De Lunkarya cavia

Sinds 25 september 2005 zijn er officieel de eerste Lunkarya cavia’s in Nederland gearriveerd. Rita van Caviastal Ling-Ling in samenwerking met Caviastal Allegonda zijn hier verantwoordelijk voor. Rita zit nu zo’n anderhalf jaar in de cavia’s en ze heeft zich gespecialiseerd in de langhaar variant, hoofdzakelijk met krul en daar is sinds kort de Lunkarya bij gekomen. De Lunkarya’s zijn cavia’s met lang krullend en vooral stevig haar.

Geschiedenis

De Lunkarya is een zeer zeldzaam ras wat zijn oorsprong vindt in Zweden. Het haar van de Lunkarya is veel harder en dichter ingeplant dan de bij ons bekende langhaar cavia’s, daarom staat het ook zo uit. De Lunkarya kun je rustig wassen en kammen en zal zijn krul behouden en niet zo als bv. de alpaca zijn krul verliezen.

De gezusters Lundqvist hadden een dierenwinkel en op een gegeven moment werd hun een nestje cavia’s aangeboden. Een van de jongen was een krullenbol terwijl de ouders borstelcavia’s waren die de normale lengte hadden qua haar en ook geen krullen. Ze hebben dit diertje verpaart met peruvianen en wat bleek ….., direct in de eerste generatie kwamen er cavia’s met krullen uit voort. Dit herhaalden zij en het bleek dus dat er steeds in de eerste generatie dieren met krul werden geboren. Ze bleven doorgaan met verparen en keer op keer kwamen er dieren met krul uit. Hierdoor werd aangetoond dat de krulfactor bij de Lunkarya’s dominant is. Het is wel een feit dat als je ze verpaart met een dier met normale beharing dat het haar steeds minder stevig wordt.

De gezusters besloten dat dat niet de bedoeling was maar wilden de vacht zo hard en ruig mogelijk houden. Daarom wordt ook aangeraden om alleen Lunkarya’s met elkaar te kruisen.

De naam Lunkarya komt van: Lunk = Lundqvist en rya = schaapje!

Er is ook een korthaar variant de Curly. Deze lijkt veel op de rex alleen is ook hier het haar veel harder en veel dichter ingeplant.

We zijn heel benieuwd hoe deze nieuwe variant zijn weg gaat vinden in de cavia wereld!

Bron: Caviastal Ling-Ling