Algemene informatie over de chinchilla

Een chinchilla is een knaagdier en behoort tot de cavia-achtigen. Ze komen voor in het Andesgebergte in Zuid-Amerika (Peru, Chili, ArgentiniŽ en Bolivia) waar ze nu met uitsterven bedreigd worden. Hun vacht is erg zacht en de standaardkleur is grijs. Maar ze zijn in allerlei kleuren te koop. Chinchilla's kunnen een zeer hoge leeftijd bereiken. Ze kunnen 15 tot 20 jaar oud worden; de oudste geregistreerde Chinchilla is 25 jaar oud geworden. Chinchilla's leven in het wild in kolonies, het zijn echte groepsdieren.

Chinchilla's zijn vooral bekend geworden om hun pels. In de 16e eeuw hebben Spaanse kolonies de chinchilla's gevonden. Zij hebben deze dieren vernoemd naar de eerste mensen die daar wonen namelijk de Chinca's. De Spaanse kolonies hebben de pels van chinchilla's naar Europa gebracht. Daarna ontstond er een enorme vraag naar hun pels en er werden enorme bedragen betaald. De jagers hebben daarna in het Angesgebergte jarenlang pelsdieren gedood. Toen men realiseerde dat de aantallen drastisch lager werden, werd er een exportverbod voor pels ingevoerd. Maar dit was voor een aantal ondersoorten / soorten van de chinchilla's te laat.

In 1918 werkte in het Andesgebergte een Amerikaanse mijningenieur, Mathins Ferrel Chapman, in dienst van de Anaconda Copper Company te Potrerillos. Een indiaan bood hem een chinchilla aan. Hij was zo gefascineerd door het dier dat hij in gezelschap van de indiaanse jager op zoek ging naar nog meer chinchilla's. Toen zijn contract in 1922 afliep besloot Chapman de chinchilla's die hij inmiddels gevangen had mee te nemen naar Noord-Amerika. In CaliforniŽ begon hij een chinchilla fokkerij. Later zijn er waarschijnlijk nog meer chinchilla's gevangen. Maar we kunnen ervan uitgaan dat onze huidige chinchilla's van de dieren van Chapman afstammen.

Chinchilla's zijn actief als het schemerig wordt. Ze zijn dan tot en met zonsopgang wakker. Overdag slapen ze graag. Chinchilla's houden ervan om op vaste tijden gevoerd te worden.

Ongeacht het feit dat chinchilla's op knuffelbeertjes lijken zijn het geen knuffeldieren. Tamme chinchilla's laten aaien toe, maar er zijn ook exemplaren die er niet van houden om geaaid te worden. Het zijn mooie dieren om naar te kijken en niet om mee te spelen. Ze zullen niet naar hun naam luisteren en je kunt ze niet zoveel leren.

Chinchilla's kennen een veelvoud aan contactgeluiden als waarschuwing of ter geruststelling. De dieren zullen zelden of nooit (door-)bijten, zijn innemend brutaal en laten zich door hun verzorger graag aanhalen en strelen, vooral bij de kop en in de nekstreek.

Eerste foto rechts is van Foto van Elien Hertoge

Update september 2019: via email is gemeld dat een Chinchilla 25 jaar oud is geworden en daarom oudste geregistreerde leeftijd van 19,5 jaar verhoogd naar 25 jaar.