Kleurmutaties bij de Chinchilla

Als u de chinchilla’s op de juiste manier houdt, zullen deze zelden ziek worden. Doch is het wel zo, als ze dan toch ziek zouden worden, het vaak serieus is en het gevaarlijk kan zijn. Er zijn lichte kwaaltjes waarvoor u zelf iets kan toedienen aan de chinchilla en waardoor hij dan ook snel zal herstellen. Maar het is ook mogelijk dat u een dierenarts zal moeten bezoeken. Indien dat laatste het geval is, ga dan zeker naar een dierenarts die gewend is om chinchilla’s te behandelen. De informatie die we hier verstrekken kan geraadpleegd worden om een idee te krijgen bij het zien van de eerste symptomen. Maar het is geen garantie dat het om de vernoemde ziekte gaat aangezien er namelijk verschillende virussen bestaan die wij niet kunnen opsporen en de taak is van de dierenarts

Spijsverteringsstoornissen:

Lichte diarree:
Symptomen: keuteltjes op de zitplankjes worden platgetrapt. Kan lichtjes vermageren.

Behandeling: Kan gewoon behandeld worden door appelazijn in het drinkwater toe te dienen. Voeg een koffielepeltje toe aan het water, geef een dag enkel hooi en geen pellets en meestal zal de diarree snel weg gaan. Is dit niet het geval, of ziet u reeds vanaf het begin dat uw chinchilla echt ziek zit, aarzel dan niet om direct een dierenarts te raadplegen.

Oorzaak: warmte, stress, verkeerde voeding…

Hevige diarree:
Symptomen: Geen keutels maar lopende uitwerpselen die tussen de bodembedekking plakken, of op de zitplankjes. Vaak ook vuil rond de anus. Chinchilla eet weinig of niet, zit krampachtig en stilletjes. Vermagert snel.

Behandeling: Neem allereerst de voeding weg en geef enkel goed droog hooi. Kan bacterieel zijn waardoor enkel de dierenarts kan onderzoeken wat de oorzaak is en hij zal u dan ook een geschikte behandeling voorschrijven.

Oorzaak: warmte, stress, verkeerde voeding of bacterieel met mogelijk onbekende oorzaak.

Verstopping:
Symptomen: Chinchilla zit krampachtig, buikje voelt hard aan, geeft weinig en kleine keuteltjes die ook vaak smal maar lang zijn.

Behandeling: Carlsbadzout in het drinkwater, dit werkt licht laxerend en is vaak een goed middel tegen een lichte verstopping. Bij een ernstige verstopping waarbij de chinchilla niet meer eet en merkbaar pijn heeft, gaat u best zo snel mogelijk naar een dierenarts. Verstopping kan heel gevaarlijk zijn.

Oorzaak: warmte, stress, verkeerde voeding...

Er zijn verschillende bacteriële infecties die voor bovenstaande symptomen kunnen zorgen en waarbij de hulpmiddeltjes dus niet zullen helpen. In dit geval moet u naar de dierenarts met de chinchilla. Beter tijdig langs gaan, aangezien uzelf niet aan de keuteltjes kunt zien wat de oorzaak van deze spijsverteringsstoornis zou kunnen zijn. Beste is ook om zelf even te gaan terugdenken, wat er gebeurd zou kunnen zijn de laatste dagen, of wat de chinchilla gegeten zou kunnen hebben.

Schimmelinfectie (Trichofytie):

Symptomen: Kale schilferachtige plekjes, meestal eerst rond de neus, oren en oogjes. In een later stadium kan de schimmel zich uitbreiden over het hele lichaam. Houd dit dus goed in de gaten want chinchilla’s kunnen hier nogal gevoelig aan zijn, en de behandeling is vrij eenvoudig, als men het tijdig opmerkt.

Behandeling: Doe een koffielepel schimmelpoeder in het zandbad, en meng goed. Geef de chinchilla een paar keer per dag het zandbad, wel goed schoon houden. Schimmelpoeder is enkel voor UITWENDIG GEBRUIK!!!

