Standaard van de Chinese dwerghamster

Hieronder vind je de standaard van de Chinese dwerghamster waarbij de standaard van de K.L.N. als bron gebruikt is. Voor de juiste en volledige standaard verwijzen wij je naar de standaard van de Kleindier Liefhebbers Nederland (K.L.N.). Het is niet toegestaan om de onderstaande standaard te kopiŽren of ergens anders te gebruiken.

Leeftijd

Gemiddelde levensverwachting bedraagt 3 tot 4 jaar. Chginese dwerghamsters moeten tot en met week 20 als jong ingeschreven worden en vanaf week 20 als oud. Minimum leeftijd is 8 weken oud.

Hanteerbaarheid

Chinese dwerghamsters die niet hanteerbaar zijn, worden niet beoordeeld en derhalve niet bekroond.

Puntenverdeling

Puntenverdeling
Wildkleurige Eťnkleurige Tekening
1. Type en bouw

20

20

20

2. Kop, ogen en oren

10

10

10

3. Beharing en beharingsconditie

10

10

10

4. Dek- en buikkleur

15

-

15

4. Dekkleur

-

15

-

5. Tussen-, onderkleur van dek- en buikkleur

15

-

15

5. Buikkleur

-

15

-

6. Ticking en rugstreep

15

-

-

6. Tussen- onderkleur van dek- en buikkleur

-

15

-

6. Tekening- en/of uitmonstering

-

-

15

Lichaamsconditie en verzorging

15

15

15

Totaal

100

100

100


Type en bouw

Mannetjes zijn wat groter dan vrouwtjes en hebben een lichaamslengte van 11 tot 12,5 cm. Ze wegen ongeveer 45 gram. Vrouwtjes hebben een lichaamslengte van 9 tot 11 cm en wegen ongeveer 40 gram. Het maximum gewicht wordt als ideaal beschouwd. Het lichaam is matig gestrekt, enigszins slank en regelmatig gebouwd met fraaie afrondingen. De benen zijn kort met 5 tenen aan de voorvoet en 5 tenen aan de achtervoet. De staart is ongeveer 2,5 cm. lang. Bij de mannetjes zijn de testikels opvallend sterk ontwikkeld.

Kop, ogen en oren

De kop is breed met goed ontwikkelde wangen. De ogen zijn rond en bol van vorm. Deze puilen iets uit en tonen een levendig beeld. De oren zjn niet te groot met aan de bovenzijde een rode vorm.

Beharing en beharingsconditie

De beharing is fijn van haar en zacht van structuur, dicht ingeplant en glad aanliggend. De staart is behaard, ook de ogen en benen. De beharing moet goed doorhaard zijn.

Lichaamsconditie en verzorging

De hamster moet een levendige indruk geven met helder kijkende ogen. Het heldere oog is de voornaamste graadmeter voor een goede conditie.

Lichte fouten: Iets afwijkend van het ideale beeld, in type en bouw. Iets afwijkend van de ideale lengte en van het ideale gewicht. Nauwelijks getoonde wangen. Iets smalle kop. Iets afwijkende vorm van de ogen en/of diep liggende ogen. Iets grote oren. Iets slappe en/of magere dieren.

Zware fouten: Te afwijkend van het ideale beeld, in type en bouw. Te afwijkend van de ideale lengte en van het ideale gewicht. Te sterk gebogen rugbelijning. Te smalle kop met zeer slecht ontwikkelde wangen. Te veel afwijkende vorm van de ogen en/of te diep liggende ogen. Te grote oren. Te slappe en/of te magere dieren. Zichtbare huidplooi in de flanken.