Aanschaf van een chinchilla

Waar kan ik een chinchilla kopen?

Je kan een chinchilla in een dierenspeciaalzaak of bij een fokker die chinchilla's fokt kopen. Een nadeel van de dierenwinkel is dat je niet weet waar de chinchilla gefokt is. Vraag daarom altijd waar de chinchilla vandaan komt. Het is namelijk belangrijk dat bij het fokken geselecteerd wordt op karakter, bouw, type en gezondheid en dat je nieuwe chinchilla in een huiselijke sfeer opgegroeid is.

Is het mogelijk om één chinchilla te nemen?

De chinchilla is een echt groepsdier. Aanbevolen wordt om een koppeltje te houden. Wanneer je er tweee van hetzelfde geslacht wilt, kan je het beste twee samen opgegroeide mannetjes nemen. Ook is het mogelijk om het mannetje bij de dierenarts te laten castreren. Het samenbrengen van twee vrouwtjes is moeilijker. Dit omdat zij in de groep een dominante rol spelen en het daarom tot rangordeperikelen kan komen.

Wat kosten ze?

Dit is zeer verschillend, de prijzen lopen uiteen van € 20 tot wel € 500 voor een topper.

Waarop moet ik nog meer letten?

Bij de aanschaf moet je er op letten op of ze gezond zijn. Het neusje moet schoon zijn en niet vochtig. Het gebit moet goed zijn, de tandjes moeten oranjeachtig - wit zijn. De oogjes moeten helder zijn en niet vochtig (traanoogjes). De vacht moet mooi zijn en moet geen kale plekken vertonen. Kale plekken kunnen een teken zijn van stress of wijzen op een afwijkend gedrag, namelijk het kaalplukken van hun vacht.