Oorzaak: Vaak wordt gedacht dat chinchilla's geen schimmel kunnen krijgen als de kooi steeds proper is, maar dat is verkeerd. Ze kunnen het altijd krijgen, hoe hygiënisch ze ook mogen zijn gehuisvest. Schimmel komt meestal voor tijdens de zomer, en zou te wijten kunnen zijn aan vochtig en warm weer, dus een hoge luchtvochtigheid. Het is ook besmettelijk dus kan ook op deze manier bij chinchilla's komen. Indien U elders een chinchilla heeft aangeraakt welke besmet was door een schimmel, doet U er goed aan uw handen daarna te wassen. Ook via de zandbak kan een schimmelinfectie doorgegeven worden.

Symptoomloze schimmeldragers komen ook voor, de dieren dragen het mee, hebben geen uiterlijke kenmerken, maar dragen het wel over op andere dieren.

Gebitsafwijking (Olifantstanden en kiesafwijkingen):

Olifantstanden en kiesafwijkingen vormen een veel voorkomend probleem bij de chinchilla, en dit vaak door ondoordacht fokken met dieren waarvan men geen achtergrond weet, en dit dus in de genen hebben kunnen zitten. Fok dus nooit met chinchilla’s die afwijkingen in hun familie hebben zitten, ook al is het ver weg in de stamboom.

Als tanden en kiezen doorgroeien en ook de wortels in hun wortelkanalen uitgroeien, treedt trauma op van de omliggende structuren zoals het wang- en tongslijmvlies ten gevolge van scherpe haken aan de kiezen of wortels. Ook kunnen de wortels druk geven in de oogkassen, wat zeer pijnlijk is voor de chinchilla.

Olifantstanden zijn om het zo te zeggen, iets minder erg voor de chinchilla zelf, en kunnen regelmatig bijgewerkt worden, hoewel het toch steeds heel onaangenaam is voor de chinchilla zelf en toch steeds problemen kan hebben bij de opname van voedsel.

Symptomen: Trager en moeizamer eten, veel morsen en speekselen met als resultaat dat het eetpotje vuil wordt, de chinchilla een natte onderkin vertoont en ook natte voorpootjes. De keutels kunnen kleiner en harder worden als gevolg van de gewijzigde voeropname.

Behandeling: De therapie bij olifantstanden kan bestaan uit het inkorten van de snijtanden of het frezen of wegknippen van haken aan de kiezen. Bij doorgegroeide wortels is geen behandeling mogelijk. Zelfs bij de olifantstanden en de kiesafwijkingen, kan enkel het leven van uw lieveling gerekt worden maar een echte oplossing is hier niet voor. Euthanasie is vaak de enige oplossing.

Oorzaak: Gebitsafwijkingen kunnen ontstaan door erfelijke factoren. Indien u geen geschikte voeding aan uw chinchilla heeft gegeven, zou dit ook een oorzaak kunnen zijn.

Pelsbijten:

Symptomen: De chinchilla knaagt aan de eigen vacht of aan de vacht van soortgenoten. U kan zien of de chinchilla zelf aan zijn vacht heeft gebeten of eventueel zijn soortgenootje. Als de chinchilla bij zichzelf gaat bijten, dan zie je dit enkel op plaatsen waar hijzelf bij kan. Is er ook aan de vacht gebeten op de rug vooraan, nek of rond het hoofd, dan kan hij dit zelf niet gedaan hebben en moet het door de soortgenoot komen.

Behandeling: Indien het door een erfelijkheidsfactor komt, is er vaak geen behandeling mogelijk, doch kan het zijn dat hij stopt bij het genoeg verstrekken van knaagmateriaal en een ruime kooi. Is het niet van erfelijke oorsprong, dan moet de oorzaak aangepakt worden.

Oorzaken: De oorzaak is niet altijd bekend maar is wel mogelijk door verschillende oorzaken en dat zijn namelijk: Erfelijkheidsfactoren, verkeerde voeding, gebrek aan hooi, niet voldoende of geen knaagmateriaal, omgevingsfactoren waardoor er stress kan optreden, huidziekten, verveling, stress door andere redenen bv continue lawaai, te weinig licht, te grote hokbezetting…
In dit geval is het dus aan u om even na te gaan of er eventueel één van deze oorzaken zouden kunnen voorkomen en dit te verhelpen.

