Voeding van de cavia

Basisvoer

Het is belangrijk te weten dat een cavia, net zoals mensen, geen vitamine C kan kunnen maken. Bij het kiezen voor het juiste type voer is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Goed caviavoer bevat extra vitamine C. Je kan kiezen uit korrelvoer/pellets en gemengd voer. Een nadeel van gemengd voer kan zijn dat een cavia alleen de lekkere dingen eruit haalt om op te eten en zo te weinig vitamine C binnen krijgt. Bij een gebrek aan vitamine C zullen cavia's vermageren, conditie verliezen en moeilijk gaan lopen. De ogen verliezen glans.

Groenvoer

Naast het normale voer mag je een cavia groenvoer zoals andijvie, winterwortel, witlof, appel, paprika en wortel geven. Als je sla geeft moet je dit in beperkte mate doen. Sla bevat namelijk bepaalde stoffen die een cavia niet in hoge hoeveelheden mag hebben. Daarnaast bevat sla een hoge vochtgehalte. Wanneer een cavia niet gewend is om groenvoer te krijgen (zoals de meeste cavia's uit dierenwinkels), kan je het beste beginnen met kleine hoeveelheden en dit langzamerhand opbouwen.

Hooi

Een cavia moet altijd hooi tot zijn beschikking hebben. Dit hebben ze nodig voor een goede darmwerking. De maag en darmen moeten altijd gevuld zijn. Bij teveel normaal voer kunnen ze te dik worden. Het is daarom beter om veel hooi te geven.

Snoepjes

Verschillende fabrikanten zoals Hopefarms, Versele-Laga en Vitakraft, hebben snoepjes voor de cavia op de markt gebracht. Wanneer je een cavia genoeg basisvoer geeft, zijn snoepjes niet noodzakelijk. De meeste snoepjes zijn "gezond". Geef snoepjes in beperkte mate zodat ze wel genoeg basisvoer binnen krijgen.