De voeding van muizen

Knaagdieren kregen jarenlang dag in dag uit hetzelfde voorgeschoteld: gemengd knaagdierenvoer. Uit onderzoek naar de voedingsgewoontes van knaagdieren in de vrije natuur is gebleken dat ze over het algemeen een heel andere, meer afwisselende voedingsbehoefte hebben.

Voeding in de natuur

In de vrije natuur (voor zover daar bij huismuizen nog sprake van is) zijn muizen echte alleseters. Ze eten wat er op dat moment en op die plaats voorhanden is. Dat kan gedroogd vlees zijn, maar ook graan, groente en fruit of zelfs, in tijden van honger, textiel. Over het algemeen gesproken houden muizen dus van een redelijk afwisselend menu.

Voeding in gevangenschap

Wanneer we uitgaan van de voeding in de vrije natuur, is het onlogisch om muizen altijd en uitsluitend te voeren met een mengsel van haver, graan, gerst en graskorrels. In deze Ďouderwetseí voeders zitten vrijwel geen dierlijke producten en dus nauwelijks of geen eiwitten. De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van knaagdiervoedsel. Grote fabrikanten zoals Witte Molen, Puik, SupremePetfoods en VerseleLaga hebben inmiddels voor vrijwel elke kleine knagersoort aparte voeders ontwikkeld. Ook voor de kleurmuis. Let erop dat er niet te veel groene graskorrels in het voer zitten. In deze groene staafjes verstoppen de fabrikanten hun vitaminen en mineralen, maar de muizen laten ze bijna altijd liggen.

Wanneer u geen speciaal muizenvoer koopt, maar iets anders, let er dan op dat de structuur niet te grof is. Konijnenvoer is beslist niet geschikt, graskorrels (in de vorm van donkergroene staafjes) evenmin. Als u een gewoon gemengd knaagdiervoer wilt geven, kunt u dit aanvullen met katten- of hondenbrokjes en eventueel onkruid- of graszaad uit het assortiment vogelvoer.

Let bij het kopen van voer op de fabricagedatum. De vitaminen in het voer blijven ongeveer drie maanden werkzaam. Daarna verliezen ze snel hun kracht. Koop daarom nooit te veel voer ineens.

Net als mensen houden ook dieren van afwisseling. Geef knaagdieren echter nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes. Ze kunnen daar erg ziek van worden, omdat er te veel vet, zout en suiker in zit. Wanneer u uw muizen wilt verwennen, zijn er genoeg gezonde lekkernijen waarmee u het menu kunt aanvullen.

Geperste korrels

Er is in de handel kant-en-klaar voer te koop in de vorm van geperste korrels. Deze korrels zien er allemaal hetzelfde uit en zijn constant van samenstelling. Veel fokkers geven deze korrels aan hun dieren, omdat ze dan zeker weten dat elk dier alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien gaat er zo veel minder voer verloren, omdat de dieren er niet uit pikken wat ze het lekkerst vinden en de rest laten liggen. De vraag is natuurlijk wel of ze het prettig vinden om elke dag hetzelfde te moeten eten.

Groente

Muizen vinden de meeste soorten groenten lekker. Toch mogen ze groente niet in al te grote hoeveelheden verorberen. Dat kan namelijk diarree veroorzaken. Het kan echter geen kwaad dagelijks een klein stukje witlof, andijvie, wortel, bloemkool, paprika, komkommer of broccoli ter afleiding te geven. Sla en kool kunt u beter achterwege laten.

Fruit

De meeste knaagdieren, dus ook muizen, eten graag fruit. Welke soort favoriet is, verschilt per dier. Bijna elke knager houdt wel van appel, peer, perzik, framboos, meloen, bessen en banaan. Citrusvruchten, zoals sinaasappel en mandarijn, vinden de meeste dieren te zuur, maar sommige eten ze graag. Net als bij groenten geldt dat overdaad schaadt. Stukjes fruit en groente die niet meteen worden opgegeten, moet u uit de kooi halen. De kans bestaat dat ze gaan rotten en uw muis er ziek van wordt.

Ontlasting eten

Bijna alle knaagdieren eten van tijd tot tijd hun eigen uitwerpselen. Dit is geen afwijking, maar een noodzaak. Tijdens de spijsvertering ontstaat er namelijk vitamine B12 in het darmkanaal. De dieren krijgen deze vitamine binnen door hun ontlasting op te eten. Jonge muizen eten de keutels van hun ouders, omdat daar bacteriŽn inzitten die ze nodig hebben om in hun eigen darmen vitamine B12 te kunnen produceren tijdens de spijsvertering.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn stoffen die elk lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Wanneer een muis goede, gevarieerde voeding krijgt voorgezet, is het niet nodig om extra vitaminen en mineralen te geven. Die zitten dan namelijk al in het voedsel. In het hoofdstuk Gezondheid en ziekte leest u meer over de gevolgen van een niet goed uitgebalanceerde voeding.

Sommige fokkers hangen een zogeheten liksteentje in het verblijf. Door hier aan te likken krijgt het dier mineralen binnen. Het blijkt dat vooral drachtige vrouwtjes hier gebruik van maken. Soms worden ook kleine blokjes kalkzandsteen gegeven. Als de muizen eraan knagen, krijgen ze extra kalk binnen en kunnen ze tegelijk hun tanden scherpen.

Water

Muizen drinken relatief veel, hun kleine formaat in aanmerking genomen. Het is daarom belangrijk dat ze altijd fris water ter beschikking hebben. Geef het water bij voorkeur in een drinkflesje dat u aan de buitenkant van de kooi hangt, met het tuitje naar binnen. Deze flesjes zijn in elke dierenspeciaalzaak verkrijgbaar. Een bakje water wordt vaak omgegooid of volgestort met zaagsel of andere viezigheid.

Dit stuk is ter beschikking gesteld door: Rob Dekker www.overdieren.nl

Meer muizeninformatie is te lezen in het boek  ď Dierenboek de muisĒ

Foto's van Martin Braak, gemaakt op Exoknaag 19 maart 2006