De naam cavia

Er zijn veel verschillende en onduidelijke benamingen voor de cavia. Ook in het buitenland zijn er veel verschillende namen. Vele namen in het buitenland bevatten het woord varkentje of guinea. Eigenlijk is dit heel merkwaardig, want het is geen varkentje en de cavia komt ook niet uit Guinea. De wetenschappelijke naam is misleidend namelijk 'Cavia porcellus'. Dit betekent letterlijk pig-like cavy (op een varken lijkende cavia). In Rusland worden ze moskaya svinka genoemd, wat letterlijk zeevarken betekent. Deze naam heeft de cavia gekregen doordat matrozen ze mee terug namen naar Europa.
In ItaliŽ noemen ze de cavia porcellino da india, wat klein varkentje uit India betekent. De guinje was een Engelse gouden munt uit die tijd. De eerste cavia die via Nederland naar Engeland is gegaan, kostte 1 guinje (21 shilling). De naam guinea pig zou dus betekenen 'varkentje dat 1 guinje kost'. Hoogwaarschijnlijk dankt de cavia zijn naam 'biggetje' aan zijn lichaamsbouw: de korte nek en het lange lichaam wat gedragen wordt door korte krachtige pootjes.

De wilde cavia is kleiner dan onze huiscavia en is veel meer alert om ieder moment te kunnen vluchten. De wilde cavia moet hard werken voor zijn bestaan en vluchten is de beste manier om Moeder Natuur te overleven. Doordat in Zuid-Amerika de cavia werd gehouden voor de consumptie, is de cavia groter geworden. Ondertussen worden de dieren in de meeste landen waar cavia's gehouden worden, niet meer gegeten maar gehouden als een huisdier. Ook is er in de loop der jaren steeds meer belangstelling gekomen om met deze dieren te fokken en te showen.

Margriet Visser