Vitamine C van levensbelang voor Cavia’s

Cavia’s zijn meestal geen gemakkelijke eters. Ze eten op latere leeftijd het liefst voedsel dat ze als jonge cavia hebben leren eten. Verandering van voedingsmiddelen of zelfs van een merk voerkorrel kan al problemen geven, vooral spijsverteringsstoornissen.

Van nature zijn cavia’s planteneters en naast de gangbare complete caviabrokken (waarin alle essentiële bestanddelen verwerkt zijn) eten cavia’s ook erg graag groenvoer en hooi. Elke groentensoort is echter opgebouwd uit verschillende hoeveelheden water, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Daarom is het belangrijk om te weten wat een cavia dagelijks nodig heeft en hoeveel er van elk bestanddeel in de betreffende groentensoort zit. In de caviabrokken zijn alle ingrediënten in de juiste samenstelling aanwezig zodat dit natuurlijk de gemakkelijkste manier van voeren is om de cavia gezond te houden. Vooral in combinatie met het vezelrijke hooi dat voor een goede spijsvertering garant staat. Maar het is en blijft een feit dat veel cavia’s toch erg graag verse groenten eten als ze de keuze hebben tussen droog mengvoer of sappig vers groenvoer. Hoewel een cavia van nature zich nooit zal overeten (ze stoppen met eten zodra ze genoeg hebben) kan men natuurlijk niet onbeperkt groenvoer voorschotelen. Zoals gezegd heeft de cavia een gevoelig spijsverteringsstelsel en teveel groenvoer zal onherroepelijk leiden tot problemen zoals diarree. Hooi behoort daarom eigenlijk onbeperkt gegeven te worden om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Het is niet eenvoudig om een tabel te maken waarin de juiste hoeveelheden staan aangegeven per cavia. Een en ander is afhankelijk van de leeftijd, grootte en gezondheidstoestand (o.a. drachtigheid). Een volwassen gezonde cavia heeft gemiddeld 40-50 gram hardvoer nodig. Hierbij is het van belang om op het etiket naar de hoeveelheid toegevoegde vitamine C te kijken. Mensen, apen en cavia’s kunnen namelijk zelf geen vitamine C aanmaken en dit moet dus via de voeding opgenomen worden. Gemiddeld gaat men uit van 20 mg. Vitamine C per volwassen cavia. Zieke en jonge dieren mogen het dubbele krijgen. Hoewel een teveel aan vitamine C uitgescheiden wordt via de urine moet men toch oppassen voor een te hoge dosering vitamine C. De nieren worden namelijk teveel belast worden bij het afbreken van het teveel aan vitamine C en het zou ook verantwoordelijk kunnen zijn voor nierweginfecties en blaasproblemen (bv. blaasgruis). Vitamine C is oplosbaar in water maar wordt al heel snel afgebroken, daarom is het beter vitamine C in vaste vorm te geven. Ook de toegevoegde vitamine C in kant en klaar mengvoer heeft maar een beperkte houdbaarheid. Let daarom altijd op de houdbaarheidsdatum op de verpakking en bewaar het voer in goed afgesloten zakken/bussen. Helaas is in de meeste merken caviavoer minder dan 2500-300 mg. vitamine C per kilo toegevoegd. In sommige gevallen kan het dan ook raadzaam zijn de cavia een vitamine C tabletje te geven via de bek. Vooral drachtige en zogende cavia’s, of cavia die herstellende zijn van een ziekte kunnen wel wat extra’s gebruiken. Groenvoer en fruit bevatten ook veel vitamine C en worden door de cavia’s graag gegeten. Groenvoer waarin veel vitamine C zit zijn onder andere: Paprika, spruiten, broccoli, boerenkool en andijvie. Let erop niet teveel waterhoudend groenvoer en fruit te geven, zoals komkommer, tomaat, andijvie, om diarree te voorkomen. Hetzelfde geldt voor harde koolsoorten, een teveel hiervan kan leiden tot obstipatie en/of gasophoping. Volgens veel cavialiefhebbers bestaat een goed dieet uit kant en klaar hardvoer, aangevuld met onbeperkt gegeven hooi van goede kwaliteit en regelmatig wat groenvoer en/of fruit.

Marian Heesbeen