Tan bij cavia's

Rond 2004 verscheen een cavia van een ongekende variŽteit op een show in Zwitserland. De Engelse keurmeester Tony Cooke herkende het dier direct als een tan cavia. Op het eerste gezicht leek het een slechte goudagouti. De bovenkleur was zwart, de buik was rood, alleen de ticking ontbrak. Hij was hier erg enthousiast over omdat hij dit gen al jaren zocht bij de caviaís.


Black Tan

Uit ervaring is bekend dat door zilveragouti in te fokken er ook variŽteiten met een witte buik ontstaan. Sommige dieren uit de eerste pogingen tot fokken met deze dieren werden aan Engelse fokkers verkocht en gepresenteerd aan het publiek op de Bradford Championship Show. Hierdoor ontstond veel interesse onder de caviafans omdat het niet vaak gebeurd dat er iets totaal nieuws verschijnt op caviagebied. Je moet je een tan cavia voorstellen als een dier in de corresponderende agoutikleur maar dan zonder ticking. In theorie zijn ze in alle kleuren mogelijk die we bij de agoutiís hebben:
Zwart met rode buik = Black Tan
Chocolade met rode buik = Chocolade Tan
Lilac met gouden buik = Lilac Tan, etc.

Zwart met witte buik = Zwart Zilvervos (In Amerika heten ze Silver Marten doordat ze gelijk zijn aan het konijn met die naam.)
Chocolade met witte buik = Chocolade Zilvervos (Chocolate Marten)
Lilac met witte buik = Lilac Zilvervos (Lilac Marten), etc.

Alle bovenstaande mogelijke kleuren hebben de enkel getopte haren (met de buikkleur) op de flank gemeen. Deze markeren de overgang van de buik naar de rug. Het is eveneens karakteristiek dat de buikkleur duidelijk zichtbaar is rondom de ogen en bij de kin. Volgens de standaard in Amerika hoort dit zo te zijn, net als bij de tan-konijnen.


Silver Fox

Dit is een nieuwe agouti-factor met het symbool at. Deze staat wat dominantie betreft tussen A (agouti) en a (eenkleurig). We weten nog niet zeker hoe het zit met dominantie met betrekking tot solide, maar we geloven dat de tanfactor recessief is. Om zilvervos te krijgen is het het beste om een zwart tan te kruisen met een zwart dier met een zilveragouti ouder. Het chinchillagen dat dit dier draagt is het gen dat de rode haarpunten wit kleurt. Dit is de snelste manier omdat het tan-gen dominant is over ťťnkleur en het zwarte dier de chinchillafactor meebrengt dat nodig is voor de zilvervosmarkering. Uit deze combinatie komt 100% zwart tan die drager is voor zilvervos. Deze kleur bestaat al lang bij konijnen en is daar erg populair. De tekening van een zwart tan konijn worden als volgt beschreven: De buikkleur is zichtbaar rondom de ogen, de voorkant en binnenzijde van de oren, bij de neusgaten, onder de kin, de zijkanten van de kin, de driehoek achter de oren, de borst, de buik, de binnen- en achterzijde van de achterpoten en een stukje op de voorpoten. Aan de hand van de beschrijving in de konijnenstandaard kan worden aangenomen dat dit hetzelfde moet zijn bij de zwart tan caviaís. Dat wil zeggen dat deze dieren markeringen vertonen die ernstige of zelfs diskwalificerende fouten zouden zijn bij de normale agoutiís. Bijvoorbeeld de rode kleur bij de kin of rondom de ogen zouden bij een agouti dier een matig tot ernstige fout zijn.

Gaby Prust en Sigi Tooson