Mutaties bij de kleurmuis, deel 2

Dumbo

De dumbomutatie is reeds lang gevestigd bij ratten. Voor hen die onbekend zijn met deze mutatie, de oren zijn groot en rond en laag aan de zijkant van het hoofd geplaatst. De mannelijke dumboratten hebben over het algemeen een bredere, forsere bouw dan standaard mannetjes. De vrouwtjes kunnen ook een beetje grover zijn dan standaard ratten, maar niet zo duidelijk als de mannetjes. Deze variėteit wordt niet erkend door NFRS*, maar wel door de Nederlandse NMC.

De mutatie bij muizen is veel zeldzamer als bij ratten, hoewel het nu en dan voorkomt, en is recessief. De verschijning van deze dieren is zeer populair bij 'huisdier' eigenaars.


Dumbo blauw satijn astrex muis, leeftijd 4 weken, gefokt door mijzelf

Varkensstaart

Varkensstaart, is een recessieve, spontane mutatie. De staart varieert van een normale staart tot een strak krullende staart zoals bij een varken. Homozoygoten met erg korte staarten kunnen ‘waltzing’ gedrag vertonen waarbij ze vaak of alleen in rondjes lopen, als gevolg van afwijkingen aan het binnenoor.


Let op de staart van de moedermuizen

Staartloos

Staartloos is een gen dat een kortere of geheel afwezige staart veroorzaakt. Wanneer men steeds met de muizen met de kortste staartjes verder fokt krijgt men uiteindelijk staartloze muizen. Dit dominante gen is in homozygote vorm lethaal. Staartloze muizen zie je niet alleen in laboratoria of bij liefhebbers, deze mutatie komt ook in het wild voor.


Muisje uit een nest van staartloos x gewoon

Staartloos is lastig om te fokken omdat het gen niet alleen een effect heeft op de staart. In extreme gevallen heeft de muis een verkorte wervelkolom, zijn er misvormingen aan het bekken en is de wervelkolom verkeerd gekromd. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige jongen hun achterpoten niet kunnen gebruiken of helemaal niet vooruit kunnen komen. Volledig staartloze vrouwtjes hebben vaak problemen bij de bevalling, afhankelijk van hoe erg hun misvormingen zijn.


Links ene echte staartloze muis, rechts een muis die door een ongeluk een stuk start mist

Bij het Fokken worden verschillende staartlengten gezien. Sommigen zijn volledig staartloos, sommigen hebben een leeg velletje, sommigen een ministaartje zoals een hamster en weer anderen hebben een halve of langere staart. Zij hebben dan een knikje aan het einde of een duidelijk spits eindigende staart. Bij een staartloze muis is dit bij de geboorte direct, wanneer de staart of een deel daarvan later afvalt is het niet een genetisch staartloze muis. If a mouse is genetically tailless, it should be so at birth.

Dwerggroei

Om het verouderingsproces te bestuderen heeft een wetenschapper een lijn muizen gekweekt uit in Idaho gevangen wilde muizen die langer leven, kleiner blijven en langzamer verouderen dan gewone muizen. Yoda, op de foto hieronder leefde het langst, hij werd iets ouder dan 4 jaar.


Yoda die zijn kooigenootje, Princess Leia, besnuffelt. Dwergmuizen worden altijd met grotere vrouwen gehuisvest omdat deze meer lichaamswarmte produceren om de kleinere dwergmuisjes tegen onderkoeling te beschermen.

Yoda heeft zijn levensduur te danken aan een genetische mutatie die zijn slijmvliezen en schildklier beļnvloeden en de insulineproductie verminderen.

Roan

Roan muizen mogen in Amerika in iedere erkende kleur gekeurd worden. De vacht is een mengeling van witte en gekleurde haren, zoals bij roan paarden, maar moet niet verward worden met verzilverde muizen. Er bestaat een theorie dat dit verbonden is aan variegated.


Roan muis

Merle

In Amerika, kunnen merle muizen in iedere erkende kleur worden ingeschreven voor een keuring. De unieke eigenschap is een patroon van effen gekleurde vlekken op een roan achtergrond waardoor een gemarmerd beeld ontstaat zoals bij een merle hond.


Merle muis


Jonge merle muis

(c) Cait McKeown
National fancy rat society – Officiele Engelse rattenclub

Vertaald door Kirsten van der Klei (Nikki)