De nieuwe kleurvariëteiten bij de Campbelli dwerghamsters

Het leek me aardig om eens wat te schrijven over de nieuwe kleuren waaraan wij hier in het Verenigd Koninkrijk aan het werken zijn. Ik wil graag van tevoren vermelden dat de meningen over deze kleuren van mij zelf zijn, ik zie deze dingen terug in mijn eigen hamsters die ik zelf gefokt heb en iedereen die geïnteresseerd is is welkom een kijkje te komen nemen.

Hoe dan ook, op naar de hamsters. Ik schrik ervan als ik zie hoeveel nieuwe kleuren we nu hebben bij de Campbelli’s, wat me ook aan het schrikken maakt is dat veel van deze nieuwe kleuren gekeurd zouden kunnen worden als slechte voorbeelden van een erkende kleur, maar dit zullen we kleur voor kleur behandelen.


Foto van een Campbelli welke door René Bastiaans is gefokt; een dark beige moscow met een halsbandvlek.

Even terug naar de grondbeginselen. Er zijn dominante en recessieve genen, dominante genen worden meestal aangegeven met een hoofdletter, dominant betekent dat er maar 1 ouder met die kleur of tekening nodig is om de kleur of tekening bij de jongen te zien, bijvoorbeeld de bonte Campbelli. Een recessief gen, meestal aangegeven met een kleine letter vereist dat beide ouders de kleur of de kleuren dragen. Hoe verder terug de kleur in de lijn voorkwam hoe kleiner de kans is om het opnieuw te krijgen.

Op naar de kleuren!

Op dit moment zijn er 4 groepen genomen, 1-genkleur, 2-genkleur, 3-genkleur en 4-genkleur

De kleuren die 1-genkleur worden genoemd zijn zwart (aa), opal (dd), geel-wildkleur zwartoog (bb), geel wildkleur (pp), albino (cc) en normale wildkleur (AA).

2-kleurgenen zijn blauw (aadd), chocolade (aabb), lilac fawn (bbdd), blauw fawn (ddpp), beige (bbpp), duifgrijs (aapp).

3-kleurgenen zijn lilac zwartoog (aabbdd), lilac roodoog (aaddpp), blauw beige (bbddpp), donker beige (aabbpp).

De enige 4-genkleur op het ogenblik is de champagne (aabbddpp).

De meeste kleuren in de 1-genkleur groep zijn nu populaire hamsterkleuren, behalve de geel zwartoog en opal.

Persoonlijk vind ik dat er 2 zwartvariëteiten zijn, er is de zwarte zwart, geheel vrij van tekening behalve de witte voetjes en de keelvlek, en er is de zwart-umbrous, de lichtere versie, die heeft alleen witte aftekeningen op de voetjes, maar deze aftekeningen zijn meer romig dan wit en ook hebben deze dieren duidelijke aalstrepen en bogen.

Ik heb ook geconstateerd dat hoe donkerder het zwart van de vacht is, hoe waarschijnlijker het is dat de hamster het gen voor verzilvering draagt. Dit is een irritant gen, het veroorzaakt geen problemen met de hamster zelf, maar tegen de tijd dat het dier 6 maanden is lijkt de hamster een platinum. Omdat in verscheidene andere kleuren ook het zwart-gen benodigd is verzilveren deze kleuren ook al gauw. Vaak zie je het ook in de normale wildkleuren, dus als je wildkleur verzilverd kun je er vanuit gaan dat er zwart in zijn lijn zit.

In zowel de wildkleur als de geel-wildkleuren kan een umbrousfactor zitten, waardoor de crème kleur van de bogen gaat lijken op die van een Syrische hamster.

De Opal campbelli heeft een blauwe toplaag, crème kleurige bogen en een blauw/grijzere aalstreep. Dit is geen éénkleur maar een recessief gen.

Het is interessant dat er vrij veel rexen opduiken in deze nieuwe kleuren, de rexen die uit oudere kleuren stammen hebben een volle vacht, terwijl die uit de nieuwe en zeldzamere kleuren nog de kenmerkende kaalheid vertonen van nieuwe rexen.

