Nagels en nagelverzorging bij cavia's

De cavia nagel groeit constant. De ene nagel groeit recht vooruit en de ander heeft een kromming of zelf een kromming naar buiten. Naar mate de cavia ouder wordt worden de nagels brosser en groeien ze onregelmatiger. De cavia’s die gehouden worden op een zachte bedding zullen meer nagelverzorging nodig hebben omdat ze minder weerstand krijgen van de zachte bedding zodat ze op natuurlijke wijze afslijten. Sommige mensen zetten een steen in de kooi in de hoop dat de nagels afslijten maar helaas heeft dit meestal geen effect. Sommige cavia's bijten op de nagels van hun achterpoten.

Knip gereedschap

Je hebt verschillende nagelknippers in de handel. Je kan ook een nagelknipper gebruiken die geschikt is voor de mens. Het voordeel hiervan is dat hij niet zover open kan en je dus niet zover kunt afknippen. Echter is het iemand persoonlijke keuze welke tang hij of zij het lekkerste vindt werken.

Knippen van de nagels

Soms is het handig om met 2 personen te zijn als je de nagels gaat knippen. De 1 kan vast houden terwijl de ander knipt. Knip de nagels van de cavia op een plaats waar je de cavia snel weer neer kan zetten en onthoud “cavia tandjes zijn heel scherp”. Als je bij jonge caviaatjes de nagels gaat knippen doe dit dan ook met een klein schaartje en knip alleen een klein stukje eraf. Bij sommige cavia’s zijn de nagels doorzichtig en kan je de bloedlijn goed zien bij de donkere cavia’s zijn de nagels ook vaak donker en kan je de bloedlijn dus niet zien en is het gokken.

Het is heel belangrijk dat de nagels frequent geknipt worden. Als de nagels langere tijd niet geknipt worden dan groeit de bloedlijn steeds dichter naar de punt en zal knippen steeds moeilijker worden. Als er dus regelmatig geknipt wordt dan trekt de bloedlijn zich steeds meer terug richting de teen. Iedere maand de nagels verzorgen is dan ook een goed tijdsbestek.

Als bij het knippen toch de bloedlijn wordt geraakt dan zal de nagel ook gaan bloeden. Het bloeden kan gestelpt worden door de teen in een schaaltje bloem te dopen.

Bij donkere nagels kan je ook met een zaklantaarn onder de nagels schijnen. Zo licht de nagel op en kan je vaak als nog de bloed lijn zien. Hiervoor moet je vaak wel met 2 personen zijn.

(c) Europese Cavia Club