Haarring rond de penis:

Soms ontstaat er na herhaalde paringen een haarring rond de penis die voorkomt dat de penis weer in het preputium (velletje) kan worden terug getrokken, of een spanning kan geven waardoor de penis in het slechtste geval zelfs zou kunnen afsterven.

U doet er dus zeker goed aan om regelmatig de penis te controleren. Dit kunt u niet doen door enkel even de chinchilla ondersteboven te houden en een kijkje te nemen. Het beste doet u dit met z’n tweeën, aangezien iemand de chinchilla moet vast houden, en de andere persoon de penis zachtjes uit zijn velletje moet halen omdat de haarring daar verstopt kan zitten. U kan deze nu verwijderen, en indien het wat moeizaam zou gaan, kunt u met wat lauw water de ring verweken. Het kan ook zijn dat de ring moet worden doorgesneden, let op, want dit is zeer delicaat daar het om precisiewerk gaat!!! Indien u niet zeker bent, gaat u het best naar de dierenarts. Let wel op, de chinchilla hoeft hiervoor niet in slaap te worden gedaan, dit is een onnodige narcose wat toch weer niet zonder gevaren zou zijn.

Verwondingen:

Als een chinchilla verwondingen oploopt, kan dit verschillende oorzaken hebben, maar meestal zullen deze veroorzaakt worden door hevige vechtpartijen. Ook een val in de kooi is niet uitgesloten. Bij een hevige vechtpartij, kan het in het slechtste geval gebeuren dat de schedel helemaal open ligt, en dit vaak fataal kan zijn. De behandeling kan op verschillende manieren, het beste is de dierenarts te raadplegen aangezien dit al ernstige wonden zijn. Soms lijkt het dat de chinchilla niet veel merkt van de wond, maar al gauw kan een bacterie er voor zorgen dat de chinchilla heel snel achteruit zal gaan, en uiteindelijk kan sterven. Dit kunt u vooral merken als de chinchilla niet veel levenslust meer heeft, gaat beven, koud aanvoelen... Uit onze ervaring blijkt dag 2 en 3 de gevaarlijkste dag. Als de chinchilla deze doorstaat zonder symptomen van achteruitgang, maakt hij toch een kansje meer dan voordien. Kleine wondjes genezen meestal vanzelf, maar moeten wel goed in de gaten gehouden worden.

Verkoudheid:

Symptomen: Waterige neus-uitvloeiing, eventueel natte oogjes.

Behandeling: een gewone verkoudheid kan meestal verholpen worden door het geven van Vibravet®, verkrijgbaar bij de apotheek. Indien u deze symptomen waarneemt, is het toch aan te raden om de dierenarts te bezoeken. Het kan ook zijn dat de chinchilla longontsteking heeft, wat enorm gevaarlijk is.

Oorzaak: vaak is de oorzaak tocht, dat kan ontstaan als de kooi niet in een tochtvrije omgeving geplaatst is, of eventueel door transport. Ook besmetting kan de oorzaak zijn.

Longontsteking:

Symptomen: Soms is er bijna niets te zien aan de chinchilla, behalve dat hij vrij kort ademt. Als men goed luistert hoort men wel dat er iets niet juist is bij de ademhaling. Sommige chinchilla’s gaan tegen de wand van het hok opstaan om zo optimaal mogelijk te kunnen ademen. Ook de temperatuur zal fel stijgen. Maar omdat infecties aan de luchtwegen toch vrij gecompliceerd zijn, is het zeker aan te raden om bij de minste twijfel de dierenarts te bezoeken.

Behandeling: de chinchilla die reeds longontsteking heeft opgelopen, zal behandeld moeten worden met een antibioticum. De kans is vaak heel klein dat de chinchilla het gaat halen.

Oorzaak: kan besmettelijk zijn, ook transport kan hier gevaarlijk voor zijn, tocht en vocht...

Brigitte / BT-Chinnies
Van http://www.chinchillas.be/Ziektes.htm