De aanschaf van een chinchilla

De aanschaf

Wanneer je van plan bent chinchilla’s in huis te nemen, zou je eerst goed na moeten denken of je mannetjes (bokjes) en/of vrouwtjes wil, naar welke kleur je voorkeur uitgaat en hoeveel je uit wil geven aan de diertjes. Het laatste heeft te maken met de kwaliteit van chinchilla’s, wil je showkwaliteit of huisdierkwaliteit? Voor een chinchilla die aan de eisen van een showchinchilla voldoet, betaal je veel meer als voor een chinchilla van huisdierkwaliteit. Voor ons persoonlijk maakt het niet uit, wij vinden elke chinchilla op zijn of haar manier speciaal! Let alleen goed op dat je gezonde chinchilla’s in huis haalt. Het beste kun je chinchilla’s kopen bij een (hobby)fokker, omdat zij het meest op de hoogte zijn van de ins en outs van de diertjes. Zoals gedrag, karakter, geboortedatum, informatie over de ouders, eventuele ziektebeelden die voor kunnen komen bij chinchilla's, etc. Ook zijn chinchilla’s te koop bij sommige dierenwinkels, echter vaak zijn deze diertjes op latere leeftijd bij hen gebracht en kunnen zij daardoor weinig informatie verschaffen over de gewenste diertjes


Foto's (c) Lima Chinchilla's

Chinchilla’s zijn sociale diertjes

Chinchilla’s zijn echte sociale dieren, in het wild leefden ze in kolonies. Een chinchilla alleen houden is dan ook niet verantwoord in onze ogen, het diertje zal sterk vereenzamen, waardoor hij sloom en lusteloos wordt of andere gedragsstoornissen zal gaan vertonen. Ondanks dat alleen gehouden chinchilla’s veel liefde en aandacht zullen krijgen, is het toch van belang dat chinchilla’s als paartjes (of meerdere chinchilla’s in één kooi) gehouden worden, zodat ze in ieder geval gezelschap aan elkaar hebben als je zelf niet in de buurt bent en/of niet altijd evenveel tijd en aandacht hebt voor de diertjes. Het koppelen van chinchilla’s echter gaat niet altijd probleemloos. Jonge chinchilla’s die samen in een verblijf worden gezet kunnen hun leven lang bij elkaar blijven zonder enige problemen. Bij oudere dieren is dit meestal lastiger. Omdat chinchilla’s een eigen persoonlijkheid hebben, zal het niet altijd meteen klikken tussen twee of meerdere chinchilla’s, ze hebben een eigen willetje en kiezen hun eigen vriendjes. Het is daarom heel belangrijk om niet zomaar twee of meer volwassen chinchilla’s bij elkaar te zetten, de kans is groot dat ze zullen gaan vechten (soms tot de dood er op volgt!). Om volwassen chinchilla’s aan elkaar te laten wennen zijn er diverse methodes, zie hiervoor het item "Koppelen" op onze website.


Chinchilla's zijn sociale dieren

Chinchilla's kunnen lang leven

Bij een goede verzorging kunnen chinchilla’s 15 jaar of zelfs ouder worden. Het is dus belangrijk dat je eerst goed nadenkt voordat je chinchilla's in huis neemt: - Waar komen de diertjes terecht?
- Heb je de ruimte om chinchilla's in huis te nemen?
- Zijn er kinderen? Andere dieren? Gezinsleden met een allergie?
- Als je gaat verhuizen, is het dan mogelijk om je chinchilla's mee te nemen?
- Ben je er zeker van om chinchilla's in huis te nemen?
- Wat doe je als je niet meer voor je chinchilla's kunt zorgen?
- Blijft de interesse als de diertjes ouder worden?

Wees redelijk en realistisch, elke chinchilla verdient een goed tehuis waar hij voortdurend veel liefde en aandacht krijgt. Bezint eer ge begint!

De aanschaf van een chinchilla kan duur zijn

De verzorging van chinchilla's, zoals de chinchilla's voorzien van eten, drinken, lekkernijen, zandbadje, bodembedekking in de kooi, is niet zo duur. Echter de aanschaf van chinchilla's en huisvesting brengen de nodige kosten met zich mee. Een chinchilla van huisdierkwaliteit is al te koop vanaf ongeveer €25,- (afhankelijk van de mutatiekleur). Voor een fokdiertje en/of showdiertje wordt al snel €100,- tot €300,- gevraagd (afhankelijk van de kwaliteit, de bouw, de helderheid van de kleur en de vachtdichtheid). Opvang chinchilla’s zijn te koop vanaf €20,-. Dit ligt een beetje aan de organisatie waar het diertje gekocht wordt. Echter, je moet goed nadenken voordat je een opvang chinchilla in huis neemt. Het diertje kan het e.e.a. meegemaakt hebben, in het ergste geval dierenmishandeling, wat hij niet snel (of zelfs nooit) zal vergeten en hierdoor extra liefde en aandacht nodig heeft. Bovendien moet je er zeker van zijn dat je voor het diertje wilt blijven zorgen zolang hij of zij leeft, maar dat geldt voor alle dieren! Een opvang chinchilla zal je zeer dankbaar zijn voor het krijgen van een nieuwe kans op een goed leventje. Wanneer het diertje door je goede verzorging met veel liefde en aandacht het vertrouwen in de mens terug heeft gekregen, zul je dit ook zeker merken aan het diertje!


