Voortplanting van de cavia

Als je wilt dat een cavia een nestje krijgt, is het wel belangrijk om een aantal dingen te weten om gezonde jonge caviaatjes te krijgen. Om te beginnen moet een caviavrouwtje (zeugje) minimaal 5 maanden oud zijn en minimaal 750 gram wegen. Een zeugje kan echter al met 4 ą 5 weken vruchtbaar zijn. Het is ten zeerste af te raden om zo'n jong dier jongen te laten krijgen. Ze is zelf nog niet eens volgroeid als de jongen geboren zullen worden. Als de jongen wel gezond ter wereld komen is de kans groot dat 'moeders' daarna niet weet wat ze ermee aan moet en de jongen links laat liggen. De zeug mag echter ook niet ouder zijn als een jaar vanwege het vergroeien van de bekkenbeenderen.

De mannetjescavia (beer) kan dekken vanaf een week of 4. Ook voor de beer is het beter te wachten tot ze wat ouder zijn. Hij zal zichzelf beter kunnen weren tegen een zeugje. Een goede leeftijd voor een beer is vanaf ongeveer 4 maanden.

De dracht van een cavia duurt tussen de 65 tot 70 dagen. Dit is vrij lang gezien de grootte van de cavia. Een cavia is dan ook een nestvlieder. Dit betekent dat ze compleet geboren worden. Bij hun geboorte hebben ze al haar en zijn hun ogen meteen open. Vrijwel direct lopen ze achter moeders aan. Je mag de jongen dan ook vanaf het begin uit het hok pakken. Ze zullen dan niet verstoten worden door hun moeder.

Over het algemeen gaat de bevalling vrij snel. Meestal is het geheel binnen een half uurtje klaar. Als het een bevalling is zonder complicaties dan kan de moeder dit prima alleen af. Ze zal na een wee de jongen zelf aanpakken tussen haar achterpoten vandaan en direct het vlies doorbijten. Daarna wordt het jong helemaal schoon gelikt. Na de bevalling worden de placenta's opgegeten. Dit komt voort uit de natuur om de roofdieren op afstand te houden.

De grootte van een nest kan sterk variėren. Soms worden er eenlingen geboren maar er zijn ook wel meldingen van tienlingen. Als een moeder bevalt van heel veel jongen, is het verstandig om een andere zogende moeder erbij te zoeken. Het geboortegewicht moet tussen de 80 ą 140 gram liggen. Dit is afhankelijk van het ras van de cavia. De jongen moeten minimaal 4 weken bij hun moeder zogen. Dan is het verstandig de jonge beertjes weg te halen zodat ze niet hun moeder weer kunnen dekken.

Voor men aan een nestje begint, is het verstandig eerst veel informatie te verzamelen. Er kunnen veel complicaties optreden. Daarom willen wij ook benadrukken dat iedere zwangerschap een risico met zich meebrengt.