Testen voor suikerziekte bij dwerghamsters

Symptomen  van suikerziekte

Er zijn een aantal dingen die mogelijke kunnen wijzen dat een hamster suikerziekte heeft:

1. Heel veel drinken. Meestal drinkt de hamster bijna zijn eigen lichaamsgewicht per dag. Dus als de hamster 75 gram weegt, zou hij dan 75 mL of meer drinken per dag.

2. Veel plassen, de plashoek is vaak groot en op meerdere plaatsen.

3. De plashoek ruikt sterk naar ammoniak of salmiak.

4. Extreem hyperactief of juist extreen rustig

5. Soms is er ook sprake van overgewicht.

Overigens kunnen deze symptomen ook wijzen nier- of blaasaandoening zijn. Wanneer je het zeker wil weten kun je kunnen je dit door de dierenarts laten testen of zelf testen.

Mijn eigen ervaring met het testen op suikerziekte

Als je je hamster wil testen op suikerziekte kun je dat ook eventueel ook zelf doen. Wat je nodig hebt zijn Diastix, Keto-Diastix of Multistix van Bayer. Deze zijn zonder recept te verkrijgen in de meeste online shops op het internet. Het is volgens mij ook zonder recept te krijgen bij de apotheek, maar dat moet je dan even zelf navragen. Om mijn hamsters te testen heb ik Diastix gebruikt. Deze stick test alleen op de aanwezigheid van suiker in urine.De stick is blauw als er geen glucose in de urine zit. De stick is groen tot bruin als er wel glucose in de urine zit. Een normale waarde van glucose in urine is 0-100 mg/dL. Elke waarde erboven betekend dat de hamster diabetes heeft. In de meeste gevallen als de hamster diabetes heeft zal de stick zelfs zeer bruin uitvallen. Dit betekend meer 2000 mg/dL glucose in de urine.

 

Figuur 1 Het potje met 50 Diastix van Bayer

Figuur 2 De glucose schaal van 0 mg/dL tot meer dan 2000 mg/dL

Figuur 3. Plaats de verdachte hamster in een schone en droge vervoersbak

Figuur 4. Wacht tot de hamster een plasje heeft gedaan. Als de hamster suikerziekte heeft, duurt dit niet lang. Het makkelijkste is om ze wakker te maken en dan meteen erin te zetten, zodat ze geen kans hebben om te plassen in hun eigen kooi.

Figuur 5. Stick even in het plasje houden.

Figuur 6. Wacht 30 sec en bekijk het resultaat. Is de stick blauw dan heeft de hamster geen suikerziekte. Is de stick groen of bruin dan heeft hij of zij het wel. De hamster getest met de rechter stick heeft dus suikerziekte.

(c) Monique van Nieuwamerongen