Voor een showdiertje betaal je meer als voor
een chinchilla van huisdierenkwaliteit

Een goede en ruime kooi voor chinchilla's is te koop vanaf €150,- in de dierenwinkel. Als je geluk hebt, kun je een goede kooi op de kop tikken voor ongeveer €50,-, voor minder zul je ze niet snel vinden. Een goed alternatief is tweedehands kooien, welke je kunt vinden op advertentiesites (op bijvoorbeeld internet) en rommelmarkten.

Daarnaast is er eventueel de medische zorg voor je chinchilla's. Hopelijk blijven je chinchilla's gezond en hebben ze deze zorg nooit nodig, maar er moet uiteraard wel rekening mee gehouden worden. De chinchilla is een exotisch dier en de kosten voor medische zorg voor deze diertjes zijn vrij duur. Om te voorkomen dat je chinchilla's ziek worden is een goede verzorging vereist met de nodige vitaminen welke de chinchilla binnenkrijgt via zijn dagelijkse voeding (chinchilla-pellets en een plukje hooi)!

Een gezonde chinchilla

Voordat je chinchilla’s mee naar huis neemt, moet je er zeker van zijn dat de diertjes gezond zijn. Waar je op moet letten zijn eventueel de volgende aandoeningen (deze zijn op het eerste zicht zichtbaar):
  • Zijn de tandjes van de chinchilla in orde (geen gebitsafwijkingen)? Gezonde chinchilla-tandjes zijn oranje-geel van kleur, waarbij de bovenste voortanden niet over de onderste voortanden heen mogen vallen.
  • Het neusje moet schoon en droog zijn, zonder uitvloeiing.
  • Heeft de chinchilla last van traanoogjes? De oogjes moeten helder zijn, zonder uitvloeiing. Indien de chinchilla last heeft van traanoogjes, kan dit wijzen op een flinke verkoudheid of een longontsteking. In het ergste geval heeft de chinchilla gebitsproblemen waarbij de wortels van de tandjes zijn doorgegroeid naar boven en langs de achterkant van de oogjes wrijven. Dit is zeer pijnlijk voor een chinchilla en helaas niet te verhelpen! Het diertje zal ingeslapen moeten worden. Het is een erfelijke kwaal, lees hiervoor meer in het item Medisch.
  • Kwijlen kan ook duiden op gebitsproblemen. Kijk bij de aankoop van de chinchilla of hij/zij een nat mondje heeft of natte pootjes. Doordat het diertje slecht kan eten gaat hij/zij kwijlen. Een chinchilla met gebitsproblemen zal niet oud worden.
  • De vacht moet helder van kleur zijn en een mooie structuur hebben. Indien het vachtje van de chinchilla kale plekken vertoont, kan dit er op wijzen dat het diertje een vachtbijtertje is. Wanneer een chinchilla last heeft van stress gaat hij of zij vachtbijten. Dit is een erfelijke aandoening, de kans is zeer groot dat de nakomelingen het vachtbijten gaan overnemen.
De aanschaf van chinchilla’s en het vervoer

Als je besloten hebt chinchilla’s te gaan halen bij de fokker, zorg er dan voor dat hun kooi gereed is, voorzien van eten, drinken, een plukje hooi en een zandbadje, zodat ze hier gelijk ingezet kunnen worden bij thuiskomst. Vergeet ook niet een kooitje mee te nemen naar de fokker, waarin de chinchilla’s vervoerd kunnen worden. Zet geen waterbakje in het reiskooitje, dit valt om of het water schudt eruit. Ook een waterfles (zelfs met druppelstop) zal gedeeltelijk leeg gelopen zijn tegen de tijd dat je weer thuis bent. Het water kan over de chinchilla’s heen druppelen met als gevolg dat de diertjes een longontsteking op kunnen lopen. Chinchilla’s zijn niet dol op autorijden, de meesten worden er een beetje misselijk van en gaan plat op hun buikje liggen, zeker als het een paar uur duurt voordat ze in hun nieuwe huisje zitten. Probeer de trip zo comfortabel mogelijk te maken, vraag de fokker om een plukje hooi en/of neem zelf een lekkernijtje mee voor onderweg, zodat dat de chinchilla’s eventueel voldoende afleiding hebben. Rijdt zoveel mogelijk over de snelweg of over andere verharde wegen en neem bochten en eventueel verkeersdrempels zo voorzichtig mogelijk. Chinchilla’s kunnen niet tegen warmte, dus als je in de zomer een chinchilla gaat halen, zorg dan dat je een auto hebt met airco en dat ze uit de zon zitten!

