Chinchilla's verschonen

Een leuk verhaal geschreven door Susanne Smeehuijzen

Oh jee het is weer zover. De chinchillakooi moet verschoond worden. Er is niets dat ik zo verafschuw, buiten de geur van Kattenvoer, als het verschonen van mijn beestjes. Zolang ze in een schone kooi zitten zijn ze zo lief. Maar ja, zo’n kooi blijft niet eeuwig schoon.

Zaagsel, hooi, zand, doos voor het oude zaagsel, ja ik heb alles. He, ik kan ze natuurlijk ook buiten de kooi baden! Waar? Ik zie geen geschikte plek. Nou ja, dan maar in de doos die voor het zaagsel bedoeld is. “Hoho, hier blijven! Kom op in de doos!”Jammer, de doos is te laag. Een van de twee beestjes springt eruit. Snel mijn kamerdeur dicht; anders kan ik Bella en Beertje,”mijn beige mutaties” wel gedag zeggen. (katten). En dat is niet de bedoeling.”Beestje Beertje, kom onder dat nachtkastje vandaan! Nee blijf van het snoer van mijn bedlampje af! Gelukkig isBella zich rustig aan het baden in de pate-schaal met zand die ik in de doos heb gezet. Oke, Beertje gevangen, terug in de doos. Oh jee, bonje! “Beertje,Bella, hou op!” Het is of ze me horen en expres niet doen wat ik zeg. Onzin natuurlijk, maar als je aangekeken wordt door meestal twee, maar soms ook vier kraaloogjes, en de beestjes daarna rustig verder gaan met gillen naar elkaar, dan ga je toch denken. Ze houden niet op. Jammer, dan maar even niet hoor. De kooi even snel uitsoppen met water en wat zeep. ( De beestjes zitten ondertussen in een reiskooitje in de doos waar het zaagsel in zit) “Moeder, waar vind ik een oude theedoek?”

Ik schreeuw het naar beneden en er wordt naar boven teruggeroepen waar ik die kan vinden. Meteen maar op jacht. Ik vind een flitsende theedoek, wit met bruine blokjes en een bruin randje. De kooi is ondertussen droog maar toch nog even nadrogen. Zaagsel erin, waterflesje schoonmaken, omspoelen en weer opnieuw vullen, een paar wilgentakjes halen beneden, hun zitstok terug in de kooi, plukje hooi en dan het voer nog. (Zucht!) De beestjes kunnen weer terug. Dat heb ik weer gehad deze week!

Suzanne

Uit Ned. Chinchilla vereniging voor Liefhebbers

Februari 1993