Huisvesting van een chinchilla

De kooi en de indeling

Een groep chinchilla's moet goed gehuisvest worden. Van groot belang is dat een chinchillakooi groot genoeg is. Minimaal moet de kooi 120 cm hoog, 60 cm breed en 60 cm diep zijn. Maar hoe groter de kooi, hoe beter het is. Een kooi moet gemaakt zijn van goed knaagvriendelijk materiaal. Chinchilla's zijn knaagdieren en kunnen behoorlijk knagen. Binnen in de kooi is het noodzakelijk om op verschillende hoogtes een zitplankje te hebben. De chinchilla is geen klimmer maar een klauteraar; ze houden ervan om te springen. En wanneer je jongen hebt, is de kans op een valpartij kleiner als er ook lage zitplankjes aanwezig zijn. Ook een slaaphuis mag niet ontbreken. Deze moet niet te hoog in de kooi gezet worden.

Als bodembedekking kan je zaagsel of houtsnippers gebruiken. Naast een voerbakje en waterflesje is een knaagsteen aan te raden. Zo blijft het gebit van de chinchilla goed en gezond.

Een van de belangrijkste accessoires voor de chinchilla is het zandbad. Chinchilla’s houden ervan om dagelijks een uitgebreid bad te nemen in speciaal daarvoor verkrijgbaar chinchillazand. Dit kunt u in een grote platte schaal op de bodem van de kooi zetten. Het zand dient geregeld vernieuwd te worden omdat de chinchilla er vaak zijn uitwerpselen in achterlaat.


Foto van Sarah


Plaats van de kooi

Chinchilla's kunnen van invloeden van buitenaf, zoals blaffende honden, een kat die op de kooi springt of een geluidsinstallatie, gestressed raken. Ze worden dan nerveus. Vermijdt zoveel mogelijk lawaai en onrust, fel licht en constante tocht. Chinchilla's hebben overdag rust nodig. Zorg daarom dat de kooi in een rustige hoek staat.

Chinchilla's kunnen niet zo goed tegen de warmte. Zet daarom de kooi niet al te dicht bij een kachel.