Thuiskomst

Zet bij thuiskomst de chinchilla’s voorzichtig in hun nieuwe kooi. Plaats een object in de kooi waar ze zich in kunnen verschuilen, zoals bijvoorbeeld een stenen bloempot of een houten huisje. Laat de diertjes een paar dagen hun gang gaan en probeer hun in het begin niet al te veel aandacht te geven, voorzie hun enkel van pellets, hooi en drinken. Het is belangrijk de chinchilla’s de eerste dagen niet te aaien en zeker niet op te pakken, de diertjes hebben echt even de tijd nodig om aan hun nieuwe omgeving te wennen. Indien je chinchilla's hebt gekocht die vreemd van elkaar zijn, is het belangrijk de diertjes in twee verschillende kooien naast elkaar te plaatsen, zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Er zijn diverse methodes om chinchilla’s aan elkaar te laten wennen, zie hiervoor het item over Koppelen.

Indien je chinchilla’s hebt gekocht bij een grote fokker, die de diertjes goed verzorgt, maar verder geen tijd en aandacht voor de diertjes heeft, zullen de chinchilla’s niet tam zijn. Je zult door veel liefde en aandacht het vertouwen van de chinchilla’s moeten winnen. Houd er rekening mee dat dit vertrouwensproces enkele weken kan duren. Praat rustig tegen de diertjes en zorg ervoor dat er gedurende de dag niet te veel activiteiten plaatsvinden rondom hun kooi. Benader na een paar dagen voorzichtig de chinchilla’s, probeer hierbij geen onverwachte bewegingen te maken die de diertjes kunnen afschrikken. Neem de tijd, probeer niet te overhaasten. Zodra je het vertrouwen van je chinchilla’s gewonnen hebt, zullen deze snoepjes uit je handen eten en via de armen naar je schouder klimmen. De chinchilla’s zullen echt wennen aan hun nieuwe omgeving, maar je moet geduld hebben (dit wordt zeker beloond)!


Plaats een object in de kooi waar de chinchilla zich in kan verschuilen,
zoals bijvoorbeeld een houten huisje

Chinchilla’s hebben rust nodig overdag

Chinchilla’s zijn nachtdiertjes, die hoofdzakelijk overdag slapen. Daardoor zijn chinchilla's geen geschikte huisdieren voor hele jonge kinderen, hun dag-nacht ritme is precies het tegenovergestelde als dat van jonge kinderen. Het zijn ook geen knuffeldieren die langdurig bij je blijven zitten. Daarnaast kennen jonge kinderen vaak niet hun eigen kracht. Als het verhaal geloofd moet worden, is het helaas weleens voorgekomen dat een jong kind zijn chinchilla vanonder de kast wilde trekken en daarbij zo hard heeft getrokken dat de staart losliet! Chinchilla's laten loslopen met kleine kinderen in de buurt dient dan ook enkel te gebeuren onder toeziend oog van een volwassene. Eveneens zijn chinchilla’s stress-gevoelige diertjes, waarbij de stress vaak overgaat in gezondheidsproblemen met soms de dood als gevolg. Daarom is het heel belangrijk om stress bij chinchilla’s te voorkomen! Plaats hun kooi in een rustig verbijf waar geen dagelijks geroezemoes aanwezig is en geen drukke (huishoudelijke) activiteiten plaatsvinden, bijvoorbeeld in een rustig hoekje op de slaapkamer of in een aparte afgesloten ruimte waar het niet te warm en niet te vochtig is voor de beestjes.


Vaste tijden

Chinchilla’s houden er van om op vaste tijden gevoederd en verzorgd te worden. Probeer elke dag op een vast tijdstip bij je chinchilla’s te zijn. Chinchilla’s zijn actief tot in de vroege morgen, maar de beste tijd voor aandacht en activiteiten is vroeg in de avond en ‘s nachts. Voor mensen die overdag werken, is de chinchilla een perfect huisdier, omdat ze de beestjes ‘s morgens kunnen voorzien van eten en drinken en ‘s avonds van ze kunnen genieten.

(c) Lima Chinchilla's
http://www.lima-chinchillas.nl/