Koppelen van Russische dwerghamsters

Je hebt er veel over nagedacht en over nagelezen en je weet het helemaal zeker. Je wilt een keer gaan fokken met je 2 Russische dwerghamsters. Alleen je hebt beide hamsters in een apart kooitje zitten. Wat nu?

Voordat je gaat koppelen moet je met een aantal dingen rekening houden. Zorg er voor dat de Rusjes ongeveer 3 maanden oud zijn. Russische dwerghamsters zijn met 5 weken geslachtsrijp, maar nog niet geschikt om mee te gaan fokken. Wanneer er te vroeg begonnen wordt met fokken wordt bij het vrouwtje haar ontwikkeling verbroken en zal ze gevoeliger zijn voor ziektes dan soortgenootjes die niet zwanger zijn geweest op jonge leeftijd. Verder probeer ik er voor te zorgen dat de hamsters minimaal 40 gram zijn voordat ik ze koppel. Het vrouwtje heeft dan genoeg vetreserves om de gehele zwangerschap en het zogen van de pups goed te kunnen doorlopen.

Ik heb ook gemerkt dat Rusjes redelijk makkelijk te koppelen zijn tot ongeveer 3 maanden. Daarna wordt het veel moeilijker om ze goed te koppelen. Het is dus het makkelijkste om de hamsters op jonge leeftijd te koppelen.

Dan het koppelen zelf. Hoe gaat dit in zijn werk? Het meest ideale tijdstip om te koppelen is 's avonds als ze net wakker worden. Ze zijn dan nog een beetje slaperig, wat op dat moment wel handig uitkomt. Maak een nieuwe, schone bak klaar waarin je beide hamsters wil gaan plaatsen na het koppelen. Zorg in ieder geval voor 2 verschillende schuilplaatsen met behulp van bijvoorbeeld hooi. Hier kunnen de hamsters voor elkaar schuilen als ze rust willen. Voor de rest houd je de bak zo simpel mogelijk, dus met wat water, voer en misschien een wc-rolletje hier en daar. Plaats altijd eerst het mannetje in deze bak en vervolgens het vrouwtje. Wanneer beide hamsters stil zijn of als alleen het vrouwtje begint te piepen zit het goed. Begint een van de twee te klappertanden en de ander gaat aanvallen dan moeten beide hamsters onmiddellijk van elkaar gescheiden worden. Probeer het de avond erna nog eens. Als er weer gevochten wordt, moeten ze weer gescheiden worden. Probeer dit net zo lang tot het goed gaat. Als de hamster te oud is kan het wel eens onmogelijk zijn om hem of haar te koppelen en kun je je poging tot koppelen beter staken. Als je een succesvolle koppeling hebt gemaakt, houdt ze dan de eerste paar dagen goed in de gaten of alles goed blijft gaan.

Laat de hamsters na de koppeling ongeveer 2 weken bij elkaar zitten. Dwerghamsters zijn kieskeurig en er kan nog wel eens een tijd overheen gaan voordat er een paring plaats vindt. Deze paring vindt meestal plaats zonder toeschouwers. Na 2 weken scheidt je de hamsters weer van elkaar om te voorkomen dat je direct hierna weer een tweede nestje krijgt. Meestal wordt het vrouwtje namelijk gelijk weer bevrucht na de bevalling. Een zwangerschap van een dwerghamster duurt tussen de 17-21 dagen.

Monique van Nieuwamerongen