Afwijkende vachtstructuren

In de loop der tijd heb ik veel muizen gehad met afwijkende vachtstructuren. Hieronder heb ik wat fotoís van deze dieren.

Satijn

Allereerst de meest bekende en voorkomende variant, de satijn! De haren van een satijnmuis zijn van binnen hol, waardoor de vacht extreem lijkt te glanzen. Satijn vererft recessief en wordt aangegeven met sa.

Tessel / Teddy / Frizzy

Wij noemen het vaak tessel of teddy, maar de officiele benaming van deze vachtsoort is frizzie.
Dit is een dikke, strak krullende vacht, het lijkt op rex, maar is veel dichter ingeplant, de muisjes zien er vaak ook wat dik uit.
Het gen en het vachttype heten dus frizzy, het is recessief en wordt aangegeven met fr.

Astrex

Dit is een langere, golvende vacht. Jonge muisjes hebben strakke krullen, maar dit wordt minder naarmate de muizen ouder worden. Soms staat de vacht iets open, waardoor je de huid gewoon duidelijk ziet zitten.
Het gen voor astrex wordt rex genoemd, lichtelijk verwarrend, want er is ook een vachttype wat rex heet, wat weer door een ander gen wordt veroorzaakt.

Rex

De rex-vacht is een beetje dun strak krullend haar.
De officiŽle naam van het gen wat rex veroorzaakt is fuzzy, een beetje verwarrend, aangezien je ook het vachttype fuzz hebt. Fuzzy is recessief en rex wordt dus aangegeven met fz/fz, een rex-drager is dan fz/Fz.

Fuzz

Fuzzmuizen hebben zo weinig en heel dun haar dat ze bijna naakt lijken. soms zie je zelfs de vacht alleen als je de muisjes tegen het licht houdt. Ze hebben wel snorharen, dus missen geen zintuig.
Fuzz is een recessieve mutatie, ik weet niet hoe hij officieel wordt aangegeven.

Borstel

De beharing bij borstelmuizen is iets langer dan normaalhaar. Het bijzondere is dat borstelmuisjes rozetten en kammen hebben. Vanaf het midden van de rug tot op de achterhand loopt een kam, en eentje dwars over de rug. Op elke heup moet een rozet aanwezig zijn. Borstelhaar is recessief, en wordt aangegeven met de letters rst.

Langhaar

Deze spreekt voor zich lijkt me. Het haar is het mooist en het langst als de muizen jong zijn. Mannen hebben vaak langer haar dan de vrouwen en valt op de rug in een scheiding. Langhaar is recessief en wordt aangegeven met lgh.

Kirsten van der Klei (Nikki)