Chinese dwerghamsters

Bijna iedereen kent wel de Russische dwerghamster maar de Chinese dwerghamster is, ondanks dat, de eerste dwerghamster die in Nederland werd gehouden.

Al in 1970 zijn de eerste Chineesjes naar Nederland gehaald. De Chinese dwerghamster is een vrij lange slanke hamster en behoort met zijn 2 ą 3 cm lange staartje tot de langstaart hamsters. In tegenstelling tot de andere hamstersoorten zijn Chineesjes over het algemeen goede klimmers die dankbaar gebruik zullen maken van klimmogelijkheden in hun kooi. Gemiddeld worden ze 3 ą 4 jaar oud, bijna het dubbele van de gemiddelde leeftijd van andere hamstersoorten.

Het fokken van Chinese dwerghamsters gaat niet over rozen... Hoe vriendelijk ze ook zijn tegenover de mens, tegenover soortgenoten zijn ze zeer onverdraagzaam. Het zijn solitaire hamsters en zelfs als je wilt fokken zijn volwassen vrouwtjes vrijwel onmogelijk te koppelen aan een mannetje. Mijn vriend (Peter de Vries) houdt zich echter alweer een aantal jaren bezig met het fokken van deze hamsters. De oplossing is om een vrouwtje al te koppelen als ze nog niet volwassen is. Een vrouwtje dat op jonge leeftijd wordt gekoppeld aan een jong mannetje zal het mannetje ook op latere leeftijd blijven accepteren zolang ze niet uit elkaar gehaald worden, een enkele uitzondering daargelaten.

In de praktijk zal het dan zeker nog 3 ą 4 maanden en vaak zelfs langer duren voor het eerste nestje geboren wordt. Een nestje bestaat gemiddeld uit zo'n 4 ą 6 jongen, die met 3 weken volledig zelfstandig zijn. Soms zal er na 3 weken meteen een 2e nest geboren worden, maar in het algemeen zal er eerst een pauze van een paar weken worden ingelast door het vrouwtje. Dit lijkt samen te hangen met de conditie van het vrouwtje, zo krijgen de vrouwtjes die er zeer goed uitzien over het algemeen meer nestjes als vrouwtjes die op de een of andere manier een mindere conditie hebben. Ook hebben het voedselaanbod en de winter invloed op het aantal nestjes, zo worden er in de winter aanzienlijk minder jongen geboren. Gemiddeld krijgt een koppel dat tijdens hun gehele leven samen zit 6 nestjes.

© Saskia de Vries-Sweserijnen

Foto's van een Chinese dwerghamster gefokt door Peter de Vries zijn gemaakt door Martin Braak.