Agouti's

Een agouti is een dier met een gemÍleerde vacht. Dit effect ontstaat door ticking. Ticking houdt in dat bijvoorbeeld bruine (of een andere kleur) haren een zwarte punt hebben. Veel dieren uit de vrije natuur hebben zoín gemÍleerde vacht. Denk maar aan het konijn, de haas en diverse muissoorten. Een dier met ticking noemt men wel een agouti (of wildkleur). De reden waarom dit agouti wordt genoemd is niet helemaal duidelijk: de echte agouti (een cavia-achtig knaagdier) heeft deze ticking namelijk praktisch niet.

De goudagouti is de kleur die het meest overeenkomt met de kleur van de wilde muis (huismuis). De warm goudbruine dekkleur heeft een gelijkmatige, zwarte ticking. De poten zijn iets lichter, maar moeten de ticking wel vertonen. De buik heeft dezelfde kleur als de rug, maar met minder ticking. De ogen zijn zwart, evenals de snorharen. Staart, oren en voetzolen zijn iets donkerder. De grondkleur is donker leiblauw.


Goudagouti

De cinnamonagouti is een kleur waarbij het zwart in de haren is vervangen door kaneelkleurig bruin. De goudbruine dekkleur is wat zachter dan bij de goudagouti. Ook is de grondkleur wat lichter.

De zilveragouti is zilvergrijs met een zwarte ticking. De snorharen zijn zwart. Staart, oren en nagels zijn donker. Zoals bij veel kleurvariŽteiten is ook hier de buik doffer van kleur met minder ticking. De grondkleur is donker lei-blauw.


Zilveragouti

De vacht van argente muizen is een mengsel van lichtgeel met zilverblauwe haren. De buik is lichtgeel, de ogen zijn rozerood. De voetzolen zijn licht gepigmenteerd, evenals de nagels.

De kleurslag chinchilla is vernoemd naar de chinchilla, een cavia-achtig knaagdier dat in ook als huisdier gehouden wordt en beroemd is om zijn fraaie pels. Bij muizen is de chinchillakleur parelgrijs met een donkerblauwe ticking. Oren en staart zijn iets donkerder dan de lichaamsbeharing. De ogen zijn zwart, de buik en de binnenzijde van de poten zijn wit. De tussenkleur is parelgrijs en de grondkleur lei-blauw.

Dit stuk is ter beschikking gesteld door: Rob Dekker www.overdieren.nl

Meer muizeninformatie is te lezen in het boek  ď Dierenboek de muisĒ

Foto's van Martin Braak, gemaakt op Exoknaag 19 maart 2006