Algemene informatie over de cavia

De cavia komt oorspronkelijk uit de Peruviaanse Andes en werd gedomesticeerd door de Inca's. Cavia's werden gehouden om als voedsel te dienen en ook nu nog worden ze in Peru geteeld om hun vlees. Bij ons is dit vriendelijke diertje vooral bekend als huisdier voor kinderen, terwijl volwassenen zich vooral inzetten om de mooiste cavia's te fokken en te showen op de tentoonstellingen.

De cavia (Cavia porcellus) is ongeveer 28 centimeter groot, heeft een staartloos compact lichaam met korte pootjes. De kop is bol en de oren zijn bloembladvormig. Een volwassen cavia weegt gemiddeld 1.000-1.200 gram.

De vrouwtjes worden zeugjes genoemd en de mannetjes beertjes. Ze zijn verkrijgbaar in alle mogelijk kleuren. We kennen de effen gekleurde cavia's zoals bijvoorbeeld agouti (= wildkleur), wit, zwart, rood, blue slate en de cavia's met tekening zoals bijvoorbeeld de gestippelde Dalmatiėr, de gevlekte Hollander en de driekleur. Ook de beharing kan variėren van de onderhoudsvrije gladharige cavia (met of zonder kruin) tot de borstelharige, langharige (al dan niet met bedekt gezicht) en rexcavia's.

Cavia's zijn dagdieren en niet bijzonder speels. Het zijn sociale knaagdieren die gezelschap van soortgenoten zeer op prijs stellen. Een cavia kąn alleen gehouden worden mits de verzorger dagelijks een paar uur met hem bezig is. Maar dit is niet echt aan te raden.

Cavia's maken piepende en fluitende geluidjes. Vooral als de koelkastdeur open gaat kunnen ze een hoop kabaal maken. Tijdens de bronst maken ze een brommend geluid terwijl ze hoog op de poten lopen en met hun achterwerk heen en weer wiebelen. Ze kunnen niet zo goed klimmen en springen als de meeste andere knaagdiersoorten. Ze zijn niet zindelijk zodat de kooi geregeld schoongemaakt zal moeten worden.

Een cavia kan zowel binnen als buiten gehuisvest worden, maar tocht, vocht en te fel zonlicht zijn slecht voor deze dieren. Ook temperaturen boven 25 graden verdragen ze slecht.

Opvallend is dat een cavia, net als de mens, zelf geen vitamine C kan aanmaken. Bij het aanschaffen van voer voor een cavia moet je hierme rekening houden. Het voer moet extra vitamine C bevatten.

Langharige cavia's moeten geborsteld worden en bij alle cavia's moeten de nagels zeer regelmatig geknipt worden.