De vouwoor bij cavia's

Bij de cavia’s kan het voorkomen dat het oor bovenaan gevouwen is. Dit wordt een vouwoor genoemd. Een vouwoor wordt gezien als een erfelijke fout.

Als je de bovenstaande foto bekijkt kan je zien dat bij de linker cavia het bovenste randje naar beneden gekruld is. Als je met je vingers zou voelen, is er een duidelijke verdikking voelbaar.

Kan ik er gewoon mee verder fokken?

Beter is om met cavia’s die een vouwoor hebben niet verder te fokken. Het is erfelijk en je krijgt anders later in je lijn wederom vouworen. Op tentoonstellingen worden deze dieren minder gewaardeerd.

Hoe vererft het?

Als je naar de fokkers luistert en op internet zoekt naar informatie over het vouwoor dan hoor je of lees je de volgende verhalen:

  • het vouwoor kan een generatie overslaan.
  • wanneer je een cavia met vouwoor kruist met eentje die het niet heeft, kan het nageslacht een vouwoor hebben.
  • uit een koppeltje zonder vouworen kunnen vouworen komen.
Als je het bovenstaande leest, dan kan je de conclusie trekken dat het vouwoor een recessieve fout is. Wanneer het dominant zou zijn, zou uit twee goede exemplaren geen vouwoor kunnen komen. Bij een recessieve factor kan het een generatie overslaan.

Hoe fok je het vouwoor eruit?

Realiseer dat het recessief vererft en dit betekend dat wanneer je twee cavia’s met elkaar kruist en je krijgt hieruit vouworen, dat beide ouderdieren de afwijking draagt en doorgeeft. Houdt daarom altijd een stamboom bij en schrijf bij de stamboom of er ooit een vouwoor is gekomen. Later kan je aan de stambomen van je fokdieren zien welke het wel veroorzaken en welke niet.

Wil je het definitief eruit fokken, dan moet je ook met de dragers (en dus de veroorzakers) niet verder fokken.

Ik heb een cavia als huisdier met een vouwoor. Is dit een probleem?

Nee! Een cavia met een vouwoor is even gezond en lief als een normale cavia. Het is alleen een uiterlijk foutje.

© Martin Braak