Overzicht van de aanwezige artikelen over cavia's

Gewenste overzicht:

Cavia’s van vier naar drie vingers

Zoals liefhebbers van cavia’s wel zullen weten hebben deze gezellige diertjes vier vingers en drie tenen, om het vergelijk met onze handen en voeten maar eens te maken. Echter, binnen de familie van de cavia-achtigen bestaan er ook soorten die vijf vingers hebben.

Biologie

Cavia's zijn voor knaagdieren aan de grote kant, ze wegen tussen 500 en 1500 gram en worden 25 à 30 cm lang. De wilde vorm blijft wat kleiner, tot 700 gram. Voor de meeste gedomesticeerde dieren geldt dat ze groter zijn dan hun wilde voorgangers. Cavia's worden gemiddeld een jaar of 5 oud, maximaal circa 8 jaar. Het zijn sociale dieren, die in het wild in groepjes leven bestaande uit één mannetje, een aantal vrouwtjes en de jongen.

Nieuwe mutatie in de caviawereld: Tan

Ongeveer 2 jaar geleden verscheen een cavia van een ongekende variëteit op een show in Zwitserland. De Engelse keurmeester Tony Cooke herkende het dier direct als een tan cavia. Op het eerste gezicht leek het een slechte goudagouti. De bovenkleur was zwart, de buik was rood, alleen de ticking ontbrak. Hij was hier erg enthousiast over omdat hij dit gen al jaren zocht bij de cavia’s.

Foutje in de fok: vouwoor

Bij de cavia’s kan het voorkomen dat het oor bovenaan gevouwen is. Dit wordt een vouwoor genoemd. Een vouwoor wordt gezien als een erfelijke fout.

Satijnziekte bij cavia’s

Bij de cavia’s is ook een satijnfactor bekend. Satijnfactor zorgt ervoor dat de haren hol zijn. Dit zorgt ervoor dat het licht weerkaatst wordt waardoor er een glans ontstaat. De haren zijn in het algemeen ook fijner en zachter. Satijn is een recessieve mutatie (= er zijn twee genen nodig om het tot uiting te laten komen). Satijn kan in principe bij ieder caviaras voorkomen. Helaas komt bij cavia’s met satijnbeharing een ziekte voor welke ook wel satijnziekte genoemd wordt.

De Lunkarya cavia!

Sinds 25 september 2005 zijn er officieel de eerste Lunkarya cavia’s in Nederland gearriveerd. Rita van Caviastal Ling-Ling in samenwerking met Caviastal Allegonda zijn hier verantwoordelijk voor. Rita zit nu zo’n anderhalf jaar in de cavia’s en ze heeft zich gespecialiseerd in de langhaar variant, hoofdzakelijk met krul en daar is sinds kort de Lunkarya bij gekomen. De Lunkarya’s zijn cavia’s met lang krullend en vooral stevig haar.

Vitamine C van levensbelang voor Cavia’s

Cavia’s zijn meestal geen gemakkelijke eters. Ze eten op latere leeftijd het liefst voedsel dat ze als jonge cavia hebben leren eten. Verandering van voedingsmiddelen of zelfs van een merk voerkorrel kan al problemen geven, vooral spijsverteringsstoornissen.

De CH-Teddy

De Zwitserse Teddy of CH-Teddy is een ruwharige cavia die geen rozetten mag hebben. De vacht moet een lengte hebben van ca .4-6 cm, over het gehele lichaam gelijkmatig lang zijn en van het lichaam afstaan. De buikbeharing moet licht gekruld zijn. Bij dieren onder de 5 maanden mag de vacht iets korter zijn. De CH-teddy moet een krachtig gebouwd lichaam hebben met brede schouders. De kop moet relatief stomp zijn met het liefst ver uit elkaar staande ogen, die groot en glanzend zijn. De oren zijn hangend en welgevormd.

Algemene informatie over cavia's

Cavia’s zijn groepsdieren en worden liever samen(met 2 of meer) gehouden. Dit kan de combinatie zeugje-zeugje zijn, beertje-beertje of gecastreerd beertje-zeugje. Nooit een beertje en zeugje altijd samen houden, zij moeten een eigen hok tot hun beschikking hebben, ook als je ermee fokt. Als je een cavia toch alleen wilt houden, moet je altijd veel tijd aan het diertje besteden, dus niet 2 x per dag voer geven en verder niet naar omkijken.

De geboorte van de Cavia

De aanwezigheid van het beertje kan een kalmerende werking hebben op de toekomstige moeder. Er zijn gevallen waarbij het mannetje helpt door de jongen droog te likken. Over het algemeen laat het geboorte proces de mannetjes koud. Hij blijft meestal in de andere kant van de kooi zonder de minste interesse te tonen.

De naam cavia

Er zijn veel verschillende en onduidelijke benamingen voor de cavia. Ook in het buitenland zijn er veel verschillende namen. Vele namen in het buitenland bevatten het woord varkentje of guinea. Eigenlijk is dit heel merkwaardig, want het is geen varkentje en de cavia komt ook niet uit Guinea. De wetenschappelijke naam is misleidend namelijk 'Cavia porcellus'. Dit betekent letterlijk pig-like cavy (op een varken lijkende cavia).

Nagels en nagelverzorging

De cavia nagel groeit constant. De ene nagel groeit recht vooruit en de ander heeft een kromming of zelf een kromming naar buiten. Naar mate de cavia ouder wordt worden de nagels brosser en groeien ze onregelmatiger. De cavia’s die gehouden worden op een zachte bedding zullen meer nagelverzorging nodig hebben omdat ze minder weerstand krijgen van de zachte bedding zodat ze op natuurlijke wijze afslijten. Sommige mensen zetten een steen in de kooi in de hoop dat de nagels afslijten maar helaas heeft dit meestal geen effect. Sommige cavia's bijten op de nagels van hun achterpoten.

De Cuy

Cuyes zijn erg mooie dieren die er aantrekkelijk uitzien. Iedereen zou wel graag zo’n grote lieve leuke troetel cavia willen hebben! Helaas zijn dit geen dieren die je kunt houden als troeteldier. En eigenlijk zijn het geen huisdieren. Deze dieren hebben heel erg veel ruimte nodig en zullen ook nooit echt tam worden. Bij teveel stress zal het dier vroegtijdig overlijden.