar.