Gezondheid van de Syrische hamster en voorkomende ziektes

Een Syrische hamster is niet zo bevattelijk voor ziekten. Een hamster houdt zichzelf meestal keurig schoon. Hij poetst zijn vachtje geregeld en alleen langharige hamsters hebben af en toe een borstelbeurt nodig. Toch kan het gebeuren dat de hamster ziek wordt. Als je niet precies weet wat er aan de hand is dan kan je het beste maar even naar de dierenarts gaan.

Een gezonde hamster herken je aan zijn levendige uitdrukking. Hij heeft schone ogen en oren. Zijn neusje en achterwerkje mogen niet vies zijn en zijn vachtje moet mooi glad aanliggen en glanzen. Hieronder worden een paar aandoeningen beschreven die af en toe bij hamsters kunnen voorkomen.

Wet tail (natstaart)

Dit is een zeer besmettelijke bacterie-infectie in de darmen. De hamster heeft zeer ernstige diarree en de omgeving van zijn staartje is ontzettend smerig. Ook heeft hij minder eetlust en is hij minder actief. Men denkt dat stress een oorzaak kan zijn voor het ontstaan van deze ziekte. Omdat er gevaar is voor uitdroging is snel ingrijpen door de dierenarts noodzakelijk.

Diarree

Gewone diarree is onschuldiger dan natte staartziekte. Meestal ontstaat diarree door het geven van teveel nat- of bevroren groenvoer. In dit geval moet je de hamster een paar dagen geen fruit/groenvoer geven, wel hooi, mengvoer en water. Maak de kooi een keer extra schoon.

Verkoudheid

Een hamster mag nooit op de tocht staan en hij kan ook niet goed tegen nattigheid. Een hamster moet je dus ook nooit wassen. Een verkoudheid herken je aan een vieze neus, een rochelende ademhaling en de hamster maakt een algemeen zieke indruk. Zet hem op een warme droge plaats (20-25 graden Celsius) en zorg dat hij beslist niet op de tocht staat. Meestal gaat het na een week vanzelf over. Zo niet, dan is er kans op longontsteking en moet je naar de dierenarts.

Verwondingen

Een Syrische hamster is een klein diertje dat zich ernstig kan bezeren bij een val. Een gebroken pootje geneest meestal vanzelf binnen 2 weken. Een gebroken wervelkolom is ernstiger. Als er verlammingsverschijnselen optreden zal de dierenarts meestal adviseren het hamstertje te laten inslapen. Kleine wondjes (door b.v. een beet van een andere hamster) genezen doorgaans vanzelf. Alleen grotere wonden die blijven bloeden moeten gehecht worden. Bij veel bloedverlies, een ernstige val of door een schrikreactie kan een shock ontstaan. Leg de hamster dan in zijn kooi en zet die op een warme, schemerige en rustige plek totdat de hamster weer hersteld is. Dit kan een paar minuten tot een paar uur duren.

Bultjes

Bij oudere hamsters komen nog wel eens tumoren voor. De dierenarts kan onderzoeken of het inderdaad een tumor is. Een vetbult en een abces lijken uiterlijk veel op een tumor. Afhankelijk van de aard van de tumor kan de dierenarts soms nog operatief ingrijpen. Een vetbult moet je maar zien als een schoonheidsfoutje en een abces kan door de dierenarts schoongemaakt en gespoeld worden.

Parasieten

Een Syrische hamster is bij een normale huisvesting en voeding niet bevattelijk voor parasieten zoals luizen en mijten. Een heel enkele keer zitten er wel eens (nauwelijks zichtbare) parasieten in het hooi. Mocht de hamster er last van hebben dan is dat te zien aan een kaler en dunner wordende vacht. Ook heeft de hamster dan vaak jeuk. In de dierenspeciaalzaak zijn middeltjes verkrijgbaar waarmee de hamster goed te behandelen is.

Zonnesteek

Een hamster gedijt het beste bij een temperatuur rond 20 graden Celsius. Als het warmer wordt dan 30 graden, dan kan de hamster door de hitte bevangen raken. Om dat te voorkomen moet je bij extreem warm weer zorgen voor voldoende ventilatie en koeling. Een fles bevroren water in de kooi zal voor voldoende verkoeling zorgen. Als de temperatuur onder 10 graden Celsius komt dan kan de hamster in winterslaap gaan. Dit is geen ziekte maar het lijkt net of de hamster dood is. Hij voelt koud en stijf aan. Zet hem in een kamer met normale kamertemperatuur en hij zal na een half uurtje vanzelf weer "wakker" worden.

Heupklieren

Een Syrische hamster heeft aan beide flanken een zichtbare heupklier die een afscheiding kan produceren waarmee de hamster zijn territorium afbakent. De vacht rondom de heupklier is dan vaak wat vochtig. Bij oudere hamsters wordt de vacht rondom de heupklier wat kaler. Dit is geen ziekte en je hoeft daar dan ook niks aan te doen.

Ouderdom

Ook ouderdom is op zichzelf geen ziekte maar kan wel met allerlei ongemakken gepaard gaan. Een Syrische hamster wordt gemiddeld 2 (soms 3) jaar oud. Laat een oudere hamster zoveel mogelijk met rust. Meestal slapen ze vanzelf rustig in. Mocht je het idee hebben dat je hamster pijn heeft, ga dan naar de dierenarts voor euthanasie. Het is altijd weer een trieste ervaring als een hamster dood gaat. Hieronder staat een gedicht dat misschien wat troost kan geven aan de verzorger/-ster van de overleden hamster.