Overzicht van de aanwezige artikelen over chinchilla's

Gewenste overzicht:

Huisvesting voor Chinchilla's

De kooi voor een chinchilla kan niet groot genoeg zijn. HOE RUIMER, HOE BETER! Chinchilla’s houden van springen en verkennen. De kooi, die je voor je diertje aanschaft of maakt, moet dus ruim en veilig zijn. Let op dat er geen scherpe randen zijn in de kooi of aan het gebruikte materiaal. De kooi moet ook stevig zijn en het gebruikte materiaal moet knaagbestendig zijn. Een goede kooi zorgt ervoor dat je chinchilla veel rustiger en gelukkiger is.

Moeilijkheden bij de geboorte van Chinchilla's deel 1

Moeilijkheden bij de geboorte zijn vaak een gevolg van ondervoeding of overvoeding tijdens de dracht. In enkele gevallen kunnen letale factoren een rol spelen en ook kan het dier moeilijkheden bij de geboorte ondervinden wanneer het tijdens de dracht geregeld werd opgepakt.

Ziektes

Als u de chinchilla’s op de juiste manier houdt, zullen deze zelden ziek worden. Doch is het wel zo, als ze dan toch ziek zouden worden, het vaak serieus is en het gevaarlijk kan zijn. Er zijn lichte kwaaltjes waarvoor u zelf iets kan toedienen aan de chinchilla en waardoor hij dan ook snel zal herstellen. Maar het is ook mogelijk dat u een dierenarts zal moeten bezoeken. Indien dat laatste het geval is, ga dan zeker naar een dierenarts die gewend is om chinchilla’s te behandelen. De informatie die we hier verstrekken kan geraadpleegd worden om een idee te krijgen bij het zien van de eerste symptomen. Maar het is geen garantie dat het om de vernoemde ziekte gaat aangezien er namelijk verschillende virussen bestaan die wij niet kunnen opsporen en de taak is van de dierenarts.

Kleurmutaties bij de Chinchilla

Van Standaard grijs tot en met Mozaik. Uit Little Chinchilla's Belgische Chinchillavereniging voor Liefhebbers.

Genetica

Wij zijn van mening dat de mooiste mutatie chinchilla’s gefokt wordt met de Standaard. Echter de kans om de gewenste mutatie te krijgen is hierbij niet altijd even hoog dan dat er twee mutaties chinchilla’s gekruist worden. Dit heeft te maken met de recessieve en dominante genetica van de chinchilla en of het heterozygote en/of homozygote diertjes zijn.

De aanschaf van een chinchilla

Wanneer je van plan bent chinchilla’s in huis te nemen, zou je eerst goed na moeten denken of je mannetjes (bokjes) en/of vrouwtjes wil, naar welke kleur je voorkeur uitgaat en hoeveel je uit wil geven aan de diertjes. Het laatste heeft te maken met de kwaliteit van chinchilla’s, wil je showkwaliteit of huisdierkwaliteit? Voor een chinchilla die aan de eisen van een showchinchilla voldoet, betaal je veel meer als voor een chinchilla van huisdierkwaliteit. Voor ons persoonlijk maakt het niet uit, wij vinden elke chinchilla op zijn of haar manier speciaal!

De geschiedenis van de chinchilla

De chinchilla is afkomstig uit Zuid-Amerika (Chinchilla laniger bewoont het Andesgebergte, Chinchilla breviacudata komt uit de streek van Bolivië) , met een geografische spreiding die beďnvloed wordt door de hoogte. In de vrije natuur vind men de chinchilla’s terug tot op een hoogte van 5000 meter in Chili, Argentinië, Peru en Bolivia: zijn woonverblijf bestaat uit de bergen en de hoogplateaus. Ze leven in het wild in kolonies van 100 of meer exemplaren en zoeken graag dekking in holen en rotsspleten.

Een nieuwe chinchilla

Sinds kort heb ik een nieuwe chinchilla. Beertje is overleden en Bella zit helemaal alleen. Bella heeft vorig jaar, toen ze nog bij haar moeder zat, een kattennageltje door het bovenste vlies van haar oogje gehad waardoor het vocht achter dat vliesje wegvloeide en ze zodoende niets meer kon zien met dat oog. Verder was ze perfect in orde dus kon ik haar gewoon als troeteldier houden.

Chinchilla's verschonen

Oh jee het is weer zover. De chinchillakooi moet verschoond worden. Er is niets dat ik zo verafschuw, buiten de geur van Kattenvoer, als het verschonen van mijn beestjes. Zolang ze in een schone kooi zitten zijn ze zo lief. Maar ja, zo’n kooi blijft niet eeuwig schoon.

Schimmel

Pelsbreuk is een symptoom van een schimmel die de vacht van ruig en borstelig aanzien geeft. De punten van de snorharen splijten en breken af, ook wordt de neus kaal. Als medicijn is er een schimmelpoeder te koop voor in het zandbad. Dit is te verkrijgen bij de dierenarts of grote fokkers.

Darmstoornissen bij chinchilla's

Een van de grootste veroorzakers van sterfte bij chinchilla’s is de darmstoornis. Hoewel de meeste dieren gelukkig altijd gezond zijn is de kans op darmstoornissen, naast voedingsfouten, het grootst in voor- en najaar. De natte vochtige jaargetijden.

De schatjes uit het Andesgebergte

Praktisch iedereen die chinchilla’s heeft weet nu waar zij oorspronkelijk vandaan zijn gekomen, namelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.Zij kwamen voor in Peru, Bolivia, Chili en Argentinië.

Hoe tam is een Chinchilla?

Sinds een jaar of twee fokken wij op kleine schaal chinchilla’s en potentiële kopers vragen vaak of ze handtam zijn en hoe je ze tammer kunt maken. Nu zijn chinchilla’s over het algemeen geen dieren die je een uur op je schoot kunt aaien, wat vaak wel met konijnen of cavia’s kan. Je zou dus kunnen zeggen dat een chinchilla minder tam is, maar ik denk dat dit voor een groot deel aan het nieuwsgierige karakter van de chinchilla ligt. Zij willen gewoon niet stil zitten als er nog zoveel dingen te bekijken en vooral te beknabbelen zijn.

Beschrijving en illustratie van de belangrijkste kleurmutaties bij de chinchilla's

De mutaties komen overeen met het spontaan verschijnen van een genetische modificatie bij een individu, en waarvan de transmissie gebeurt volgens dezelfde wetten als de andere karakteristieken, volgens hun dominant of recessief karakter.

De bouw van de chinchilla

Als we meerdere chinchilla’s slapend bekijken, worden we ons snel bewust van het feit dat ze niet allemaal dezelfde vorm hebben. En al snel maken we een keuze: « Ik hou meer van die met zijn mooie ronde oortjes, » « O nee, ik hou meer van die met zijn korte snuit » enz… Voor de mensen die iets meer willen weten over de « vormen » van de chinchilla’s volgen hier enkele feiten over dit onderwerp.