Wildvang Campbelli dwerghamsters

Eind 2005 hebben Renť Bastiaans en ik uit Rusland Campbelli dwerghamsters gekregen. Het betreft F1 Wildvang Campbelli dwerghamsters. Ze komen uit een instituut vandaan waar ze onderzoeken doen m.b.t. gedrag van uit wild gevangen exemplaren. De wildvang Campbelli's waren in twee gebieden gevangen, namelijk in Altai en in MongoliŽ.

Geschiedenis

De Campbelli dwerghamster is door Thomas in 1905 voor het eerst beschreven. De soort is genoemd naar de ontdekker de heer C.W. Campbelli. Eerst dacht men dat het om een ondersoort ging van de Russische dwerghamsters. De latijnse naam van de Campbelli dwerghamster was Phodopus sungorus campbelli en die van de Russische dwerghamster Phodopus sungorus sungorus. De Campbelli's leven op de steppen van de Altai, Tuva, Noord-MongoliŽ, Noord-China en Mantsoerije.

De wetenschapper Helen E. Pogosianz uit Moskou heeft de Campbelli dwerghamster in de wetenschappelijke wereld geÔntroduceerd. In 1965 begon zij met twee mannetjes en ťťn vrouwtje welke F3 van wildvang afstamden, gevangen in Tuva, SiberiŽ. Ze werden gehouden in de Royal Holloway College of the Gamaleya Insitute for Epidemiology and Microbiology. In 1979 trad bij haar de pink-eyed dilution mutatie op. Deze mutatie kennen wij onder de naam geel-wildkleur of argente.

Vanaf 1982 zijn er wetenschappers die de Campbelli dwerghamster niet meer als ondersoort beschouwen. Dit baseren ze op o.a. een onderzoek naar de genetische verschillen tussen de Campbelli dwerghamster en de Russische dwerghamster welke in 1967 in Rusland is verricht. Hieruit blijkt dat er grote chromosomenverschillen zijn. Zo is bijvoorbeeld de vorm van het mannelijke Y-chromosoom anders en zit het net op een andere positie. Ook het vrouwelijke X-chromosoom is anders. Tevens is er ontdekt dat bij de Campbelli dwerghamster twee vrouwelijke X-chromosomen zijn (klik op de afbeelding om dit te zien). In 1984 zijn de latijnse namen gewijzigd in Phodopus campbelli en Phodopus sungorus.

In 1983 zijn de eerste Campbelli's in Nederland gekomen. Ze zijn door Floor van Hoek via een handelaar uit West-Duitsland naar Nederland gehaald. Ze droegen metalen oorkenmerken en het vermoeden is groot dat ze uit een wetenschappelijk instituut komen. Later in 1984 is door Sandy Kleerekoper een aantal Campbelli dwerghamsters uit Engeland gehaald. In Engeland werden de eerste Campbelli dwerghamsters in 1963 in een dierentuin gehouden. Begin jaren '70 werden ze in Engeland voor het eerst als huisdieren gehouden en gefokt. Bron: De Dwerghamster als gezelschapsdier, geschreven door Rob Dekker en Drs. Fred Petrij.

In Amerika zijn in begin jaren '80 de eerste Campbelli's geÔntroduceerd.

Campbelli dwerghamsters uit Altai

Campbelli dwerghamsters uit MongoliŽ

Regio Altai / MongoliŽ

Verschillen

Als je naar de bovenstaande foto's kijkt zie je grote verschillen tussen de Campbelli dwerghamster afkomstig uit MongoliŽ en Altai. De oorvorm is bij de Mongoolse versie zoals je die ziet bij de Russische dwerghamster: er zit een overduidelijke vouw in het oor en ze dragen hun oren gesloten. Bij de Altai versie zit er nauwelijks een vouw in het oor en staat het oor meestal rechtop. De staart van de Mongoolse versie is korter dan die van de Altai versie. De lengte van de haren zijn bij de Mongoolse Campbelli dwerghamster ook iets korter; de vacht staat niet zo open als die van de Campbelli dwerghamster afkomstig uit Altai.

Waar komen de in gevangenschap gehouden Campbelli's vandaan?

De in Nederland gehouden Campbelli dwerghamsters komen waarschijnlijk van het instutuut vandaan waar ze Campbelli's fokken welke in 1964 gevangen zijn. Dit zijn Campbelli's uit het gebied Tuva, SiberiŽ. Als je naar de in gevangenschap gefokte type Campbelli dwerghamster kijkt, dan lijkt deze heel erg op de Campbelli dwerghamster afkomstig uit Altai. Maar ook zie je bij de in gevangenschap gehouden Campbelli's kenmerken welke je bij de Mongoolse Campbelli's ziet. Namelijk de bruine kleur in plaats van de grijze kleur. De Mongoolse Campbelli dwerghamster heeft heel veel gele tinten in zich en dit zien we in regelmaat terug.

Zijn er dan twee soorten Campbelli's?

Er is nergens een tweede soort beschreven. Thomas is in 1905 de eerste persoon geweest die de Campbelli dwerghamster wetenschappelijk beschreven heeft. Hij was van mening dat het om een ondersoort van de Russische dwerghamster ging. De in 1967 gebruikte Campbelli's bij de Russische onderzoek naar de genetische verschillen tussen de twee soorten, stammen naar alle waarschijnlijkheid af van de Campbelli dwerghamsters gevangen in Tuva, SiberiŽ.

Het zou theoretisch kunnen dat Thomas gelijk had. De Mongoolse Campbelli dwerghamster lijkt veel meer op de Russische dwerghamster dan de Campbelli uit Altai. Maar dit is puur een persoonlijke mening en is niet op wetenschappelijke informatie gebaseerd.

Maar stel je eens voor dat er twee soorten zijn? Zijn dan de in gevangenschap gehouden Campbelli dwerghamsters allemaal een mix van deze twee?

Wordt vervolgt?

Martin Braak