Nu op naar de nieuwere kleuren

Blauw: net als de zwarten heeft blauw het verzilveringprobleem. Persoonlijk vind ik dit een prachtige kleur, het is een éénkleur, wat inhoudt dat er bijna geen zichtbare aalstreep en bogen zijn. Blauw is een combinatie van de genen voor zwart en voor opal. Hij lijkt een beetje op de kleur van de blauwe rus, met zwarte ogen en blauwgrijze oren. Afgezien van het verzilveren blijft deze kleur mooi, hij verandert niet naarmate het dier ouder wordt.

Chocolade: chocolade lijkt erg veel op duifgrijs, afgezien van het verschil in oogkleur.

Chocolade komt van de combinatie van de zwarte genen en die van de geelwildkleur zwartoog, ook deze kleur heeft dus last van verzilvering. De chocolade is éénkleurig. De kleur zelf is vergelijkbaar met die van de Syr maar dan één of twee tinten lichter, met zwarte ogen en iets lichter bruine oren. Jammer genoeg merk ik op het moment dat de chocolade campbelli’s geen mooie bouw hebben, maar naarmate deze kleur meer populariteit verwerft zal dit vast veranderen. Ook bemerk ik dat deze kleur bruiner en vlekkeriger wordt naarmate de hamster ouder wordt.

Lilac fawn: deze kleur is een combinatie van de genen voor geel-wildkleur zwartoog en opal. Zoals de naam doet denken heeft deze hamster zwarte ogen en vleeskleurige tot grijze oren. Dit, samen met verscheidene andere kleuren in deze groep van fawn's en beige's, is een lilac versie van de argente. Je ziet nog de duidelijke bogen en aalstreep, maar de topkleur, in plaats van de rijke argente kleur is veranderd in een lilac tint.

Blauw fawn: ik moet toegeven dat de blauwe fawn bij mij een speciaal plekje heeft, het zijn hele mooie hamsters. Blauw fawn is een combinatie van de genen voor opal en geelwildkleur, deze kleur is dus vrij gemakkelijk te fokken. De blauw fawn lijkt een beetje op de lilac fawn, het heeft bogen en een aalstreep, maar in plaats van de lilac tint is deze blauwig, als baby’s zien ze er vaak heel bleek uit. Naar gelang ze ouder worden ontwikkelt de kleur zich beter. Ik merkte op dat naarmate de hamster ouder wordt de vacht oranjer wordt. Aangezien zwart niet benodigd is in de genen neigt deze kleur niet tot verzilveren. Door met deze kleur veel gefokt te hebben heb ik ontdekt dat wanneer je twee blauwe fawns met elkaar kruist je veel betere gekleurde baby's krijgt, dan wanneer je de blauwe fawn kleur fokt uit een ander kleurcombinatie; de blauwe fawn hamsters uit de eerste combinatie zijn veel intenser gekleurd.

Ik heb op het ogenblik een nest van een champagne mannetje met een blauw fawn vrouwtje. De blauw fawn's in dit nest waren nauwelijks herkenbaar als blauw fawn's terwijl een nestje blauw fawn's uit 2 blauw fawn ouders een aantal geweldig gekleurde blauw fawn's voortbracht.

Beige: deze kleur komt uit een combinatie van genen van de geelwildkleur zwartoog en geelwildkleur roodoog. Zoals ik het zie, kijkend naar de hamsters hier, lijkt het op een slechte geelwildkleur, hij heeft rode ogen, vleeskleurige oren, bogen en een aalstreep. Hij heeft dezelfde rijke topkleur als de geelwildkleur, maar de blauwe onderkleur ontbreekt, in plaats daarvan is het een crème-achtig wit, dat is in principe het enige verschil tussen de beige en geelwildkleur roodoog. Dus bij keurmeesters hier in het Verenigd Koninkrijk die niet de moeite nemen de onderkleur te controleren kan een beige hamster gekeurd worden in de standaardklasse, wees dus gewaarschuwd, let alstublieft op de onderkleur van de vacht van erkende hamsters. Net als bij de gewone geelwildkleur merkte ik op dat deze kleur naar mate de hamster ouder wordt meer oranje wordt.

Duifgrijs: deze kleur, samen met de zwarten, is een van de meest geziene niet-erkende kleuren. Het komt voort uit een combinatie van de genen voor zwart een geelwildkleur roodoog en is dus gemakkelijk te fokken, als resultaat steken ze overal de kop op.

