Huisvesting van de cavia

Een cavia kan zowel binnen als buiten worden gehouden. Als de cavia's buiten worden gehouden, hebben ze echter wel extra voorzieningen nodig.

Buiten

Als een cavia buiten gehuisvest wordt, is het belangrijk rekening te houden met het feit dat onze gedomesticeerde cavia niet zo goed weersveranderingen aan voelt komen en dus minder snel beschutting zal gaan zoeken. Het is belangrijk dat er een schuilplaats zoals een huisje aanwezig is, zodat ze kunnen schuilen.

Bij een hok buiten is het makkelijk als het hok een beetje mobiel is. Als het weer dan omslaat naar extreem warm of extreem winderig, kan het hok verplaatst worden naar een meer beschutte plaats. Ook is het belangrijk dat het hok goed beschut is tegen eventuele vijanden, zoals roofvogels of katten.

Een buitenverblijf is ongeveer 90-120 cm lang en 36-48 cm hoog. Het liefst het hok iets van de grond en voorzien van een nachthok. Des te groter de groep, des te warmer de dieren het vaak hebben.

Er zijn 3 grondregels:
  • uit de zon
  • beschut tegen de wind
  • let op het bestrijden van ongedierte of onkruid; als dit gedaan wordt, kun je het beste je dier even naar binnen halen
Uiteraard moet een dier langzaam wennen aan de buitentemperatuur. Je kan dus niet een cavia in een keer halverwege de winter buiten zetten. Het beste kan je de cavia in het voorjaar naar buiten doen en zo langzaam aan de koudere temperatuur laten wennen.

Binnen

Binnen huisvesten is een stuk makkelijker omdat de temperatuur veel minder aan extremen bloot staat. De afmetingen voor een hok voor 1 cavia is 80 cm lang en 50 cm breed en een hoogte van 40 cm. Maar omdat we ten zeerste afraden om 1 cavia te houden, moeten we uitgaan van een verblijf voor 2 cavia's. Dit is ongeveer 1 meter lang 50 cm breed en ook minimaal 40 cm hoog.

Bodem bedekking
Er zijn verschillende bodembedekkers. Het meest bekend en gebruikt zijn nog steeds de houtkrullen, die men in grote geperste balen kan kopen. Ook wordt er weleens een van hout geperste kattenbakkorrel gebruikt. Er is tegenwoordig aubiose, dit absorbeert heel erg goed maar de meningen of het goed is voor de gezondheid zijn erg verdeeld. Het is af te raden stro te gebruiken omdat het vrij grof is en nog wel eens wondjes aan ogen en de voetzooltjes wil geven.

Accessoires

Cavia's zijn niet zulke beweeglijke dieren zoals bijvoorbeeld ratten en hamsters. Speelgoed zullen ze dan ook niet of nauwelijks gebruiken. Een slaaphuis, een hooiruif, een stevige voerbak en een drinkfles is eigenlijk alles wat een cavia nodig heeft.

Een cavia verstopt zich graag en daarom is een slaaphok of een plateau waar hij onder kan kruipen erg geschikt. Als er geen slaapplaats in de kooi aanwezig is, kan je het beste een extra dikke laag hooi in de kooi leggen. Cavia’s vinden het geweldig om zich daaronder te verstoppen.

Je kunt de dieren loslaten in een speciale ren om te voldoen aan hun dagelijkse behoefte aan beweging. Sommige cavia’s maken dankbaar gebruik van de geboden ruimte en maken de gekste bokkensprongen. Andere dieren zijn wat laconieker en kruipen weg in een beschut hoekje.

Geschikte schuilplaatsen kunt u aanbieden in de vorm van een aardenwerk- of een PVC-buis, een kartonnen doos of een houten huisje.

Veel cavia’s vermaken zich uitstekend met een zgn. “snack-ball”. Deze bal bevat een opening waar voer uit komt als de cavia de bal wegduwt met zijn neus. Zelfs de meest luie cavia krijgt u zo nog in beweging.