Doordat het een kleur is op basis van zwart hebben ze de neiging te verzilveren, hoewel sommigen wel hun kleur behouden. Wel vind ik dat bij deze kleur de sterkte van de kleur afneemt naarmate het dier ouder wordt, persoonlijk vind ik de duifgrijze het beste als ze tussen de 2 en 4 maanden oud zijn. Het is weer een éénkleurige hamster, gelijkend op de chocolade, afgezien van de rode ogen en vleeskleurige oren. Ze vertonen geen zichtbare bogen en hebben een heel lichte aalstreep. Zoals ik eerder zei verandert de kleur wel naarmate het dier ouder wordt, van een chocoladekleur tot een bleker zandkleurig bruin met een lichter gekleurd gezicht.

Lilac zwartoog: deze kleur is een combinatie van opal, geel wildkleur zwartoog en zwart. Evenals de andere kleuren op zwartbasis neigt deze kleur ook te verzilveren. De lilac zwartoog heeft zwarte ogen en grijze oren. Dit is een éénkleur en ik heb maar heel af en toe een aalstreep kunnen ontdekken. Qua kleur vind ik deze aan de bruinere kant van lilac, persoonlijk vind ik deze kleur niet zo aantrekkelijk als de roodoog variant.

Lilac roodoog: deze kleur is een combinatie van opal, geelwildkleur roodoog en zwart.

Vanwege de zwartbasis neigt ook deze kleur tot verzilveren. Deze hamster heeft rode ogen en vleeskleurige oren. Dit is een éénkleurige hamster en ik zie maar heel zelden een aalstreep bij deze kleur. Wat kleur betreft vind ik deze lilac de mooiste van de twee, deze is blauwer.

Blauwbeige: deze kleur is een combinatie van opal, geelwildkleur roodoog en geelwildkleur zwartoog. Hij lijkt erg veel op de blauw fawn, maar is iets subtieler. Persoonlijk vind ik de kleur bij de jongen duidelijker dan bij de volwassenen, het hangt er vanaf hoe sterk de geelwildkleur invloed is. Als baby’s lijken ze op geelwildkleur maar met een subtiele blauwe ondertoon die niet met de blauw fawn verward moet worden. Dit is een éénkleurig dier die snel verward kan worden met een beige, welke kleur toch helderder is. Deze kleur wordt warmer naarmate de hamster veroudert, vandaar dat ik zeg dat de blauwe tint zijn sterkte verliest.

Donkerbeige: dit komt uit een combinatie van geelwildkleur roodoog, geelwildkleur zwartoog en zwart. Gelijkend op de normale beige, met rode ogen en grijze/vleeskleurige oren. Dit is een éénkleurige hamster met neiging tot verzilveren, door de invloed van zwart. Afgezien van wat subtiele veranderingen in vachtkleur vind ik de 3 beige kleuren erg veel op elkaar lijken.

Champagne: komt uit de combinatie van opal, geelwildkleur roodoog, geelwildkleur zwartoog en zwart. Dit is ook een kleur met rode ogen en vleeskleurige oren. Persoonlijk vind ik dit weer erg veel op de beiges lijken met de neiging tot verzilveren. Ze zijn ook iets lichter. Ik vind dat de meeste champagne’s op een sterk verbleekte beige lijken, dit in combinatie met het verzilveren lijkt in sommige gevallen bijna wit zwartoog, maar het is wel een schattig kleurtje als baby.

Er is heel wat opwinding over deze nieuwe kleuren, maar ik vraag wel, wees alstublieft voorzichtig bij het fokken met deze hamsters. Probeer de oude lijnen van wildkleuren en geelwildkleuren te behouden. Ik weet dat voor veel van de nieuwe kleuren de geelwildkleuren benodigd zijn, maar we moeten de originele kleuren niet uit het oog verliezen, anders lopen we het risico ze voor altijd te verliezen. Nu al vertonen veel van de wildkleuren tekenen van verzilvering tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn, een teken dat ze zwart in hun achtergrond hebben. Geelwildkleuren, hoewel ze een warme kleur hebben, verliezen hun blauwe ondervacht, deze wordt bruiner onder de invloed van zwart, duifgrijs etc. in de lijnen. Maar wie ben ik om er iets van te zeggen...

Hoe dan ook, ik hoop dat u allen van onze kleine vrienden en hun nieuwe kleuren geniet en wie weet komen er al snel nog meer kleuren op de markt.

MelissaChamberlain

Vertaling: Kirsten van der Klei (ook wel bekend als Nikki)

Foto's: Campbelli's van René Bastiaans, op foto gezet door Martin Braak